Trnka prijal sestru Fica na Gen. prokuratúru bez potrebnej praxe

22. februára 2020, Mária Benová, Fico+Gorila+Hašč... Kočner+Trnka+Lučan...

Do chronologicky zoradených bodov som zhrnula najväčšie míľniky býv.gen.prokurátora Dobroslava T. a jeho kriminálneho tzv. „pregrciavania sa kariérou“ (pardón za výraz, ale je to len jeho vlastnými slovami povedané):

1.) V r.2007 mu kamarát M.Kočner dal ilegálnu kópiu nahrávky Gorila a požiadal ho, aby ju tajne uschoval v pracovni gen.prokurátora.

2.) Na prelome r.2008/2009 inštalovali spolu v tej istej pracovni skrytú kameru.

3.) V jan.2009 si na kameru nahral rozhovor, v ktorom ho vtedajší minister financií J.Počiatek(SMER) žiada o pomoc v kauze TIPOS, keď podpísal prevod 480 miliónov korún na účet cyperskej schránkovej firmy Lemikon. Trnku požiadal, aby pred novinármi prezetnoval, že „sme sa efektívne bránili a urobili všetko, čo bolo v našich silách“. Trnka s jeho návrhom súhlasil: „Urobím vám mediálne krytie“.
Počiatek na videonahrávke opisuje aj kauzu EMISIE, pričom obdivuje J.Slotu(SNS), ako sa mu to celé podarilo: “… predal to, 2 miliardy má. Ešte aj Fica oholil, *****, lebo nedal mu z toho polku, ale nejak inak ho domotal, úplný král.” Gen.prokurátor Trnka sa na tom smeje.

4.) Od r.2009 dodnes prokurátor Trnka tieto výroky exministra Počiatka neoznámil, ani ich sám nevyšetroval.

5.) 2.dec.2010 parlament tesne nezvolil za nového gen.prokurátora pána Trnku, ktorý zo 149 poslancov získal 74 hlasov (vrátane všetkých hlasov SMERu a 6 hlasov od poslancov z vládnej koalície Ivety Radičovej), koaličný nominant Jozef Čentéš získal iba 73.

6.) V r.2014 si M.Kočner nahral svoj súkromný rozhovor s Trnkom, v ktorom sa obaja priznávajú:
– k uskladneniu nahrávky Gorila v pracovni gen.prokurátora (bod 1.)
– k tomu, že Trnka poznal obsah u neho uskladnenej nahrávky a púšťal ju aj svojmu podriadenému prokurátorovi J.Čižnárovi (ktorý sa medzičasom stal už generálnym prokurátorom)
– ku kupovaniu 6 hlasov v pokuse o zvolenie Trnku za gen.prokurátora (bod 5.)
– k tomu, že Trnka má peniaze z trestnej činnosti uložené u M.Kočnera.

7.) V okt.2018 polícia u zatknutého M.Kočner zaistila:
– nahrávku Gorila (bod 1.)
– videonahrávku Trnka+Počiatek (bod 3.)
– nahrávku rozhovoru Trnka+Kočner (bod 6.)

8.) Vo feb.2019 sa súčasný gen.prokurátor J.Čižnár priznal, že Trnka mu v r.2009 ešte ako podriadenému púšťal úryvok z nahrávky Gorila.

9.) 14.okt.2019 prenikla na verejnosť nahrávka rozhovoru Trnka+Kočner. Trnka mohol konečne vypovedať, lebo gen.prokurátor J.Čižnár ho po roku od zaistenia všetkých spomenutých nahrávok zbavil mlčanlivosti, z postu prokurátora na G.P. ho však zatiaľ neodvolal.

10.) 18.dec.2019 konečne NAKA obvinila Trnku z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa (bod 1.)
Stanovisko polície: „Obvinený sa skutku dopustil v období r.2007 – 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov od osoby M. K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní…“
… vyšetrovaný je dodnes na slobode.

11.) 16.jan.2020 v skorých ranných hodinách zadržala NAKA Trnku a obvinila ho z 2.trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť v januári 2009 v súvislosti s rozhovorom s Počiatkom (body 2. a 3.)
Zadržanie natáčali aj TV kamery. Video, ako ho elitní policajti vyviedli v putách z vlastného domu, zverejnila Polícia SR na svojej FB stránke do dvoch hodín. Večer toho boli plné správy, ráno plné noviny.

O 32 hodín neskôr však Trnka už nesedel viac v cele ale vo svojom obľúbenom pohostinskom zariadení v Hamuliakove, popíjajúc svoj obľúbený zlatistý mok. Gen.prokurátor J.Čižnár následne toto druhé trestné stíhanie zastavil (bod 11.)

Má niekto vplyvný záujem na tom, aby Trnka nebol ani náhodou vypočúvaný sediac vo vyšetrovacej väzbe? Bojí sa niekto vplyvný jeho výpovedí?

24.sept. 2009 sa objavila v Denníku Pravda kratučká správa, na ktorú sa vtedy celkom rýchlo zabudlo. V kontexte toho všetkého, čo už dnes vieme o vtedajších pomeroch na Gen.prokuratúre, dostáva však táto správa nový podstatný rozmer:

Luciu Chabadovú, rod. Ficovú, zaradil gen prokurátor D.Trnka do novozriadeného odboru osobitného určenia, ktorý sa má zaoberať najvážnejšími krim.kauzami vrátane trest.činov politikov. Iba v r.2007 začínala Lucia Ficová na okr.prokuratúre v BA. O 2 roky neskôr pracuje už na Gen.prokuratúre u Trnku. Akým spôsobom vyberal ľudí do nového odboru? „Nebudem na to odpovedať… sestra pána premiéra sa zaoberá bytovou mafiou, jednou z veľkých káuz, kde máme niekoľko desiatok obvinených,“ hovorí Trnka. Podľa zákona možno na Gen.prokuratúru preložiť len prokurátora, ktorý má za sebou aspoň 10 rokov praxe. Keďže Chabadovú prijal iba ako stážistku, uvedenú podmienku sa Trnkovi podarilo obísť. Mafiánska skupina, ktorú rieši premiérova sestra, sa mala zaoberať podvodmi s nehnuteľnosťami spolu za niekoľko mil.eur. Najmä starších ľudí rôznymi fintami oberali o byty cez biele kone s falošnými dokladmi. Prípad je stále v štádiu vyšetrovania. Do čela odboru osobitného určenia bol Trnkom postavený Peter Šufliarsky. Známy bol napr. tým, že dozoroval kauzy okolo Mikuláša Černáka. V marci sa Šufliarsky uchádzal o post šéfa Úradu špec.prokuratúry, v parlamente však nezískal dostatočnú podporu (keď Trnka odporučil poslancom Dušana Kováčika). Lucia Chabadová v minulosti chodila s poslancom SMERu Robertom Madejom. V lete r.2008 sa vydala za Svätozára Chabadu ml. – syna vplyvného advokáta, ktorý zastupoval aj Ivana Lexu, či ďalších mafiánov. S.Chabada ml. je tiež prokurátor.

Kariéru vysoko postaveného prokurátora na Gen.prokuratúre, menom Peter Šufliarsky, oddaného Trnkovi, som prehľadne opísala v mojom predošlom článku:
Lučanského človek od Kočnera bol aj pravou rukou Čižnára