Založ si blog

Čo Igor odkázal Lukašenkovi vo videu

Volám sa IGOR Alexandrovič Leščeňja.

Prihováram sa vám nielen ako veľvyslanec Bieloruska na Slovensku. Prihováram sa aj ako služobne najstarší veliteľ bieloruskej zahraničnej misie so skúsenosťami veľvyslanca a jediného úradujúceho bieloruského diplomata, ktorý pracoval ešte i na ministerstve zahraničných vecí ZSSR aj na sovietskom veľvyslanectve v zahraničí.

Rovnako ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný príbehmi o mučení a bití občanov mojej krajiny. Na „TUT.by“ sme na jednej z fotografií v zmesi modrín a podliatin identifikovali spolužiaka mojej dcéry, ktorý určite nikdy nefiguroval v problémoch.

  • [Pozn.: Nezávislý bieloruský spravodajský portál TUT.by je jedna z najsledovanejších webstránok v Bielorusku.]

Žiaľ, toto sa u nás dalo predpokladať.

Pred 15 rokmi bol u nás zrekonštruovaný a otvorený historický komplex opevnenia z čias 2.svet.vojny, nazvaný „Stalinova línia“. A nešlo vtedy iba o spomienkové gesto pripomínajúce chrabrosť sovietskeho národa. Nemenej dôležitým pritom bolo meno Stalina v názve. Potom sa objavil minister vnútra, ktorému uniforma dôstojníka stalinistického NKVD pripomínala nie Stalinove čistky vo vlastných radoch, masaker armádnych veliteľov z r.1937, či Gulagy, ale pripomínala mu Deň Víťazstva. A teraz stovky mojich krajanov pocítili na vlastnej koži, že množstvo príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní v plnej miere oživili tradície NKVD v tolerantnom európskom Bielorusku 21.storočia!

Ministerstvo zahraničných vecí, ktorého predstavitelia obhajujú záujmy Bieloruska v zahraničí, je často prirovnávané k silovým rezortom. Diplomati sa majú snažiť brániť vonkajším zásahom do vnútorných záležitostí krajiny. No ja určite viem, že kľúčovými znakmi silného, súdržného a suverénneho štátu, nepodliehajúceho vonkajším vplyvom zjavne sú: vôľa ľudu, jeho jazyk, história a kultúra. Na Slovensku zastupujem Bielorusko a bieloruský ľud, ktorý je podľa Ústavy jediným zdrojom moci v našej krajine.

Súcitím s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v pokojných sprievodoch, aby ich hlas bolo počuť. Ako rodák z mesta Žodino som s vami – pracovníci fabriky BelAZ!

Úprimne dúfam, že budúcnosť mojej krajiny bude založená na rešpektovaní všetkých vrstiev spoločnosti a predstaviteľov rôznych politických síl.

Toto právo si Bielorusi vytrpeli!
. . .

  • Najskúsenejši bieloruský diplomat zavesil v sobotu 15.aug. večer na youtube.com video s týmto posolstvom vo svojom rodnom jazyku.
  • O pár hodín neskôr zverejnil prepis jeho slov i bieloruský portál EX-PRESS.by:

    Меня зовут Игорь Александрович Лещеня.
    Я обращаюсь к Вам не только как Посол Беларуси в Словакии. Я обращаюсь к Вам в качестве старейшего руководителя белорусского загранучреждения по опыту работы Послом и единственного действующего белорусского дипломата, который работал в МИД СССР и в советском посольстве за рубежом.
    Как и все белорусы, я — в шоке от историй о пытках и избиениях граждан моей страны. На Тут.бай в одной из фотографий месива из синяков и кровоподтеков мы опознали одноклассника моей дочери, который точно никогда не числился в смутьянах!
    К сожалению, для этого были предпосылки.
    15 лет назад у нас была открыта «Линия Сталина». И речь шла не только о подвиге советского народа. Не менее важная причина — имя Сталина в названии. Затем появился министр внутренних дел, которому форма офицера сталинского НКВД напоминала не о мясорубке 1937 г. и не о ГУЛАГе, а о Дне Победы. А теперь сотни моих соотечественников почувствовали на себе, что ряд представителей правоохранительных органов в полной мере возродили традиции НКВД в толерантной европейской Беларуси 21 века!
    МИД, представители которого защищают интересы Беларуси за рубежом, часто приравнивают к силовым ведомствам. Силовики стремятся не допустить вмешательство во внутренние дела страны извне. Но я точно знаю, что ключевыми составляющими сильного, сплоченного, и не подверженного внешним влияниям извне государства являются уважение воли народа, его языка, истории и культуры. В Словакии я представляю Беларусь и белорусский народ, который в соответствии с Конституцией является единственным источником власти в нашей стране.
    Я солидарен с теми, кто вышел на улицы белорусских городов с мирными шествиями, чтобы их голос был услышан. Как уроженец города Жодино, я с Вами — рабочие «БелАЗа» и «Кузнечного завода тяжелых штамповок»!
    Я искренне надеюсь, что будущее моей страны будет основано на учете позиций всех слоев общества и представителей различных политических сил.
    Белорусы выстрадали это право!

. . .

V utorok 18.aug.2020 o 7:53 bieloruský spravodajský portál TUT.by priniesol rozhovor, ktorý si všimol aj portál Aktuality.sk:
Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňja odstupuje z funkcie po tom, čo podporil demonštrantov proti Lukašenkovi. Bol 1.bieloruským diplomatom, ktorý podporoval protesty (a doteraz jediným): „Je to logický krok, pretože ma ako veľvyslanca vymenoval súčasný prezident a predpokladá sa, že musím presadzovať ním určenú politiku. Ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že občianska pozícia vyjadrená v mojom vyhlásení prekročila tento rámec,“ uviedol v rozhovore pre TUT.by … Prezident A.Lukašenko podľa dostupných informácií zatiaľ nepodpísal dekrét o rezignácii veľvyslanca na Slovensku.

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Aktuality kopú za Fica

05.02.2024

Dnes sa Bárdy z Aktualít krásne prezradil. Už to ani neskrýva. Vytešuje sa, že Matovič má tak málo percent v prieskume, lebo by sa jeho strana nedostala do parlamentu a vďaka tomu by všetky tie prepadnuté hlasy mohli Ficovi nahnať ústavnú väčšinu. A hneď nato sa teší z toho, ako protesty opozície najviac poškodili Matovičovi, lebo na nich nie je. A kope doňho. Takže vy [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 214
Celková čítanosť: 2823700x
Priemerná čítanosť článkov: 13195x

Autor blogu