Škótsky profesor: Matovič má brilantné riešenie, i keď nie dokonalé

24. októbra 2020, Mária Benová, Korona info

23.okt. THE WALL STREET JOURNAL:
V dobe, keď sa Európa zmieta v 2.vlne koronavírusu, jedna z najmenších krajín kontinentu sa pokúša o ráznu odpoveď: Slovensko sa pokúsi otestovať každého dospelého obyvateľa v nadchádzajúcich 2 týždňoch. Vláda v piatok ráno začala svoju operáciu masového testovania na samom severe krajiny, ktorý bol novým koronavírusom veľmi ťažko zasiahnutý.

Štátne úrady požiadali každého obyvateľa, staršieho ako 10 rokov, tejto 5,5 miliónovej krajiny, aby sa dal do 8.nov.2020 otestovať 2-krát. Tí, ktorí sa odmietnu dať otestovať, budú požiadaní, aby na 10 dní ostali v domácej karanténe pod hrozbou udelenia pokuty až do výšky 1600 eur. Obyvateľom starším ako 65 rokov bolo odporučené, aby si svoju účasť na testoch zvážili sami. Koncom budúceho týždňa budú už testovacie strediská otvorené po celej krajine.

Rýchle otestovanie celej populácie v momente, keď bolo zaznamenané nové ohnisko nákazy zafungovalo na začiatku mesiaca v čínskom pobrežnom meste Qingdao: Otestovali viac ako 7 miliónov obyvateľov mesta po tom, čo bolo zaznamenaných 12 nakazených v okolí mestského prístavu.

Slovensko je prvou krajinou na Západe, ktorá sa pokúša bojovať touto zbraňou. Množstvo epidemiológov a medicínskych vedcov na európskych univerzitách sa vyjadrovalo pozitívne o masovom testovaní ako o riešení, ktoré by, napriek svojej nedokonalosti, umožnilo izolovanie menšej časti obyvateľstva namiesto celonárodnej karantény a úplného uzavretia ekonomiky (TOTAL LOCKDOWN).
„Toto je cesta, po ktorej sa dá posunúť vpred, o tom niet žiadnych pochýb,“ povedal Luke O’Neill, profesor biochémie z Fakulty Biochémie a Imunológie na Trinity College v Dubline. „To je výborná prípadová štúdia. Ak to zafunguje, bude to veľmi cenná informácia pre zvyšok sveta.“

Všade v Európe sa lídri pokúšali vyhnúť vypínaniu už i tak poškodenej ekonomiky použitím drakonických reštrikčných opatrení. Namiesto toho vlády rozširovali tímy určené na stopovanie nedávnych kontaktov tých, u ktorých bol vírus potvrdený. Cieľom procesu vždy bolo poslať do karantény jednotlivcov, rodiny alebo menšie komunity. Namiesto celonárodnej karantény. Ale tie snahy stopovať koronavírus od prípadu k prípadu len obtiažne stíhajú tempo udávané koronavírusom, ktorý je vysoko nákazlivý a často šírený aj jedincami, ktorí zatiaľ nemajú žiadne príznaky. Stopovanie kontaktov vo Francúzsku a Belgicku bolo v posledných týždňoch ochromené, keďže obe krajiny zaznamenali drastický nárast infikovaných. Podľa ECDC (Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb), so Slovenskom susediaca Česká republika bojuje dnes s najvyššou mierou hospitalizácií na kontinente. Asi 1% populácie v krajine má aktuálne koronavírus. Všetky tieto krajiny a mnohé susedné museli na jeseň tohto roku zavádzať obmedzenia pre podniky a spoločenský život svojich občanov.

Počet prípadov na Slovensku sa za posledné 2 týždne zdvojnásobil, čo krajinu prinútilo zaviesť podobné obmedzenia. „Plán plošného testovania je najlepší spôsob, ako udržať tieto reštrikčné opatrenia menej tvrdé a menej rozsiahle,“ povedal vo štvrtok novinárom predseda vlády Igor Matovič. „Verte mi, toto je jediný spôsob, ako sa vyhnúť úplnému zatvoreniu ekonomiky a následným hospodárskym škodám, ktoré s tým súvisia,“ uviedol. Vláda kúpila milióny testov na prípravu operácie.

Program hromadného testovania môže narážať na určité organizačné limity a niektoré z týchto problémov boli viditeľné v piatok ráno, keď sa na severe Slovenska testovanie rozbehlo. Niektoré provizórne testovacie miesta, kde nedorazil personál alebo chýbalo administratívne zázemie, sa museli sa otvárať s oneskorením, hoci ľudia na ulici už čakali v rade.
“Mám niekoľko nezodpovedaných otázok, ako tú, že ako ochránime ľudí, aby sa nenakazili, počas čakania na otestovanie,” povedal novinárom jeden z opozičných lídrov Peter Pellegrini, bývalý premiér. “Myslím si, že tento projekt nebol dostatočne pripravený.”

Nejde o štandardné PCR diagnostické testy, ktoré boli použité v čínskom meste Qingdao, teda testy, ktoré by detekovali prítomnosť genetického materiálu koronavírusu v tele človeka. Namiesto toho slovenská vláda, používa menej senzitívne antigénne testy, ktoré detekujú špecifickú bielkovinu na povrchu tela vírusu (spike protein). Niektorí epidemiológovia vyslovili obavy, že relatívne vysoká miera falošne negatívnych testov falošne povedie infikovaných ľudí s „negatívnym certifikátom“, aby sa nevyhýbali spoločenskému životu.
„Budú si myslieť, že sú OK, a pritom budú šíriť nákazu ďalej,“ myslí si Alexandra Bražinová, epidemiologička na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. „Mám obavy, že toto môže nakoniec znížiť celkovú dôveru verejnosti v testovanie.“

Vláda však tvrdí, že v súčasnom stave má len veľmi málo možností. Jedna nemocnica hlási, že majú už plnú červenú zónu, určenú pre pacientov COVID-19, ďalšie sa sťažovali na nedostatok personálu, nakazeného koronavírusom. Slovenská Asociácia Zamestnávateľských Zväzov vyhlásila podporu plošnému testovaniu ako neortodoxnej alternatíve zvažovaného uzavretia ekonomiky.

„Myslím si, že je to brilantné,“ povedal profesor verejného zdravotníctva Devi Sridhar z Unversity of Edinburgh. „Áno, nie je to dokonalé, ale už sa tu nad vecami polemizuje príliš dlho. V boji s epidémiou nikdy nejde o to, aby ste odchytili každý jeden prípad…. Ide o to, aby ste odchytili množstvo prípadov.“