Založ si blog

Musíme aj my ženy byť progresívne? Nemôžeme byť „len“ normálne?

Zaujala ma titulka hlavnej správy pondelkového Denníka N „Menej žien v politike“. V najbližších parlamentných  voľbách totiž kandiduje necelých 23% žien, čo je menej ako v tých minulých. Posledné dni sa nám zobrazujú fotky mladej fínskej premiérky a jej ministeriek, pričom viac ako pohlavie, nás zrejme udivuje ich vek. Je to problém, že máme na Slovensku v politike relatívne málo žien?

Ľudia chvíľu žijúci  vo  Švédsku vám povedia, že takmer každý tamojší politík sa vyhlasuje za feministu, bez ohľadu na pohlavie a ten, ktorý to nerobí je považovaný za krajne pravicového extrémistu. A v týchto súvislostiach mi prišla na um aj nedávna iniciatíva strany Spolu založiť ženskú platformu. Táto strana má v koalícii s PS aj najviac žien na kandidátke do parlamentu. Ženy v nej sa samé rozhodli vyčleniť v rámci platformy. Možno som neporozumela celej veci, ale už samotné vydelenie sa žien do platformy mi nepríde ako prejav rovnocennosti. Pripomína mi kultúry, kde žena naozaj nemá práva ako muž a ženy sa tam stretávajú osobitne, bez mužov. Na verejných miestach majú svoje vyhradené priestory.

Poukazovanie na rovnosť mužov a žien má do istej miery zmysel, ale naozaj v medziach zdravého rozumu. Berúc do úvahy psychické a fyzické odlišnosti medzi oboma pohlaviami je jednoducho nutné uznať, že muži sú viac disponovaní k istým druhom činností a ženy zas k iným.

Pomôžem si schválne nie článkami z výsostne odborných publikácií, ktorých je neúrekom, ale článkom z denníka SME s názvom Protiklady: muž a žena zo 4.9.2007.

V článku sa píše, že to, čo muži a ženy vnímajú a cítia, nespracúvajú rovnako. Odlišná je schopnosť mužov premýšľať strategicky a takticky. Vedia robiť rozhodnutia v emočne náročných situáciách. Pravdaže, toto platí veľmi všeobecne. Všetci poznáme veľmi schopné ženy, mysliace analyticky, logicky a tiež mužov, ktorí to nedokážu. Ale vo všeobecnosti sú podľa psychiatričky Caisovej vo vojne generálmi muži a na burze sa ženy tiež uplatňujú menej. Podľa výskumov mozog žien a mužov reaguje v istých situáciách rozdielne.

Nemenej dôležitý je fakt rozdielnej telesnej konštrukcie. Holt, manžel odnesie ťažké nákupy ľavou zadnou, ja s fučaním a vzdychaním. Pretože ženy sú vo všeobecnosti ľahšie než muž, majú ľahšie kosti, menej svalov.

Z týchto rozdielov plynie aj kariérne smerovanie nás žien, ktoré sa nastavuje už výberom škôl a študijného zamerania. Na technický zameraných, či už stredných alebo vysokých školách študujú prevažne muži. Je to prirodzený výber.

Tých rozdielov je oveľa viac a cieľom nie je odborná dišputa, skôr poukázanie na to, že s istými vecami opatrne.

A čo sa týka žien v politike…hm, určite sú ženy, ktoré netúžia po deťoch. Treba to rešpektovať. Ale asi mi dáte za pravdu, že väčšina z nás  žien po deťoch túži. A keď už sme matkami, niečo v nás prepne na režim obetavej levice, chrániacej svoje mláďatá. Ideálne sa svojim maloletým deťom snažíme zabezpečiť citovú a fyzickú starostlivosť v maximálnej miere. A do úzadia sa dostávajú všetky ostatné záležitosti. A aj kariéra, možno i politická. Niekedy je napriek tomu žena šťastná, i keď sa jej kariérne predstavy nenaplnia. Inokedy si ich splní, keď deti odrastú. Niektoré to stíhajú popri deťoch. Otázka je, za akú cenu.

Ale sme my ženy naozaj nastavené tak, že dieťa je pre nás bremenom v sebarealizácii? Podľa mňa nie. Iste, máme každá chvíle, keď nám všetko lezie krkom, je toho priveľa a deti by sme najradšej videli 1000 km ďaleko. Ale to je prirodzené. Potom zas prídu chvíle šťastia a vďaky za to, že sú v našich životoch.

Spomínam si na rozhovor s dvomi úspešnými ženami. Prvou je módna návrhárka Lýdia Eckhardt, ktorá uviedla, že napriek tomu, že ju práca napĺňala, ak by mohla niečo vo svojom živote zmeniť, bola by to možnosť mať ešte ďalšie deti. Má len jedno. A druhá pani je herečka Simona Stašová, dcéra Jiřiny Bohdalovej. Tá uviedla, parafrázujem, že jej profesia, akokoľvek krásna jej znemožnila vychutnať si a prežiť materstvo, byť jednoducho so svojimi deťmi a to sa už podľa nej nedá vrátiť. Takže každá minca má dve strany. Dnes, myslím si  je už doba, kedy sa nerozlišuje pri výbere adeptov na funkciu medzi mužmi a ženami. Skôr ide v ideálnom prípade o schopnosti a v menej ideálnom o konexie.

Som za zdravú rovnocennosť mužov a žien tam, kde je na mieste. Príkladom je rovnaká mzda za rovnakú prácu. Ale myslím, že na Slovensku sú oveľa pálčvejšie témy a problémy, ktoré treba riešiť, ako je emancipácia. Odstrašujúcim príkladom nám môže byť Švédsko, kde sa radikálnejšie aktivistky snažia pretlačiť zákaz nosenia ružovej farby dievčatami.

Čo mi však v cieľoch tejto platformy najviac chýba, je ochrana detí. Tie sú totiž najbezbrannejšie. A prekvapuje ma, že práve ženy na to zabudli.

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2831524x
Priemerná čítanosť článkov: 13170x

Autor blogu