Čo Igor odkázal Lukašenkovi vo videu

17. augusta 2020, Mária Benová, Nezaradené

Volám sa IGOR Alexandrovič Leščeňja.

Prihováram sa vám nielen ako veľvyslanec Bieloruska na Slovensku. Prihováram sa aj ako služobne najstarší veliteľ bieloruskej zahraničnej misie so skúsenosťami veľvyslanca a jediného úradujúceho bieloruského diplomata, ktorý pracoval ešte i na ministerstve zahraničných vecí ZSSR aj na sovietskom veľvyslanectve v zahraničí.

Rovnako ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný príbehmi o mučení a bití občanov mojej krajiny. Na „TUT.by“ sme na jednej z fotografií v zmesi modrín a podliatin identifikovali spolužiaka mojej dcéry, ktorý určite nikdy nefiguroval v problémoch.

Žiaľ, toto sa u nás dalo predpokladať.

Pred 15 rokmi bol u nás zrekonštruovaný a otvorený historický komplex opevnenia z čias 2.svet.vojny, nazvaný „Stalinova línia“. A nešlo vtedy iba o spomienkové gesto pripomínajúce chrabrosť sovietskeho národa. Nemenej dôležitým pritom bolo meno Stalina v názve. Potom sa objavil minister vnútra, ktorému uniforma dôstojníka stalinistického NKVD pripomínala nie Stalinove čistky vo vlastných radoch, masaker armádnych veliteľov z r.1937, či Gulagy, ale pripomínala mu Deň Víťazstva. A teraz stovky mojich krajanov pocítili na vlastnej koži, že množstvo príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní v plnej miere oživili tradície NKVD v tolerantnom európskom Bielorusku 21.storočia!

Ministerstvo zahraničných vecí, ktorého predstavitelia obhajujú záujmy Bieloruska v zahraničí, je často prirovnávané k silovým rezortom. Diplomati sa majú snažiť brániť vonkajším zásahom do vnútorných záležitostí krajiny. No ja určite viem, že kľúčovými znakmi silného, súdržného a suverénneho štátu, nepodliehajúceho vonkajším vplyvom zjavne sú: vôľa ľudu, jeho jazyk, história a kultúra. Na Slovensku zastupujem Bielorusko a bieloruský ľud, ktorý je podľa Ústavy jediným zdrojom moci v našej krajine.

Súcitím s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v pokojných sprievodoch, aby ich hlas bolo počuť. Ako rodák z mesta Žodino som s vami – pracovníci fabriky BelAZ!

Úprimne dúfam, že budúcnosť mojej krajiny bude založená na rešpektovaní všetkých vrstiev spoločnosti a predstaviteľov rôznych politických síl.

Toto právo si Bielorusi vytrpeli!
. . .

. . .

V utorok 18.aug.2020 o 7:53 bieloruský spravodajský portál TUT.by priniesol rozhovor, ktorý si všimol aj portál Aktuality.sk:
Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňja odstupuje z funkcie po tom, čo podporil demonštrantov proti Lukašenkovi. Bol 1.bieloruským diplomatom, ktorý podporoval protesty (a doteraz jediným): „Je to logický krok, pretože ma ako veľvyslanca vymenoval súčasný prezident a predpokladá sa, že musím presadzovať ním určenú politiku. Ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že občianska pozícia vyjadrená v mojom vyhlásení prekročila tento rámec,“ uviedol v rozhovore pre TUT.by … Prezident A.Lukašenko podľa dostupných informácií zatiaľ nepodpísal dekrét o rezignácii veľvyslanca na Slovensku.