Jankovskej parťáčka riadi Čižnára na Gen. prokuratúre

3. júna 2020, Mária Benová, Kočner+Trnka+Lučan...

Keď sa 3.sep.2019 po dvoch týždňoch protestov a verejného tlaku rozhodla „lynčovaná“ M.Jankovská odstúpiť z postu štát.tajomníčky na ministerstve spravodlivosti, málokto by prikladal dôležitosť tomu, že na Gen.prokuratúre neodpovedal na všetečné otázky novinárov J.Čižnár, ale jeho nová 1.námestníčka Viera Kováčiková.

8.okt.2019 mapoval spravodajský portál Postoj.sk kauzu, ktorej sa novinári „mainstreamu“ zo záhadných dôvodov nechceli moc venovať:

Okrem vybavovania rozhodnutí u sudcov v prospech M.Kočnera či klamstve o návšteve vily právnika Radomíra Bžána v Chorvátsku sa vo vzájomnej komunikácii Jankovskej s Kočnerom medzi viac ako 6000 správami nachádza aj zmienka o kauze podnikateľa Ondreja Janíčka. Ten Jankovskú na jar r.2018 verejne obvinil, že ho ešte ako sudkyňa za úplatok 3 mil.Sk poslala do väzby a v spolupráci s podsvetím tiež pripravila o reštauráciu Fatima v Trenčíne. Úplatok mala na prelome storočí Jankovská vziať od niekdajšieho šéfa podsvetia Petra Čongrádyho. Kľúčový svedkom v prípade bol Michal Vida, ktorý však po medializácii prípadu zmenil výpoveď. (Jankovská Kočnerovi vysvetľuje, že v tom má prsty.) Z Threemy má vyplývať podozrenie z ovplyvňovania svedka, ako aj snaha dostať Ondreja Janíčka do väzby… z komunikácie medzi Kočnerom a Jankovskou vyplýva, že spolu kauzu Janíček intenzívne riešili. Potom čo v médiách ožila Janíčkova kauza prišiel kľúčový svedok Vida sám na políciu s tým, že ho video prinútil nahrať Janíček. Na zmenu výpovede mala Vidu nahovoriť Jankovská. Zo správ tiež vyplýva, že Jankovská sa mala snažiť o zadržanie Janíčka a ďalších, ktorí mali svedčiť v tejto veci proti nej. Z komunikácie vyplýva, že Jankovaská mala Janíčkovu opätovnú väzbu riešiť s vtedajšou krajskou prokurátorkou v Trenčíne Vierou Kováčikovou, ktorá je dnes 1.námestníčkou gen.prokurátora J.Čižnára. V prípade kauzy Fatima podnikateľa Ondreja Janíčka ide o reštauráciu pod Trenčianskym hradom, ktorú v dražbe získal v r.2000 Janíček, no záujem o ňu mal aj vtedajší šéf podsvetia Peter Čongrády. Krátko po prevzatí priestorov došlo k odsúdeniu majiteľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka za vydieranie. Odsúdila ich práve M.Jankovská, ktorá bola v tom čase predsedníčkou senátu Okr.súdu v Trenčíne. V tom období dochádzalo zo strany mafie aj k nátlaku na Janíčkovu rodinu. Vzdaním sa reštaurácie Fatima sa mal dostať na slobodu, čo sa nakoniec aj stalo.

Poznámky na okraj:

12.mar.2020: Žiadosť gen.prokurátora o súhlas na vzatie do väzby sudcov, ktorých v rámci akcie „Búrka“ zadržala 11.marca NAKA, bola podaná 12.marca o 0:55.

13.mar.2020: Včera podvečer plénum Ústav.súdu SR rozhodlo, že z 13 sudcov, ktorí mali spolupracovať v M.Kočnerom, môže 5 byť stíhaných väzobne. Správu dnes ráno zverejnil súd na svoje webovej stránke. Medzi nimi je aj Jankovská, spolu s ďalšími sú obvinení z korupcie, zo zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti…

24.mar.2020: Gen.prokurátor SR Jaromír Čižnár zatiaľ nemohol rozhodnúť o sťažnostiach obhajcov voči uzneseniu o vznesení obvinenia v prípade sudcov zadržaných v rámci akcie Búrka: „Doposiaľ rozhodnuté nebolo, pretože sú postupne doručované písomné odôvodnenia sťažností jednotlivých obvinených, na čo majú zo zákona nárok. Následne bude o týchto sťažnostiach bezodkladne rozhodnuté.“

22.apr.2020: Gen.prokuratúra už mesiac rozhoduje o sťažnostiach obvinených sudcov v kauze Búrka. Kvôli zaujatosti nerozhoduje priamo J.Čižnár, ale 1.námestníčka Viera Kováčiková (samozrejme absolútne nezaujatá???). Čižnár nerozhoduje preto, že má priateľský vzťah s Jánom Valkom, s ktorým má deti jedna z obvinených sudkýň Katarína Bartalská.

29.máj.2020: Gen.prokuratúra v rozhodnutí o sťažnosti obvinených v kauze Búrka upozorňuje, že M.Jankovská vraj nemusela spáchať trest.čin ako verejný činiteľ a mohlo by ísť len o nepriamu korupciu. Dostala by potom výrazne nižší trest. Bývalá štát.tajomníčka MS SR za Smer je obvinená v najväčšej justičnej korupčnej kauze Búrka z prijímania úplatku v postavení verejného činiteľa a z podplácania. Ak by ju za to súd odsúdil, ukladal by jej za terajších podmienok, keď popiera, že vôbec poznala M.Kočnera, nepodmienečný trest v sadzbe 5-12 rokov. Rozhodnutie 1.námestníčky gen.prokuratúry Viery Kováčikovej o sťažnosti obhajcu M.Jankovskej však ukazuje, že Jankovskej možno nebude možné uložiť nepodmienečný trest. Súd sa má pohybovať pri rozhodovaní o treste maximálne v rozpätí 2-5 rokov. V takom prípade môže doteraz netrestaná Jankovská odísť zo súdu s podmienkou…

. . .

Drahí priatelia,
prokurátorka Viera Kováčiková vystriedala na poste 1.námestníka G.P. prokurátora Petra Šufliarskeho… Ten bol spolu s najlepším priateľom M.Lučanským (dnes už) prezidentom PZ SR v minulosti dokázateľne prepletený aj s chápadlami mafie. Písala som o tom pred 3 mesiacmi v článku:

Lučanského človek od Kočnera bol aj pravou rukou Čižnára

V apr.2009 sa mladý ambiciózny prokurátor Peter Šufliarsky uchádzal o funkciu špec.prokurátora. Vtedajší gen.prokurátor Dobroslav Trnka však napokon parlamentu odporučil Dušana Kováčika s tým, že zo Šufliarskeho plánoval urobiť námestníka na GP. Tento zámer nakoniec s odstupom pár rokov zrealizoval až Trnkov nástupca Jaromír Čižnár. Trnka však stihol Šufliarskeho ešte vymenovať za…  [Pokrač.článku]