Založ si blog

Škótsky profesor: Matovič má brilantné riešenie, i keď nie dokonalé

23.okt. THE WALL STREET JOURNAL:
V dobe, keď sa Európa zmieta v 2.vlne koronavírusu, jedna z najmenších krajín kontinentu sa pokúša o ráznu odpoveď: Slovensko sa pokúsi otestovať každého dospelého obyvateľa v nadchádzajúcich 2 týždňoch. Vláda v piatok ráno začala svoju operáciu masového testovania na samom severe krajiny, ktorý bol novým koronavírusom veľmi ťažko zasiahnutý.

Štátne úrady požiadali každého obyvateľa, staršieho ako 10 rokov, tejto 5,5 miliónovej krajiny, aby sa dal do 8.nov.2020 otestovať 2-krát. Tí, ktorí sa odmietnu dať otestovať, budú požiadaní, aby na 10 dní ostali v domácej karanténe pod hrozbou udelenia pokuty až do výšky 1600 eur. Obyvateľom starším ako 65 rokov bolo odporučené, aby si svoju účasť na testoch zvážili sami. Koncom budúceho týždňa budú už testovacie strediská otvorené po celej krajine.

Rýchle otestovanie celej populácie v momente, keď bolo zaznamenané nové ohnisko nákazy zafungovalo na začiatku mesiaca v čínskom pobrežnom meste Qingdao: Otestovali viac ako 7 miliónov obyvateľov mesta po tom, čo bolo zaznamenaných 12 nakazených v okolí mestského prístavu.

Slovensko je prvou krajinou na Západe, ktorá sa pokúša bojovať touto zbraňou. Množstvo epidemiológov a medicínskych vedcov na európskych univerzitách sa vyjadrovalo pozitívne o masovom testovaní ako o riešení, ktoré by, napriek svojej nedokonalosti, umožnilo izolovanie menšej časti obyvateľstva namiesto celonárodnej karantény a úplného uzavretia ekonomiky (TOTAL LOCKDOWN).
„Toto je cesta, po ktorej sa dá posunúť vpred, o tom niet žiadnych pochýb,“ povedal Luke O’Neill, profesor biochémie z Fakulty Biochémie a Imunológie na Trinity College v Dubline. „To je výborná prípadová štúdia. Ak to zafunguje, bude to veľmi cenná informácia pre zvyšok sveta.“

Všade v Európe sa lídri pokúšali vyhnúť vypínaniu už i tak poškodenej ekonomiky použitím drakonických reštrikčných opatrení. Namiesto toho vlády rozširovali tímy určené na stopovanie nedávnych kontaktov tých, u ktorých bol vírus potvrdený. Cieľom procesu vždy bolo poslať do karantény jednotlivcov, rodiny alebo menšie komunity. Namiesto celonárodnej karantény. Ale tie snahy stopovať koronavírus od prípadu k prípadu len obtiažne stíhajú tempo udávané koronavírusom, ktorý je vysoko nákazlivý a často šírený aj jedincami, ktorí zatiaľ nemajú žiadne príznaky. Stopovanie kontaktov vo Francúzsku a Belgicku bolo v posledných týždňoch ochromené, keďže obe krajiny zaznamenali drastický nárast infikovaných. Podľa ECDC (Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb), so Slovenskom susediaca Česká republika bojuje dnes s najvyššou mierou hospitalizácií na kontinente. Asi 1% populácie v krajine má aktuálne koronavírus. Všetky tieto krajiny a mnohé susedné museli na jeseň tohto roku zavádzať obmedzenia pre podniky a spoločenský život svojich občanov.

Počet prípadov na Slovensku sa za posledné 2 týždne zdvojnásobil, čo krajinu prinútilo zaviesť podobné obmedzenia. „Plán plošného testovania je najlepší spôsob, ako udržať tieto reštrikčné opatrenia menej tvrdé a menej rozsiahle,“ povedal vo štvrtok novinárom predseda vlády Igor Matovič. „Verte mi, toto je jediný spôsob, ako sa vyhnúť úplnému zatvoreniu ekonomiky a následným hospodárskym škodám, ktoré s tým súvisia,“ uviedol. Vláda kúpila milióny testov na prípravu operácie.

Program hromadného testovania môže narážať na určité organizačné limity a niektoré z týchto problémov boli viditeľné v piatok ráno, keď sa na severe Slovenska testovanie rozbehlo. Niektoré provizórne testovacie miesta, kde nedorazil personál alebo chýbalo administratívne zázemie, sa museli sa otvárať s oneskorením, hoci ľudia na ulici už čakali v rade.
“Mám niekoľko nezodpovedaných otázok, ako tú, že ako ochránime ľudí, aby sa nenakazili, počas čakania na otestovanie,” povedal novinárom jeden z opozičných lídrov Peter Pellegrini, bývalý premiér. “Myslím si, že tento projekt nebol dostatočne pripravený.”

