Putin v šoku: Už ho nepočúvajú ani jeho vlastní velitelia

10. marca 2022, Mária Benová, Nezaradené

9.mar.2022 Reuters: Ministerstvo obrany Ruskej federácia priznalo, že niektorí vojaci základnej vojenskej služby boli vyslaní na Ukrajinu počas aktuálneho konfliktu, čo však predtým ruský prezident Vladimir Putin pri rôznych príležitostiach opakovane popieral s tým, že „na Ukrajinu boli vyslaní len profesionálni vojaci a dôstojníci“, naposledy 8.mar.2022:

Združenia matiek vojakov v Rusku vyjadrili obavy z toho, že množstvo ich synov slúžiacich v základnej vojenskej službe sa prestalo s nimi kontaktovať v období okolo 24.feb.2022, teda na začiatku toho, čo Kremeľ nazval „špeciálna mierová operácia“ na Ukrajine. Tieto matky sa obávajú, že ich synovia mohli byť vyslaní do boja napriek nedostatku primeraného výcviku.

Kremeľ aj armádne úrady to doteraz popierali. Poslanci Ruskej Dumy naviac minulý týždeň schválili zákon, ktorý ukladá trest odňatia slobody až na 15 rokov za úmyselné šírenie „falošných“ správ o armáde.
„Bohužiaľ, zistili sme viaceré skutočnosti o prítomnosti brancov v jednotkách, ktoré sa zúčastňujú špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Prakticky všetci takíto vojaci boli stiahnutí do Ruska,“ uviedlo 9.mar.2022 ruské ministerstvo obrany s tým, že takýmto situáciám v budúcnosti zabráni.

Matka jedného branca prehovorila pod podmienkou anonymity, že vojenskú jednotku s jej 19-ročným synom poslali na juh do ruského mesta Kursk krátko po tom, ako nastúpil na základnú vojenskú službu. Následne ich jednotku presunuli na vojenské cvičenie do Belgorodu, iba pár km od ukrajinskej hranice. Tesne za ňou ruská armáda už 12 dní oblieha a obstreľuje ukrajinské veľkomesto Charkov

… Poslanci Ruskej Dumy naviac minulý týždeň schválili zákon, ktorý ukladá trest odňatia slobody až na 15 rokov za úmyselné šírenie „falošných“ správ o armáde. Prezident Putin si však očividne z takého zákona ťažkú hlavu nerobí 😉