Založ si blog

Lučanského človek od Kočnera bol aj pravou rukou Čižnára

V apr.2009 sa mladý ambiciózny prokurátor Peter Šufliarsky uchádzal o funkciu špec.prokurátora. Vtedajší gen.prokurátor Dobroslav Trnka však napokon parlamentu odporučil Dušana Kováčika s tým, že zo Šufliarskeho plánoval urobiť námestníka na GP. Tento zámer nakoniec s odstupom pár rokov zrealizoval až Trnkov nástupca Jaromír Čižnár. Trnka stihol Šufliarskeho ešte v nov.2009 vrámci GP vymenovať za riaditeľa novovzniknutého odboru osobitného určenia, ktorý sa mal zaoberať prípadmi organizovanej kriminality.

„Šufliarsky bol odvtedy Trnkovi zaviazaný. Stal sa z neho dôležitý človek, z titulu svojej funkcie chodil aj na porady vedenia GP… Funkcia ho však veľmi zmenila, stal sa z neho arogantný človek,” komentoval to vtedy jeden z jeho kolegov. Trnka a Šufliarsky sa osobne poznali už od polovice 90.rokov. Šufliarsky totiž absolvoval základnú vojenskú službu na vojen.prokuratúre, ktorej šéfoval Trnka.

19.mája 2011 sa o 16:00 konala na ministerstve vnútra porada vedenia rezortu s funkcionármi polície a prokuratúry. Šufliarsky až na porade o štvrtej oznámil, že už krátko pred 11:00 dostal upozornenie z krajského súdu v Bratislave, že práve rozhodli o prepustení Karola Mella na slobodu. Keďže Mello opustil bránu bratislavského Justičného paláca ešte pred 13:30, polícia už nemala šancu urobiť opatrenia na monitorovanie pohybu mafiána obvineného z objednávky vraždy v Moste pri Bratislave, pri ktorej zomrela v r.2004 nevinná žena a dieťa. Prečo to Šufliarsky urobil takto?

Bezprostredne po tejto porade na ministertve vnútra prišla vtedajšiemu riaditeľovi Úradu boja proti org.kriminalite (ÚBOK) Petrovi Krajíčkovi SMS s textom: „Hľadáte Mella?“ Poslal mu ju bývalý šéf ÚBOK-odd.Stred v B.Bystrici Milan Lučanský. Ten bol po voľbách roku 2010 odvolaný z funkcie. Vtedajší policajný prezident Spišiak ho totiž podozrieval, že spolupracoval práve s mafiánom Mellom, ktorý sa niekoľko rokov ukrýval v zahraničí. Lučanský sa od začiatku bránil, že s Mellom nikdy nespolupracoval. Pravdou zostáva, že polícia zadržala Mella na úteku v poľskom Krakove v okt.2010 a stalo sa tak až po výmene viacerých funkcionárov ÚBOK vrátane Milana Lučanského. Ten to videl inak: „Prezident Spišiak účelovo zavádza verejnosť, aby si obhájil personálne čistky.“

V SMS s textom: „Hľadáte Mella?“ sa Lučanský priznal, že o prepustení Karola Mella vedel de facto skôr ako polícia či ministerstvo vnútra. Odkiaľ to mohol vedieť?

Lučanský bol dlhoročným dobrým priateľom prokurátora Šufliarskeho. Dvakrát trávili Silvestra na chate v Krpáčove spolu s rodinami. V júni 2010 boli Milan Lučanský, Jozef Mičieta, Ivan Ševčík, Adrián Szabó, Pavol Slivka a pár ďalších elitných policajtov z ÚBOK na jachte v Chorvátsku spolu s prokurátorom Petrom Šufliarskym. Išiel s nimi aj jeden podnikateľ, ktorého meno nechcel nikto prezradiť. „Keďže dvaja ľudia na poslednú chvíľu vypadli, zavolal som jedného známeho. Je pravda, že podniká, ale nebudem sa k tomu bližšie vyjadrovať. Nechcem ho zaťahovať do problémov, ktoré si niekto rieši cez moju osobu,” tvrdil ešte v júni 2011 M.Lučanský novinárovi Marekovi Vagovičovi.

Na spolčnej dovolenke v Chorvátsku v júni 2010: Milan Lučanský najvyššie, Peter Šufliarsky najnižšie, záhadný podnikateľ v strede (Zdroj foto: Nový Čas)

O 2 mesiace neskôr, v aug.2011 sa redaktorom TV Markíza podarilo identifikovať človeka uprostred dovolenkovej fotografie z Chorvátska ako Jaroslava M., ktorý v r.2000 od švajčiarskeho súdu za pašovanie drog dostal 3 roky natvrdo a zákaz vstupu do krajiny až do r.2099. Podnikateľ Jaroslav Matejovský z Martina najskôr tvrdil, že na väzenie zabudol. Neskôr priznal, že si spomína, že sa živil predajom áut a raz náhodou kúpil vozidlo, v ktorom boli drogy.

Podľa viacerých dobových vyjadrení ľudí z polície aj prokuratúry sa Šufliarsky skompromitoval už v rokoch 2010-2011 úzkym spojenectvom s Dobroslavom Trnkom (Kočnerovým človekom), ktorému roky kryl chrbát. Často vraj dokonca Šufliarsky medializoval sám seba na svojich tlačovkách, len aby pomohol Trnkovi.

A ako pokračovala kariéra hrdinov nášho príbehu?

Petra Šufliarskeho vymenoval v aug.2013 nový gen.prokurátor Jaromír Čižnár za svojho námestníka. Keď sa ho v marci 2019 Igor Matovič opýtal na komunikáciu s M.Kočnerom, Šufliarsky odpovedal, že si matne spomína na jednu, možno dve SMS… Po tom, čo Igor Matovič zverejnil novinárom prvú stovku z celkových vyše 400 SMS, ktoré si Šufliarsky s Kočnerom vymenili cez aplikáciu WhatsApp, Šufliarsky sa svojej funkcie vzdal.

Dobroslav Trnka: Viac ako desaťročie obrovských podozrení zo zneužívania právomoci verejného činiteľa bývalého gen.prokurátora som nedávno prehľadne zmapovala v samostatnom článku.

O ďalšej kariére Milana Lučanského všetci už niečo určite tušíme. Zlom v nej nastal na jar 2012, keď Smer vyhral voľby, do ministerského kresla sa vrátil R.Kaliňák a za policajného prezidenta vymenoval Bödörovho človeka – Tibora Gašpara. Za 1.viceprezidenta PZ SR si aj po tom všetkom tu spomenutom vybral práve M.Lučanského. Ďalšie podstatné súvislosti nájdete v mojom predošlom článku:
Lučanský kryje duo Kaliňák+Počiatek

Hnutie OĽaNO, ako súčasť budúcej vlády, určite zmení štýl riadenia rezortu vnútra! Očista polície a prokuratúry je naša najvyššia priorita. Na to však treba úprimných a odvážnych odborníkov, ktorí už dokázali, že sa zoči voči zločincom nezľaknú a budú pracovať pre ľudí. Je mi cťou, že práve takých poznám osobne.

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2831558x
Priemerná čítanosť článkov: 13170x

Autor blogu