Založ si blog

Sulík tliacha, domotal dáta, pletie 5. cez 9.

12.okt. Richard Sulík v realácii TÉMA DŇA na TA3: „Dávam si veľký pozor, aby to nešlo do tej osobnej roviny, ale vo vecnej rovine som si nikdy nenechal a nenechám zobrať možnosť povedať, čo uznám za vhodné, kedy to uznám za vhodné a komu to uznám za vhodné.
Tie ostatné veci, ktoré boli na téme dňa, my s nimi súhlasíme. Veď my sme rovnako za to, aby sme bojovali proti korone. Tzn. povinnosť nosiť rúška alebo to zhromažďovanie, že iba do 6 osôb, alebo napr. zavrieť aquaparky, veď OK. Ale špeciálne reštaurácie, fitness-centrá, divadlá a kiná. Naozaj, ja nevidím najmenší racionálny dôvod to zavrieť… Keď sa chceme rozhodnúť, či zavrieť reštaurácie, bolo by dobré vedieť, že koľko teda z tých 18-tisíc nakazených Slovákov sa nakazilo v reštauráciách.
Hygienici zistili, že ohniská nákazy boli najmä na svadobných hostinách napr. na severe Slovenska, na Orave…“
–> Moderátor Bielik: „Podotýkam, že v reštauráciách…“
R.Sulík: „Ja by som bol veľmi rád, aby do tejto diskusie vstúpili aj takéto úvahy zdravého rozumu… Pokiaľ by sme mali veľa nakazených z reštaurácií, tak by som s tým súhlasil, ale my nevieme, koľko máme nakazených z reštaurácií, to po prvé a po druhé,mne sa dostala informácia, dúfam, že sa v najbližších dňoch potvrdí, že nakazených z reštaurácie od 1.sept. je 5. Päť. Na tom Ústrednom krízovom štábe mi hlavný hygienik povedal, že také dáta nemá, ale mne sa dnes dostal z novinárskeho prostredia, neviem ešte dostatočne dobre overiť zdroj, z novinárskeho prostredia sa mi dostal zoznam, kde to bolo vymenované, a tam je napísané, že v reštauráciách sa nakazilo 5 ľudí. Ja som za to, aby sme zavreli reštaurácie vo všetkých týchto 5 okresoch, v ktorých sa týchto 5 ľudí nakazilo, ale nezatvárajme celé Slovensko.“

  • Faktická poznámka: Pán minister hospodárstva v priamom prenose šíril svoju vlastnú dezinformáciu resp. nepravdivú doslova „tliachaninu“, ktorá vznikla absolútnym nepochopením dát, o ktorých posledných 24 hodín on sám v médiách tak rád mudroval.

… Avšak presne o hodinu skôr…
Televízne noviny na Markíze už tieto dáta zverejnili aj s uvedením zdroja (ktorý R.Sulík „nevedel dostatočne overiť“), do redakcie im ich poslal samotný hlavný hygienik dr.Mikas: 12.okt. o 20:25 L.Bariak pre Aktuality.sk spísal najnovšie tliachaniny R.Sulíka (iba pár minút po vyslovení na TA3) do článku s titulkom:
Sulík reaguje na Matoviča: V reštauráciách sa nakazilo len 5 ľudí

  • Tvrdenia R.Sulíka boli v článku pôvodne uverejnené bez akéhokoľvek kritického komentára.
  • Pritom 2 hodiny predtým publikovala Bariakova kolegyňa veľmi poučný článok presne o Sulíkom spomínaných dátach. Ten keby si L.Bariak prečítal, asi ťažko by bol býval slepo šíril hoaxovú tliachaninu z úst pána ministra R.Sulíka.
  • –> Až 13.okt. o 8:41 si novinár L.Bariak uvedomil, že šíri hoax a na samotný záver článku doplnil strohú vetu: „V skutočnosti epidemiológovia zistili v reštauráciách 5 ohnísk, čiže nakazených môže byť oveľa viac.“
  • V tom čase však už mal článok 2-tisíc zdieľaní, desiatky tisíc prečítaní a stovky tisíc zobrazení titulku na FB, keďže titulok článku nebol nikdy opravený, šíri sa tento hoax na FB aj naďalej a o 14:50 (aktuálne) už ide o 3-tisíc zdieľaní na FB, tzn., že HOAX v titulku článku „V reštauráciách sa nakazilo len 5 ľudí“ videlo už odhadom pol milióna obyvateľov SR!!!

12.okt. o 18:21 Jana Čunderlíková pre Aktuality.sk
Hygienici ukázali, kde najčastejšie vznikali ohniská nákazy
Od začiatku sep.2020 identifikoval úrad 440 ohnísk nákazy. „Z nich pochádzajú potvrdené prípady, ktoré nákazu ďalej rozšírili najmä do rodín či pracovísk a kolektívov, ktoré často navštevovali,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Hovorí, že vyhodnocujú každý prípad, ale u sporadických prípadov, ktoré nemajú epidemiologickú súvislosť, sa to nie vždy podarí určiť. Pri dátach je potrebné rozlišovať 2 údaje – koľko bolo ohnísk nákazy a koľko ľudí sa tam infikovalo. Ten 1.údaj ÚVZ poskytol. Pri ohniskách nákazy už úrad neudáva podrobné počty infikovaných, no v prípade rodinných epidémií, ktorých bolo jednoznačne najviac – až 239 – hovorí, že v rámci rodiny sa nakazili 2-15 ľudí. V reštauráciách, voči zatváraniu ktorých mal Sulík výhrady, evidujú 5 ohnísk nákazy. Údaje špeciálne o fitness centrách úrad nevedie, v štatistikách má len športové kluby, kde zaznamenali 4 epidémie a 1 ďalšiu ešte v tanečnej škole. Fitness-centrá krízový štáb v nedeľu zatvoril úplne, reštaurácie môžu fungovať naďalej, ale jedlo môžu podávať len tak, že ho ľuďom zabalia so sebou, alebo ho budú podávať v exteriéri.
ÚVZ hovorí, že pri nových opatreniach vychádzajú aj zo zahraničných dát. Pri fitness-centrách sa odvoláva na jednu z takýchto zahraničných štúdií. V Južnej Kórei, v meste Čchonan, sa počas 24 dní nakazilo v 12 fitness-centrách až celkovo 112 ľudí. „Opatrenia, ktoré pripravujeme, nie sú len reaktívne, čiže nevychádzajú výlučne z dát, kde a ako sa nákaza už rozšírila, ale aj proaktívne. Zameriavajú sa na obmedzenie rizikových činností, ktoré sú identifikované na základe doterajších poznatkov o spôsobe šírenia respiračných ochorení,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Hovorí, že sa snažia znížiť mobilitu a stretávanie sa ľudí tam, kde to pre každodenný život nie je nevyhnutné.
Ako epidemiológovia zisťujú, že kto sa kde mohol nakaziť? Hovoria, že vyhodnocujú každý prípad, ale u sporadických prípadov, ktoré nemajú epidemiologickú súvislosť, sa to vždy nepodarí určiť. Epidemiológovia sa pýtajú na pobyt v zahraničí, akýkoľvek druh pohybu v rámci SR – či je žiak, študent, či navštevuje nejaký krúžok, účasť na svadbe, rodinnej oslave, turistike, pobyt v liečebni, návšteva zdravotníckeho zariadenia, športového podujatia (ako divák, športovec a pod.). Rovnako sa pýtame na čas, kedy a kde osoby boli, ako dlho, s kým sa stretli, aký druh kontaktu to bol, či úzky kontakt, či bežný kontakt. Pýtame sa na klinické príznaky a ak ich má, či bola osoba u lekára a podobne.“

  • Pozn. na okraj: A potom sú tu ešte prípady nakazených, od ktorých pracovníci RÚVZ nevedia vydolovať toho veľa… Učebnicovým príkladom je pred mesiacom medializovaný prípad nemenovaného komunálneho progresívneho politika Adama Berku, ktorý ani nevedel, v ktorom bare sa nakazil, lebo za 48 hodín ich ani on sám nevedel spočítať na prstoch jednej ruky, jeden večer žúroval doma v Bratislave, na druhý deň už hosťoval v Nitre…
  • 25.aug. Pravda.sk: Na Kramároch čakalo na testy stovky ľudí. Poslal ich tam status komunálneho poslanca…

R.Sulík sa nakoniec opravil o 16 hodín neskôr, aj keď za HOAX, ktorý šíril deň predtým a ktorý je portálom Aktuality.sk v jeho mene šírený doteraz, sa ani náznakom neospravedlnil…
13.okt. o 12:00 na Rádiu EXPRESS u Braňa Závodského,
kde už nehovoril o 5 nakazených ľuďoch, ale o 5 ohniskách nákazy…
R.Sulík (17min:35s): „Zajtra na vláde sa budem najprv snažiť presvedčiť svojich kolegov: Áno, zatvorme všetky reštaurácie, ale iba v tých okresoch, kde došlo k nákaze v niektorej z miestnych reštaurácií…“
R.Sulík (23min:25s): „Ja keď viem, že v 5 reštauráciách bolo ohnisko nákazy, to je pre mňa podklad, aby som navrhol, že v poriadku: Zavrime všetky reštaurácie v tom okrese, kde sa nachádza aspoň jedna reštaurácia, ktorá bola identifikovaná ako ohnisko nákazy…“

  • Dôležitá FAKTICKÁ POZNÁMKA: Richard Sulík vo svojej pýche prišiel do najpočúvanejšej talk-show v krajine, aby si tam v priamom prenose opakovane protirečil…
  • –> Ak totiž niekto nakazil svojho známeho pri posedení v reštaurácii alebo pri pive v krčme, neprejavilo sa to v týchto dátach ako ďalšie „nové“ ohnisko nákazy, preto počet okresov, o ktorých hovoril R.Sulík v 17.minúte je oveľa-oveľa vyšší ako tých 5 okresov (resp. max. 5 okresov), o ktorých hovoril ten istý Richard Sulík v tej istej relácii o 6 minút neskôr.

Veď nakoniec, ani Sulíkov obľúbený minister školstva Branislav Grohling (SaS) nezatváral priebežne iba tých 12 škôl, kde hygienici potvrdili ohnisko nákazy, ale pro-aktívne v septembri zatvoril 4-krát viac škôl i ďalšie stovky tried, zakaždým už pri najmenšom náznaku podozrenia potenciálne možného prenosu koronavírusu.

  • 30.sep. SITA: Na Slovensku je k dnešnému dňu zatvorených 48 škôl a v 124 školách sú zatvorené triedy. Agentúru SITA o tom informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Počet zatvorených tried je 497, doma je tak 18.736 detí.

Malá domáca úloha, ktorá sa dá poľahky spočítať na prstoch dvoch rúk:
… Ak sa odborníci zhodujú, že dnes je na Slovensku aktuálne infekčných ľudí viac ako 5-tisíc (matematik doc.Richard Kollár z Univerzity Komenského tento aktuálny počet pre územie SR odhaduje dokonca až na 50-tisíc)…
… Ak nejakú konkrétnu reštauráciu navštívi dajme tomu viac ako 6-tisíc ľudí za mesiac október (čo je v priemere iba 200 denne)
… A ak si zákazníci posedia v reštaurácii v priemere 80 minút, z toho v priemere 50 minút bez rúška…

  • a.) Aká je pravdepodobnosť, že v tej konkrétnej reštaurácii príde v mesiaci október k prenosu vírusu na nového pacienta?
  • b.) A koľkí sa takto zaručene nakazia vírusom v danom malom mestečku, v ktorom je 10 podobných reštauračných zariadení?
  • c.) Aktuálne sa však ďaleko najviac Slovákov nakazí v domácom prostredí. Majúc na zreteli tento fakt, koľkí obyvatelia tohto malého mestečka tak dostanú donášku do domu v podobe čerstvého vírusu od svojich príbuzných, ktorí sa nedávno nakazili na posedení v jednej z 10 miestnych malých reštaurácií?
  • d.) Aký je teda celkový efekt zákazu „posedenia si v reštaurácii“ pre to malé mestečko?

Je síce pravda, že pre región, ktorý je vírusom zamorený viac je ten efekt vyšší, v tom jedinom mal R.Sulík pravdu. Ale na základe toho podsúvať, že stačí vydať takýto zákaz iba pre 5 okresov? Naviac, ani nie pre tých 5 najviac zamorených okresov? Ale pre okresy kde RÚVZ zrovna evidoval niekde v pohostinstve nejakého superšíriteľa, napr. čašníka? A zdôvodnenie tohto tzv.“rozumne cieleného“ opatrenia stavať na zmätku vo vlastnej hlave a nepochopení dát, s ktorými on sám argumentuje (popliesť si počet už dokázaných ohnísk nákazy s celkovou incidenciou v celom sektore reštauračných služieb), to všetko bolo, žiaľ, už iba domotaná tliachanina pána ministra hospodárstva. Ten lepšie urobí, ak si pred ďalším svojím mediálnym extempore urobí aspoň základnú prípravu a to najmä k téme, ku ktorej sa hodlá tzv.“fundovane“ vyjadriť…

  • Na záver nám zostáva už len pripomenúť si odkaz vzácneho slovenského mysliteľa R.Sulíka: „Ja by som bol veľmi rád, aby do tejto diskusie vstúpili aj takéto úvahy zdravého rozumu…

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2833373x
Priemerná čítanosť článkov: 13178x

Autor blogu