Nejde o štandardné PCR diagnostické testy, ktoré boli použité v čínskom meste Qingdao, teda testy, ktoré by detekovali prítomnosť genetického materiálu koronavírusu v tele človeka. Namiesto toho slovenská vláda, používa menej senzitívne antigénne testy, ktoré detekujú špecifickú bielkovinu na povrchu tela vírusu (spike protein). Niektorí epidemiológovia vyslovili obavy, že relatívne vysoká miera falošne negatívnych testov falošne povedie infikovaných ľudí s „negatívnym certifikátom“, aby sa nevyhýbali spoločenskému životu.
„Budú si myslieť, že sú OK, a pritom budú šíriť nákazu ďalej,“ myslí si Alexandra Bražinová, epidemiologička na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. „Mám obavy, že toto môže nakoniec znížiť celkovú dôveru verejnosti v testovanie.“

Vláda však tvrdí, že v súčasnom stave má len veľmi málo možností. Jedna nemocnica hlási, že majú už plnú červenú zónu, určenú pre pacientov COVID-19, ďalšie sa sťažovali na nedostatok personálu, nakazeného koronavírusom. Slovenská Asociácia Zamestnávateľských Zväzov vyhlásila podporu plošnému testovaniu ako neortodoxnej alternatíve zvažovaného uzavretia ekonomiky.

„Myslím si, že je to brilantné,“ povedal profesor verejného zdravotníctva Devi Sridhar z Unversity of Edinburgh. „Áno, nie je to dokonalé, ale už sa tu nad vecami polemizuje príliš dlho. V boji s epidémiou nikdy nejde o to, aby ste odchytili každý jeden prípad…. Ide o to, aby ste odchytili množstvo prípadov.“

  • Pozn. na záver: V stručnom článku dokázala novinárka Drew Hinshaw z USA objektívne a vyvážene zhrnúť tému celoplošného testovania na Slovensku. Priestor dostali pohľady našej epidemiologičky, vedcov či opozičného Pellegriniho. A to všetko bez ideologického podmazu. Vymenované boli aj nejaké organizačné chyby z 1.dňa praktickej realizácie. Aký to rozdiel oproti našim naštartovaným novinárom z niektorých médií, ktorých cieľom nie je prispieť k upokojeniu situácie tým, že prinesú čo najpresnejšie informácie. Ale naopak, podávať skreslené informácie, či poskytovať neadekvátny priestor dezinformačnému HLASu P.Pellegriniho, spochybňovať rozhodnutia vlády za každú cenu. Žiaľ, ak niekto naozaj polarizuje našu spoločnosť, resp. významne k polarizácii prispieva, tak sú to v prvom rade viaceré slovenské médiá. Toto sa v takejto extrémnej miere nedeje v žiadnej inej krajine EÚ. Určite nie v dobe, keď na dôveryhodnosti informácií závisia stovky ľudských životov.
  • 21.okt. O plošnom testovaní písal aj britský denník TheTelegraph
  • 23.okt. tesne pre polnocou podal hlásenie minister obrany Jaro Naď:
    „KOMPLETNÉ ČÍSLA za piatok BARDEJOV+ORAVA!!! OBROVSKÉ ĎAKUJEM
    1.deň testovania je za nami. Chcem v 1.rade poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na tomto projekte, ktorý vo svete nemá obdobu! Skláňam sa pred Vašou vytrvalosťou, zodpovednosťou a ochotou pomôcť! Ďakujem aj trpezlivým a disciplinovaným občanom, ktorým záleží viac ako na sebe samých – na svojich blízkych, ktorým týmto testovaním môžeme zachrániť život. Ďakujem aj Vám novinárom a ďalším mienkotvorcom, ktorí sa snažíte o reálne, nie skreslené podávanie informácií a faktov o celom priebehu testovania. V tejto situácii sme všetci prvýkrát a nikto z nás nie je neomylný. No robíme to s presvedčením lepších zajtrajškov a stojíme si za tým, že pre Vás sa to oplatí! Dnes sme v 3 okresoch na Orave +v okr.Bardejov otestovali neuveriteľných 61.905 ľudí, z toho 2.225 je infekčných. Dávajte na seba pozor, každý jeden z Vás ak ste boli pozitívny, dajte vedieť svojej rodine a známym. Ak ste boli negatívny, určite príďte aj o týždeň na 2.kolo a nezabudnite na rúško-odstup-ruky. Dobrú noc.“

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2831202x
Priemerná čítanosť článkov: 13168x

Autor blogu