Založ si blog

Načo pakt, keď novinári zo SME a N útočia tak či tak

Strany tzv. „demokratickej opozície“ podpísali pakt o neútočení. S výnimkou hnutí Sme Rodina a OĽaNO. Igor Matovič toto rozhodnutie vysvetľuje vo videu na svojom FB. Pridanú hodnotu tohto paktu zatiaľ nevidno.

Práve naopak, pôsobí účelovo. Na zakrývanie a premlčanie nedostatkov jeho účastníkov, či pochybností o ich bezúhonnosti. A k tomu prispievajú aj niektorí novinári. Konkrétne aj v prípade predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku. Ten bol obvinený začiatkom decembra z daňového podvodu, pri ktorom si jeho firma KTAG mala nárokovať neoprávnenú vratku DPH za výdavky na Kiskovu kampaň.

Jeho prípadom sa podrobne zaoberá aj organizácia Transparency International. Podľa nej by sa prípad vzhľadom na výšku škody radil k trestom so sadzbou od siedmich rokov, ak by súd uznal úmysel. Vychádzali pri tom z obžaloby týkajúcej sa daňového podvodu, v ktorom si firma KTAG neoprávnene žiadala vratku vo výške 146-tisíc eur.

18.júna Transparency International píše:

Kľúčovým faktorom k posúdeniu prípadu je ale úmysel. Vieme to povedať na základe štúdie zverejnených rozsudkov na portáli Ministerstva spravodlivosti.

Jediný prípad, ktorý kauzu KTAG od roku 2012 v rozhodnutiach skutkovo pripomína riešil Okresný súd Košice II v roku 2017. Obžalovaný si v tom prípade uplatnil neoprávnene nárok na vrátenie DPH vo výške 5 650 €  z konca roka 2012 (teda rok a pol pred Kiskom) aj napriek tomu, že dodávané tovary a služby neboli použité v súvislosti s podnikaním a ekonomickou činnosťou spoločnosti.

Daňový úrad mu vratky neuznal a ani nevyplatil. Sudkyňa Daniela Blažovská uznala podnikateľa za vinného a udelila mu peňažný trest vo výške 1tis. eur.

Inak povedané, odsúdenie podnikateľa za daňový podvod pri skutočných transakciách vysoko nezvyčajné, ale nebolo by ani prvým, ako o tom nepresne píšu médiá. Nie je pravdou, že za takto spáchaný daňový podvod [a la Kiska] nebol ešte nikto za posledné roky na Slovensku odsúdený,“ ako tvrdí Monika Tódová z Denníka N (Tódová sama urobila podobnú analýzu rozsudkov ešte v marci). Podobne zveličené sú texty komentátora Petra Schutza zo SME, keď opakovane píše, že “ všetkých 120 rozsudkov slovenských súdov v paragrafe daňový podvod, z ktorého vinia Kisku, padlo za fiktívne dodávky tovaru či služieb. Neuznané výdavky, čo je prípad KTAG, neboli žalované ani raz od založenia štátu.”

Takže nechajme, páni novinári, príslušné orgány pracovať. Poslednú dobu sa konečne ľady pohli a snáď aj v tomto prípade bude spravodlivosti učinené zadosť.

Ale čuduj sa svete, aj napriek týmto medializovaným záverom a upozorneniam Transparency International, koľko rytierov z mediálneho priestoru sa za p. Kisku i tak bije. Zaujímavé, že aj celkom synchronizovane. Ich časové zosúladenie tesne po Kiskovom obvinení je prirodzené, menej už ich zhoda v dezinterpretovaní a zavádzaní čitateľov.

7.dec. v denníku SME Peter Schutz zavádza konkrétne slovami:
„Exprezident a jeho účtovník budú definitívne prví stíhaní za neuznanú vratku… Problém, ako sme si už viackrát povedali, je, že neuznané náklady sa na Slovensku doteraz nikdy nekriminalizovali… Ako trestný čin brali doteraz slovenské súdy iba fiktívne náklady.“

Podobne 6.dec. večer Ľubomír Jaško pre Aktuality.sk dezinterpretuje:
„Kiskove problémy sú iného druhu… Stále to pôsobí viac ako prílišná účtovnícka odvaha než ozajstný zločin… A kto bude ochotný počúvať o tom, že za takúto odvahu doteraz nikto nikoho nestíhal?“

Z prešetrenia rozsudkov spomínanom vyššie je zrejmé, že za neuznané vratky (i keď zo skutočných faktúr) už bolo viacero trestných stíhaní a to i za menšie sumy. Takže p.Kiska nie je určite prvý, ako sa nám snažia opakovane podsúvať páni novinári. A práve títo istí dvaja páni sa snažia Igora Matoviča posunúť do role „komplikácie“ v povolebnom scenári o zmene. Opäť v dojemnej zhode.

Toho Matoviča, ktorý už 10 rokov o tú zmenu usiluje konkrétnymi krokmi (z posledných napr. odvolanie Jankovskej a Glvača). A výnimky nerobí. Ak zmena, tak čistá, bez škvŕn. A preto je terčom novinárov, ktorí sa tie „škvrny“ snažia vyretušovať za „svojich“ politikov.

20.dec. pre Aktuality.sk p.Jaško píše:
„Matovič vraj nedovolí, aby páni (rozumej možní koaliční partneri) mlčali o svojich chybách. To je príznak falošného idealizmu. Bezpochyby majú chyby. Aktuálny cieľ odstaviť Smer je však určite väčšie dobro ako ho nechať pri moci kvôli chybičkám krásy jeho politických súperov.“

To vážne p.Jaško? A nie je práve toto cesta k budovaniu „ďalšieho“ Smeru?

21.dec. v denníku SME p.Schutz píše:
„Ústrednou ideou, nepridávať sa k (údajne) jalovému paktu „zvyškovej“ opozície o neútočení je plne v duchu udržiavania atmosféry sváru, ktorý je jeden zo základných stavebných kameňov Matovičovho marketingu… Kvázi červených čiar a kritických výhrad voči rôznym spolulídrom – napríklad Kiskovi – namaľoval akurát dosť, aby boli plne legitímne obavy, že do budovania pomarcovej vlády je už vopred vložených oveľa viac nástrah a pascí, než by mohlo byť, keby špeciálne Matovič myslel v kampani štátotvornejšie než iba na vlastný benefit.“

Dovoľte mi zasmiať sa p.Schutz. Matovič podľa Vás myslí neštátototvorne a na vlastný benefit? Aha, tak to preto on i jeho ľudia ušetrili nášmu štátu stovky miliónov eur odhalením korupčných káuz (len v rezorte obrany to bola 1 miliarda za posledný rok), protestami za odvolanie „Kočnerovej opičky“ Jankovskej začali očisťovanie nášho súdnictva a mohla by som ďalej vyratúvať… To všetko kvôli vlastnému benefitu? No, keby sme takto všetci mysleli na vlastný benefit ako Matovič a jeho ľudia, ako dobre by nám v tomto štáte bolo.

Ak sa nás dnes títo dvaja p. novinári najčítanejších médii v zaujímavej vzájomnej obsahovej i časovej zhode snažia presvedčiť, že nie je správne rozbíjať opozíciu, mali by sa toho sami držať. A nezneužívať pakt o neútočení ako zámienku na nepodložené útoky.

Pozn.: Poučnou štúdiou nadpráce a prílišnej politickej angažovanosti novinárov je aj októbrový článok Keď rozbíjačom opozície je opäť len Denník N

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2833353x
Priemerná čítanosť článkov: 13178x

Autor blogu