2018, mŕtvy Slovák v Belgicku: O záujem štát. orgánov vtedy usiloval poslanec NRSR

22. augusta 2020, Mária Benová, Politika

Vtedajší poslanec NRSR, Ján Marosz:
„Jozefa Chovanca som stretol pred komunálnymi voľbami v reštaurácii v Žiline. Poznáme sa z gymnázia. Veľmi sa zaujímal o dianie doma, aktívne sledoval udalosti v obci a povzbudzoval som ho, aby kandidoval za starostu v Terchovej. Chcel sa vrátiť trvalejšie na Slovensko. O to viac ma zasiahol telefonát od známych z Terchovej  po jeho zatknutí na letisku v Belgicku. Požiadali ma, aby som ako poslanec NRSR získal nejaké informácie, čo sa s ním deje. Volal som niekoľkokrát s ambasádou v Belgicku, tuším aj s ministerstvom Z.V. Pamätám si, že komunikácia s ambasádou bola otvorená a snažili sa informovať aj rodinu. Pre mňa bolo vtedy podstatné „vzbudiť záujem“ orgánov štátu o prípad, keďže informácií bolo v tom čase málo. A posunúť ich rodine – cez mojich známych. Dodnes presne neviem, čo viedlo k potýčke v lietadle. Z toho mála informácií, vtedy dostupných, som to sám v sebe uzavrel tak, že išlo možno o kombináciu nejakého nevydareného „žartu“ z Jozefovej strany vo vzťahu k personálu lietadla, čo nebolo „pochopené“ a nasledovali neprimerane tvrdé reakcie bezpečnostných zložiek, ktoré viedli k jeho smrti. Alebo trpel zdravotnými komplikáciami, ktoré ho viedli k neštandardnému správaniu. To, čo vidíme na videu, je odporné a verím, že tí, čo ho vlastne „zabili“, budú tvrdo potrestaní. Je mi veľmi ľúto zbytočnej straty otca, manžela a človeka, ktorý chcel pomáhať svojej komunite. Nech odpočíva v pokoji.“
[21.aug.2020 večer]
. . .

(Aktualizované o 19:28)
. . .

V diskusii pod článkom jeden môj pravidelný prispievateľ MeinGeistSk napísal viaceré nepravdivé info:

Žiaľ, musím jeho nepozornosť pri študovaní zdrojov (resp. úmyselný HOAX?) uviesť na pravú mieru:

. . .

Blaha – osobný buditeľ premiéra. 2 roky po funuse

21. augusta 2020, , Politika

28.feb.2018 priniesla verejnoprávna VRT (Flámska TV+rozhlas):
MUŽ ZOMREL PO INCIDENTE NA LETISKU CHARLEROI
Minulý týždeň v piatok (23.feb.2018) bol Slovákovi na letisku v Charleroi odmietnutý nástup na palubu letu do Bratislavy. Muž bol údajne príliš násilný. Preto sa polícia rozhodla vziať ho do cely, kde však utrpel zástavu srdca a upadol do kómy. Včera ten muž zomrel. Štátna prokuratúra prípad vyšetruje.
V piatok chcel 39-ročný Slovák letieť na Slovensko. Keď už boli všetci pustení na palubu lietadla, dopustil sa tento muž výtržnosti. „Sotil do jednej z letušiek,“ uviedla oblastná prokuratúra v Charleroi. „Pilot sa preto rozhodol zakázať cestujúcemu vstup na palubu lietadla. Následne bol vykázaný naspäť na plochu.“ Muž však protestoval, že prečo by nemohol sedieť v lietadle. Keďže cestujúci údajne odmietal spolupracovať, letiskový personál sa spojil s federálnou políciou na letisku. Tá sa rozhodla vziať muža do cely. V tom okamihu prišiel na miesto aj lekár, ktorý skontroloval, či je muž spôsobilý stráviť noc v cele. Zámerom bolo, že by v nej mohol prísť k rozumu.
No počas noci sa ten muž správal nečakane zvláštne. Vážne zraňoval sám seba,“ uviedla prokuratúra. Policajný zásah voči nemu musel trvať niekoľko minút, aby muža v cele dostali pod kontrolu.“ Následne polícia zavolala lekára, aby sa o muža postaral. Ale v okamihu, keď lekár prišiel, nastala u neho zástava srdca. „Pokúsili sa muža resuscitovať, avšak na ceste do nemocnice upadol muž do kómy,“ uviedla prokuratúra. Včera nakoniec zomrel. Oblastná prokuratúra v Charleroi prípad vyšetruje. Podľa niektorých zdrojov mohol mať muž psychické problémy.

Presne 2 a pol roka po incidente…
20.feb.2020 si ho všimol už aj vždy pripravený komentátor, o.i. aj poslanec Ľuboš Blaha:
„…No o našich spoluobčanov sa nikto nestará. Preb*ha, kde je slovenská vláda? Ešte raz: Slovenská rodina prišla o otca, kvôli surovému zákroku belgickej polície.. Možno by sa mohol predseda vlády spolu so svojim ministrom zahraničných vecí konečne prebrať. A namiesto Bielorusov chrániť Slovákov. Na západe si to možno nevšimli, ale na životoch Slovákov záleží.“