Založ si blog

Slovenskú taktiku boja chvália svetové médiá

28.apr.2020 priniesla americká spravodajská agentúra Bloomberg článok:
Európska krajina s najmenším počtom obetí koronavírusu nám ukázala, že promptnosť je kľúčová (European Nation With Fewest Virus Deaths Proves Speed Is Key)

V dobe, keď koronavírus ešte stále zabíja tisícky ľudí denne, naprieč celou Európou, jedna krajina vyčnieva spomedzi ostatných udržiavaním nízkeho počtu obetí. Slovensko, vnútrozemská krajina s populáciou 5.5 milióna, zavrela školy, obchody aj hranice skôr ako ktorákoľvek iná krajina v Európe (s výnimkou Talianska). Zatiaľ, čo si politici aj TV redaktori osvojili nosenie rúšok ešte predtým, ako z nich vláda urobila povinnosť.
Prísne opatrenia priniesli ovocie: 6 týždňov po prvom oficiálne potvrdenom prípade (6.marca), Slovensko hlási zatiaľ iba 18 prípadov úmrtia a dlhodobo je lídrom európskych krajín v najnižšom počte úmrtí „per capita“. 

„Rýchlosť je kľúčová,“ povedala nám do telefónu Eva Schernhammer, vedúca katedry epidemiológie Medicínskej univerzity vo Viedni. „Ideálne by bolo podchytiť epidémiu v štádiu, keď je ešte možné vystopovať nedávne kontakty každého jedného nového prípadu, pozitívne diagnostikovaného s koronavírusom. Pri dnešnom obzretí sa nazad je zjavné, že Slovensko urobilo správnu vec.“
Župan Bratislavského kraja Juraj Droba zavrel školy 2 dni po tom, čo sa potvrdil 1.prípad, lebo vraj „už videl, čo sa vtedy dialo v Taliansku.“ Jeho kraj je domovom pre viac ako 10% celkovej populácie. Slovenský hlavný hygienik Ján Mikas tiež požiadal políciu, aby na hranici zastavili kolónu áut lyžiarov pri návrate z Rakúska a všetkých navrátilcov ubytoval v štátnom karanténnom stredisku. Asi 60 z nich malo test pozitívny.
(Pozn.: Udalosť sa stala 5.apríla a povinná karanténa v štátnych zariadeniach pre občanov vracajúcich sa zo zahraničia bola ohlásená až od 6.apríla 7:00.)
Vláda už pomaly uvoľňuje opatrenia a rozbieha ochromenú ekonomiku, čo by malo byť jednoduchšie v menších krajinách. Vedci varujú, že by bolo ešte predčasné tvrdiť, že vojna sa skončila.
„Ak sa podarí udržať aktuálny trend, budeme môcť povedať, že sme situáciu zvládli ako jedna z najlepších krajín,“ povedal Martin Smatana, vedúci Inštitútu zdravotnej politiky, kde modelujú šírenie vírusu. „Vo väčšine populácie sa vírus aktuálne nešíri.“
. . .

Britský denník TheGuardian:
„Extrémne nízke čísla v počte nakazených a úmrtí na Slovensku môžu mať hneď niekoľko dobrých dôvodov, ale tým rozhodujúcim sa zdá byť promptnosť pri zavádzaní reštriktívnych a karanténnych opatrení. Uzavretie hraníc a zákazy zhromažďovania boli zavedené oveľa skôr ako v západnej Európe. Určite pomohlo spoločné úsilie autorít presvedčiť občanov SR, aby nosili rúška.“
. . .

28.apr.2020 Írska verejnoprávna RTE priniesla reportáž:
V dobe, keď európske krajiny premýšľajú, ako zmierniť rôzne obmedzenia, je tu ešte aj jedna krajina, ktorá už pomaly uvoľňuje opatrenia, opísané ako najprísnejšie vrámci EÚ. S 5,5 mil.obyv. má Slovensko podobnú veľkosť populácie ako Írsko, ale úplne iný priebeh pandémie. Vnútrozemská krajina sa vyznačuje tým, že udržiava nízky počet obetí COVID-19 (18 úmrtí) a aktuálne okolo 1300 prípadov nákazy.
Slovensko začalo zavádzať niektoré opatrenia dokonca ešte predtým, ako bol oficiálne potvrdený prvý prípad koronavírusu, ako druhá európska krajina po Taliansku. Koncom februára už bolo na letiskách zavedené meranie teploty prichádzajúcich pasažierov…
Zakrytie tváre sa stalo povinným kdekoľvek na verejnosti, dokonca aj vonku na ulici. Parlament v novozvolenom zložení, začal svoju ustanovujúcu schôdzu s ústami zakrytými. S rastúcim počtom nakazených vláda pristúpila k ďalším agresívnym krokom, zatvorili sa letiská a hranice. Občania SR, vracajúci sa do krajiny, mali nariadenú 14-dňovú karanténu s hrozbou pokuty 1600€ za jej porušenie. Počas prepuknutia epidémie koronavírusu zatvorili továrne aj niektorí slovenskí najväčší zamestnávatelia, ako napr. Volkswagen Group a Kia.
Pozornosť sa zamerala aj na rómske osady a 5 z nich bolo začiatkom apríla vystavených do karantény, aby sa zastavilo šírenie po tom, čo sa v nich objavili skupiny prípadov.
Počas Veľkonočných sviatkov sa opatrenia zintenzívnili a väčšina pohybu osôb bola na 6 dní zakázaná.
Tvrdé nariadenia sa Slovensku, zdá sa, vyplatili. Dokazujú to štatistiky šírenia vírusu. Minulý týždeň vláda navrhla štvorfázový plán na uvoľňovanie obmedzení. Otvorené už boli obchody a služby s rozmermi do 300 metrov štvorcových. Niektorí robotníci sa už vracajú do práce v automobilkách. Úrady už zrušili i karanténu v jednej z piatich rómskych osád, uzavretých začiatkom apríla.
Prechod na ďalšiu fázu plánu bude závisieť od správania ľudí a počtu nových prípadov, vyhodnocovaných každé 2 týždne.

. . .

20.apr.2020 americký denník NewYorkTimes
… Premiér Igor Matovič uviedol, že plán na uvoľňovanie opatrení v krajine bol schválený Ústredným krízovým štábom a po vyhodnotení prvotného uvoľnenia by nasledovali ďalšie kroky s dvojtýždňovým oneskorením. Slovensko má zatiaľ ďaleko najnižší počet obetí v prepočte „per capita“ (na hlavu)…
„Máme odvahu otvoriť niektoré obchody. Urobme to, ale musíme byť ešte zodpovednejší (ako doteraz),“ uviedol Matovič. „Krajina by pokračovala do ďalšej fázy, ak denný kĺzavý medián nových prípadov nepresiahne 100 po dobu jedného týždňa.“ 2.fáza zahŕňa otvorenie krátkodobých penziónov, kaderníkov, taxislužbu a umožnenie náboženských služieb a svadieb s obmedzeným počtom účastníkov.
Stredoeurópska krajina s 5,5 mil.obyv. bola jednou z prvých, ktorá na verejnosti nariadila povinné nosenie rúšok na tvári a toto opatrenie zostáva zatiaľ i naďalej platnosti.

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2830406x
Priemerná čítanosť článkov: 13165x

Autor blogu