Poraziť KORONAvírus APP-kou v mobile? Vláda Singapúru ju núka i Slovensku

24. marca 2020, Mária Benová, Korona info

SINGAPÚR – Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako môžu štátne úrady obmedziť šírenie pandémie koronavírusu, je okamžité lokalizovanie, izolácia a čo najskoršie testovanie každého, kto bol v nedávnej minulosti kontakte s odhaleným prenášačom vírusu. Určenie týchto kontaktov je však v praxi zdĺhavý a bolestivý proces. Infikovaná osoba si často nedokáže spoľahlivo spomenúť na desiatky nebodaj stovky ľudí, s ktorými prišiel do kontaktu v predchádzajúcich dňoch alebo týždňoch. Majúc toto na pamäti, vláda mestského štátu Singapúr vyvinula a už aj verejnosti predstavila mobilnú aplikáciu, ktorá upozorní používateľa, ktorý bol v nedávnej minulosti v blízkosti s aktuálne potvrdeným prípadom nákazy koronavírusom. Mobilná aplikácia s názvom TraceTogether pomáha štátnym úradom spomaľovať šírenie ochorenia, ktoré sa zarezalo hlboko do mesta v priebehu posledného týždňa. Princíp je až brilantne jednoduchý. To jediné, čo aplikácia robí je, že si vymieňa Bluetooth signály na krátke vzdialenosti s ostatnými používateľmi aplikácie. Používateľ si tak priamo v telefóne vytvára vlastnú databázu kontaktov blízkeho druhu a v prípade potvrdenia nákazy ju poskytne úradníkom na vystopovanie ďalších potenciálnych nosičov koronavírusu. Singapúrska vláda vyzýva občanov, aby sami seba a svojich blízkych chránili tým, že si ju dobrovoľne stiahnu do svojho mobilu…
Toto bol úryvok z článku publikovaného 24.marca v denníku Los Angeles Times
. . .

Prekladám a prikladám i článok publikovaný 23.marca v singapúrskom denníku THE STRAITS TIMES

V snahe o poskytnutie medzinárodnej pomoci v boji proti pandémii koronavírusu, singapúrska vláda otvára a sprístupňuje vývojárom z celého sveta softvér mobilnej aplikácie TraceTogether. Tú si za 1 víkend inštalovalo už 620-tisíc obyvateľov Singapúru.

Singapúrsky minister zahr.vecí Vivian Balakrishnan:
„Aplikácia z dielne Vládnej agentúry pre technológie (GovTech) a Ministerstva zdravotníctva bude „open-source“, čo znamená, že zdrojový kód softvéru bude voľne dostupný na distribúciu i modifikáciu. Veríme, že sprístupnenie nášho kódu celému svetu posilní vzájomnú dôveru a spoluprácu v reakcii na globálnu hrozbu, ktorá nerešpektuje geografické hranice, politické systémy ani národné ekonomiky. Spoločne však môžeme náš svet urobiť bezpečnejší pre každého z nás.“

Nová aplikácia TraceTogether, vydaná v piatok 20.marca, dokáže vďaka technológii Bluetooth identifikovať ľudí, ktorí boli v minulosti v okruhu 2 metrov pacienta, otestovaného pozitívne na koronavírus. Vývojári tvrdia, že aplikácia vie byť veľmi nápomocná v prípadoch, keď si infikovaný nevie vybaviť, s kým všetkým prišiel do bližšieho kontaktu v posledných dňoch.

No ak je nainfikovaným používateľ aplikácie, národný úrad zdravia bude vedieť okamžite identifikovať ostatných používateľov tejto aplikácie, ktorí sa vyskytli v úzkom kontakte, ako potenciálne ďalších infikovaných. Tí potom môžu ostať v domácej karanténe, kým nedostanú výsledok vlastných testov.

Aplikácia nepoužíva a nesleduje žiadne osobné ani finančné detaily používateľov.

Dr.Janil Puthucheary, minister riadiaci štátnu agentúru GovTech, vyzýva, aby si čo najviac občanov stiahlo mobilnú aplikáciu TraceTogether a nosili ju pri sebe ako dodatočnú pomôcku osobnej ochrany (podobne ako nosia rúško na tvári).

Vývojári aplikácie TraceTogether uploadli v pondelok na oficiálnu stránku aplikácie manifest:
„V globalizovanom svete s vysokou mierou medzinárodného kontaktu, koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 ani ďalšie nové vírusy nerešpektujú hranice krajín. Preto by ich nemala rešpektovať ani odpoveď ľudstva.“

Jednoduchý princíp a použitie aplikácie TraceTogether vysvetľuje vláda Singapúru v stručnom videu na youtube.com

Zahraniční záujemcovia môžu jednoducho kontaktovať tím TraceTogether emailom alebo navštíviť oficiálnu webstránku BlueTrace.io pre viac informácii.