Trest. oznámenie na N-ovinárku Tódovú za ohrozenie utaj. skutočnosti podal Forisch

4. augusta 2020, Mária Benová, Novinári robia politiku

Gen.Prokuratúra SR
Štúrova 2, Bratislava

Osobne podané:
30.7.2020 o 10:18

VEC: Oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti a vyzvedačstva

Vzhľadom na skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin, podávam v zmysle §196 ods.1 Trest.poriadku trestné oznámenie na osoby,ktorých verejné konanie indikuje podozrenie zo spáchania trestných činov:
Ohrozenie utajovanej skutočnosti podľa §319 T.Z. a
Vyzvedačstva podľa §318 T.Z.

I. Čas, miesto, priebeh a páchatelia trest.činu

Z opatrnosti, ak sa tak doposiaľ nestalo, podávam toto trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a spolupáchateľa Moniku Tódovú, ktorých konanie – vyzradenie utajovanej skutočnosti o príslušnosti osoby Mgr. Lukáša Kyselicu k Vojenskému spravodajstvu – indikuje podozrenie zo spáchania trestných činov:
Ohrozenia utajovanej skutočnosti podľa §319 T.Z. a
Vyzvedačstva §318 T.Z.

Táto zákonom chránená informácia – utajovaná skutočnosť – bola dňa 27.7.2020 uverejnená novinárkou Monikou Tódovou v Denníku N v článku s názvom
Kyselica odišiel z polície do vojenskej tajnej služby. Bol tam, aj keď išiel Balciar po Naďovi
a túto informáciu následne potvrdzovala aj dňa 28.7.2020 v ďalšom uverejnenom článku v Denníku N s názvom
Kyselica odchádza z funkcie. Podľa Matoviča je hrdina

Podľa zákona o Vojenskom spravodajstve a zákonov týkajúcich sa ochrany utajovaných skutočností, príslušnosť konkrétnej osoby k Vojenskému spravodajstvu je sama o sebe utajovanou skutočnosťou a ten, kto takúto skutočnosť zvnútra Vojenského spravodajstva vyniesol sa dopustil porušenia zákona, nehovoriac o možnom následnom ohrození životov príslušníkov Vojenského spravodajstva a im blízkych osôb a samozrejme tiež bezpečnostných záujmov štátu. Utajovaná skutočnosť je chránená pred nepovolanou osobou a cudzou mocou spôsobom ustanoveným v zákone, v predpisoch vydaných na jeho vykonanie a v ďalších osobitných predpisoch.

Nepovolaná osoba – v tomto prípade novinárka Monika Tódová – je podľa zákona č.215/2004 Z.z. o ochrane utajovaných skutočností fyzická osoba, ktorá nie je oprávnená oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami nad rozsah, ktorý jej je určený. A ďalej zákon uvádza, že povinnosťou nepovolanej osoby, ktorá získa informáciu, alebo nájde vec, ktorá je utajovaná, je povinná neodkladne ju odovzdať úradu alebo útvaru Policajného zboru a na požiadanie odovzdávajúceho vydá príjemca doklad o jej prevzatí. Nepovolaná osoba, ktorá sa oboznámi s utajovanými skutočnosťami, je povinná neodkladne to oznámiť úradu alebo útvaru Policajného zboru a o skutočnostiach, s ktorými sa oboznámila zachovávať mlčanlivosť.

Z uvedených informácií nie je zrejmé, kto osobe Monika Tódová poskytol utajované informácie a prečo sa rozhodla nepostupovať podľa jednotlivých ustanovení zákona č.215/2004 Z.z. o ochrane utajovaných skutočností aj keď z uverejnených článkov je naprosto zrejmé, že osobe Monika Tódová boli všetky skutočnosti dobre známe. Je teda dôvodné podozrenie, že neznámy páchateľ a spolupáchateľ Monika Tódová sa dopustili trestných činov:
Ohrozenia utajovanej skutočnosti podľa §319 T.Z. a
Vyzvedačstva podľa §318 T.Z.
a súčasne tieto trestné činy boli spáchané osobitným motívom – na objednávku podľa §140 T.Z.

Orgány činné v trestnom konaní žiadam o výsluch osoby Monika Tódová a ďalej zaistenie digitálnych stôp z komunikačných zariadení a počítačov osoby Monika Tódová s cieľom zistiť aké osoby jej poskytli utajované skutočnosti a či nehrozí opakovaný únik ďalších utajovaných skutočností smerom von z Vojenského spravodajstva k osobe Monika Tódová.

Žiadam, aby OČTK za účelom zistenia skutkového stavu postupovali v súlade s §2 ods.10 Trest.poriadku, a aby som bol o postupe OČTK informovaný v zákonnej lehote v zmysle ustanovení §196 ods.2 Trest.poriadku.

S úctou,

Pavol FORISCH                 

. . .

PRÍLOHA – DEFINÍCIE v T.Z.: