Rozprávky z tisíc+1 výnimiek Papaláša Sulíka

12. januára 2021, Mária Benová, Fico+Gorila+Hašč... Korona info Politika

NOVEMBER: Výnimka pri návrate z dovolenky

20.nov.2020 v denníku NovýČAS:
Čo je dovolené BOHOVI, nie je dovolené VOLOVI

Minister hospodárstva Richard Sulík strávil v polke novembra týždeň na dovolenke v Dubaji. Sulík priletel z Dubaja v nedeľu 15.nov. a už v stredu 18.nov. ráno dorazil na rokovanie vlády. Avšak Dubaj je pre Slovákov červená destinácia a pri návrate z nej musia vyplniť formulár E-hranica, zostať v domácej izolácii a najskôr na 5.deň absolvovať PCR test. Natískala sa preto otázka, či minister hospodárstva porušil nariadenia v platnej vyhláške, alebo mal udelenú výnimku.
Nemá výnimku, lebo nemusel ísť do karantény po návrate z Dubaja. Karanténa nie je povinná po návrate z Dubaja. Treba tam len PCR test, a ten mal. Má ho urobený, takže všetko je v poriadku,“ tvrdila najskôr Novému Času jeho hovorkyňa. ÚVZ však potvrdil, že PCR test nestačí a potrebná je aj domáca izolácia. Vyzeralo to teda tak, že Sulík mal zlú informáciu a nevedel o nových pravidlách, ktoré v čase jeho návratu boli už týždeň v platnosti. Do 8.nov.2020 by mu totiž naozaj stačil len PCR test. Znamenalo by to, že porušil karanténu (aj keď nevedomky), za čo je pokuta až do výšky 1659 eur… Neskôr však prišiel zvrat a na Ministerstve hospodárstva vysvitlo, že všetko je trochu inak:
„Bol v Dubaji na pracovnej ceste a teda mal výnimku,“ informovala odrazu hovorkyňa. Sulík teda nakoniec vraj využil to, že v Dubaji nebol len dovolenkovať, ale riešil aj budúcoročnú výstavu Expo.
„Termín u pani Reem Ebrahim Al Hashimy, ministerky zahr.spolupráce v Spoj.Arab.Emirátoch som dostal na utorok. Keďže sa tam lieta len vo štvrtky až nedele, už v nedeľu som tam odletel,“ vysvetľoval Sulík, ktorý sa ale vo štvrtok nevrátil najbližším možným letom po utorkovom pracovnom stretnutí a strávil v Dubaji celý týždeň od nedele do nedele… Sulík sa po tejto kritike priznal, že na dovolenku síce išiel, ale popri tom aj niečo urobil.

Zo 4 možných návratov z Dubaja 12.-15.nov.2020 si minister Sulík vybral ten najposlednejší…

Faktické poznámky:

DECEMBER: Výnimka po 80-minútovej diskusii za 1 stolom s pozitívnym PELLEgrinim

13.dec.2020 v RTVS (o5minút12) bol poslanec P.Pellegrini s veľkou pravdepodobnosťou v tej dobe už infekčný, keďže na 2.deň mal PCR test pozitívne…

… a hneď ako bol poslanec Pellegrini fit, dušoval sa, že podá trest.oznámenie na členov vlády. Koho asi tak mohol mať na mysli?

16.dec.2020 skoro ráno na Úrade Vlády, iba 53 hodín po diskusii v RTVS…
R.Sulík: „…Viete, ja som zato, aby sme moc nemiatli obyvateľov…“
Redaktorka TV JOJ: Vy ste boli v nedeľu v diskusnej relácii s P. Pellegrinim, ktorý je pozitívny tak prečo nie ste v karanténe?
R.Sulík: „Viete čo , ja som bol stále od neho vyše 2 metre vzdialený… Bol som na teste včera, aj predvčerom a ešte aj v nedeľu. Prakticky každý deň mám teraz test a všetky testy sú negatívne. Máme tu dôležité rokovanie vlády a preto som dnes prišiel. Dnes pôjdem znovu na test.“
Redaktorka: Ale štandard je, že obyčajní ľudia ostávajú najskôr 5 dní v karanténe, až potom idú na test, preto sa pýtam.
R.Sulík: „No hovorím vám, ja som s ním nebol v nejakom kontakte, ja som bol stále nejaké — no, viac ako 2 m vzdialený a vždy som mal rúško a teraz tu mám dôležité rokovanie vlády, každý jeden deň chodím na testy.“

Faktické poznámky:

DECEMBER: Výnimka „testujem sa denne“

16.dec.2020 sa minister Sulík pokúsil nakaziť i štáb televízie TA3 (TémaDna)
R.Sulík: „Tie čísla nám znovu treba utlmiť a to sa stane len, keď sa ľudia nebudú stýkať s inými ľuďmi. Mňa to teda veľmi mrzí, ja som človek, ktorý mimoriadne miluje osobnú slobodu a aj pre mňa to budú veľké obmedzenia, ale inak to jednoducho nejde. Ja tiež budem spolu s rodinou, s mojim deťmi a nebudem sa stretávať s inými ľuďmi, ale jednoducho nechceme tu mať desiatky mŕtvych denne.“
Moderátor Bielik: „Koniec koncov aj máte na to dôvod pretože ste absolvovali diskusiu s P.Pellegrinim, ktorý bol pozitívne testovaný…“
R.Sulík: „Prepáčte, tu by som chcel povedať, že ja som síce s p.Pellegrinim diskutoval, ale v bezpečnom odstupe, to bolo vyše cez 2 metre a nie len teda, aby som sa nenakazil COVIDom, ale aj niektoré tie ich socialistické myšlienky by mohli byť nákazlivé, preto ja si vždy držím od nich odstup, Hahaha… To bol samozrejme nejaký menší vtip. Ale ja chodím dnes už prakticky každý deň na test, aby teda som vedel, že v akom som stave… A ja som teda spoľahlivo negatívny.“

Faktické poznámky:

MEDZI SVIATKAMI: Výnimka z účasti na vláde?

7.jan.2021 minister Milan Krajniak zverejnil, že minister Sulík vynechal všetky 4 posledné online zasadania vlády SR

JANUÁR: Výnimka potvrdzuje pravidlo

8.jan.2021 denník NovýČAS
… zastihol ministra R.Sulíka pri návrate z dovolenky na viedenskom letisku, kde si s kuframi vykračoval zamaskovaný. Na našu otázku, či tam bol dovolenkovať alebo pracovať, neodpovedal. Rovnako ani na to, či ho čaká karanténa a potom najskôr na 5.deň test, keďže Dubaj je stále na zozname červených krajín. Jeho hovorkyňa K.Matejková len stručne odkázala, že na 2.deň k tomu povedia viac a všetko vysvetlia. Bezprostredne po prílete bolo otázne, či teda R.Sulík zostáva v karanténe. Premiér Matovič ho pár minút pred príletom kritizoval za to, že aj keď Ústred.Kríz.Štáb v polke novembra rozhodol, že pred Vianocami bude plošné testovanie, tak nezaobstaral testy: „Na Slovensko prišla zatiaľ len tretina z testov, čo považujem za strašnú hanbu a zlyhanie. Dôsledkom je katastrofa v nemocniciach. Tisícky mŕtvych… Ale pán minister nie je prítomný už na 4.zasadnutí vlády,“ uzavrel Matovič. Minister hospodárstva sa na verejnosti ukázal naposledy v polovici dec.2020, keď sa ohlasovalo sprísnenie opatrení počas Vianoc. Ani na poslednom rokovaní vlády 6.jan.2021, kde sa riešila katastrofická situácia v Nitre, sa nezúčastnil ani online, dodatočne sa bránil slovami, že aj keď na vláde nebol, uznesenie vlády si prekonzultovali vopred. Napokon priznal, že Vianoce a Nový rok trávil s rodinou v zahraničí. Paradoxom je, že toto je už 2.krát v priebehu pár týždňov, čo Sulík priletel z Dubaja. Minister luxusnú destináciu navštívil už v nov.2020, keď po návrate nešiel do karantény, odvolával sa na výnimku.

A PO CELÝ TEN ČAS: Tisíce výnimiek v réžii 1 ministra, „ktorý mimoriadne miluje osobnú slobodu…“

11.jan.2021 Stanovisko ÚVZ SR:
Individuálne výnimky sú možné od apr.2020 na základe záverov Ústred.Kríz.Štábu, pretože žiadna právna úprava nedokáže obsiahnuť všetky životné situácie. ÚVZ SR udelil v obd. apr.2020-dec.2020 celkovo 8886 individ.výnimiek pre občanov (vždy na zákl. žiadosti člena vlády SR, väčšina z nich na žiadosť ministra hospodárstva)… Dôvody boli najmä pracovné ale aj súkromné… Starostlivosť o maloleté dieťa a príbuzných (podobne ako v prípade ministra Holého) bola ako dôvod uvedená minimálne v 300 prípadoch.
ÚVZ SR nemôže nikomu udeliť individuálnu výnimku z vlastnej iniciatívy, ani neprijíma žiadosti jednotlivých občanov o výnimky. Tí sa musia obracať na členov vlády SR, ktorí následne môžu požiadať Úrad. ÚVZ SR nie je kompetentný preverovať závažnosť každého zo stoviek dôvodov, ktoré sa uvádzajú v žiadostiach. Naopak patrí do pôsobnosti jednotlivých členov vlády. ÚVZ SR tieto žiadosti teda neposudzuje a žiadnu z nich nezamieta. Osoby zasielajú žiadosti jednotlivým členom vlády podľa ich rezortnej príslušnosti (ministerstvá). Tam sa posudzuje ich opodstatnenosť. Ministerstvo požiadať mohol a môže každý občan, ktorý nespadá do automatických výnimiek uvedených vo vyhláške ÚVZ SR. Individuálne výnimky žiadajú členovia vlády najmä pre iné osoby, občanov, ktorí ich o to požiadali, ale v určitom množstve prípadov aj pre seba..
Zastúpenie jednotlivých ministerstiev na žiadostiach o individuálne výnimky sep.2020 – dec.2020:

Výnimky pre najvyšších predstaviteľov štátu: O individuálnu výnimku pre seba požiadali (najmä z pracovných dôvodov) členovia vlády: p.Budaj, p.Holý, p.Korčok, p.Mičovský a p.Sulík. Výnimku okrem nich dostali ešte aj pani prezidentka a pán premiér z dôvodu služobných ciest, kedy žiadosť podal minister zahr.vecí Korčok. V týchto prípadoch sa výnimka vzťahovala aj na všetkých členov delegácie vrátane viacerých novinárov.
Výnimky, ktoré pre seba žiadal podpredseda vlády Š.Holý:
20.nov.2020 + 27.nov.2020 + 4.dec.2020 + 11.dec.2020 + 18.dec.2020(neuplatnená)
(vždy jednorázová – na 1 vstup na územie SR)
Opakovane pripomíname, že Úrad otvorí problematiku výnimiek na najbližšom Ústred.Kríz.Štábe. Ak by boli obmedzené alebo zrušené, privítame to. Chápeme, že občania dnes môžu akékoľvek výnimky vnímať citlivo…

. . .

Sulík tliacha, domotal dáta, pletie 5. cez 9.

12.okt. na TA3 v realácii TÉMA DŇA Richard Sulík: „Dávam si veľký pozor, aby to nešlo do tej osobnej roviny, ale vo vecnej rovine som si nikdy nenechal a nenechám zobrať možnosť povedať, čo uznám za vhodné, kedy to uznám za vhodné a komu to uznám za vhodné.
Tie ostatné veci, ktoré boli na téme dňa, my s nimi súhlasíme. Veď my sme rovnako za to, aby sme bojovali proti korone. Tzn. povinnosť nosiť rúška alebo to zhromažďovanie, že iba do 6 osôb, alebo napr. zavrieť aquaparky, veď OK. Ale… Keď sa chceme rozhodnúť, či zavrieť reštaurácie, bolo by dobré vedieť, že koľko teda z tých 18-tisíc nakazených Slovákov sa nakazilo v reštauráciách.
Hygienici zistili, že ohniská nákazy boli najmä na svadobných hostinách napr. na severe Slovenska, na Orave…“
–> Moderátor Bielik: „Podotýkam, že v reštauráciách…“
R.Sulík: „Ja by som bol veľmi rád, aby do tejto diskusie vstúpili aj takéto úvahy zdravého rozumu… Pokiaľ by sme mali veľa nakazených z reštaurácií, tak by som s tým súhlasil, ale my nevieme, koľko máme nakazených z reštaurácií, to po prvé a po druhé,mne sa dostala informácia, dúfam, že sa v najbližších dňoch potvrdí, že nakazených z reštaurácie od 1.sept. je 5[Pokrač.článku]