Založ si blog

Hoax na titulnej strane SME. Otrávený Hríbom

Mária Šofranko poskytla ešte pred Vianocami svoj rozhovor časopisu .týždeň, bol to iba jej druhý veľký rozhovor v živote. Čítala som ho hneď po zverejnení na webe. Bol ešte čerstvý a chrumkavý. Chrumkavý asi až moc, lebo som si na ňom takmer všetky zuby vylámala. Normálne sa mi až rozum zastával, ako môže jeden profesionál klásť také nezmyselné otázky… vlastne ani nie otázky, ale sugestívne až manipulatívne oznamovacie vety. Uvediem pár príkladov hneď z úvodu rozhovoru:

Mária Šofranko: Ja nie som politik…
p.Jeseňák(.týždeň): Ste politik.
Mária Šofranko: Máte pravdu, áno, som politik, ale bez skúseností.
p.Jeseňák(.týždeň): Pracovali ste celý život v školstve a teraz ste sa stali političkou…
(Pozn.: Mária ale dodnes nikdy nezastávala žiadnu funkciu, ani na komunálnej úrovni, nikdy nebola členkou politickej strany, ani dnes ňou nie je. Kandiduje na našej kandidátke ako nezávislá osobnosť, presne tak ako kandidujem napríklad aj ja, len ona s č.1 a ja s č.100. Hnutie OĽaNO má tak silnú kandidátku, že miesto v parlamente nemá zaručené ani kandidátka s č.1, ktorú môže prekrúžkovať napr. aj ktokoľvek z poslednej desiatky, kde sú zoradení aktuálni poslanci.)

p.Jeseňák(.týždeň): Igor Matovič vás na tlačovke predstavil ako jednotku na kandidátke hnutia a potom asi 10 minút rečnil a vy ste len stáli za jeho chrbtom. Nevadilo vám to?
Mária Šofranko: Čo som mala urobiť?
(Pozn.: Spomínaných „asi 10 minút“ z úst pána redaktora trvalo v skutočnosti rovných 96 sekúnd, počas ktorých Igor Máriu novinárom ešte stále predstavoval. Dá sa to odmerať na nezostrihanom videu z tlačovky. Mária nestála za chrbtom ale po boku Igora.)

p.Jeseňák(.týždeň): To neviem, pýtam sa len, či vám to nevadilo?
Mária Šofranko: Pána Matoviča beriem takého, aký je. Buď ľudí beriem so všetkými kladnými aj zápornými stránkami, alebo nie. Keď sa Igor Matovič rozrečnil, tak som ho nechala.
p.Jeseňák(.týždeň): Nebolo to voči vám neúctivé?
Mária Šofranko: Áno, ale asi sa nechal uniesť.
(Pozn.: Čo presne malo byť voči Marii neúctivé? Tých „asi 10 minút“, ktoré sa nikdy neudiali, alebo tých skutočných 96 sekúnd, počas ktorých Igor ešte stále Máriu bližšie predstavoval?)

… a to bol ešte len začiatok dlhého rozhovoru s p.Jeseňákom! Ďalej sa k nemu už nemá zmysel vracať, nech odpočíva v pokoji. V zberných surovinách… To si, žiaľ, neuvedomila novinárka Lucia Praus, ktorá ho po šiestich týždňoch vytiahla na svetlo sveta. Keď  na základe práve toho prapodivného rozhovoru pre .týždeň vyfabrikovala pokus o šokujúci HOAX resp. FAKE NEWS. V tzv. mienkotvornom denníku SME a na druhom najčítanejšom spravodajskom webe sme.sk podsúva domnienku, že Mária Šofranko sa neukazuje na verejnosti kvôli osobným nezhodám s Igorom.

To si nikto z redakcie SME (editor, korektor, vedenie redakcie…) v rozhovore pre .týždeň nevšimol do oči bijúce manipulatívne otázky? Vlastne ani nie otázky, ale rovno sugestívne podsúvané odpovede. Namiesto toho sa ich článok úporne snaží podčiarknuť neexistujúci konflikt medzi našou jednotkou a 150-kou na kandidátke. Konflikt, ktorého zdanie ten rozhovor mal akože vyvolať. Na titulnej strane tlačenej verzie SME svietil pri tom článku titulok:
ODCHÁDZA ŽENA Z ČELA OĽANO.
(slušne vychovaný bulvárny novinár by dopísal aspoň ten otáznik…)

Lucia Praus v texte článku parafrázuje Máriin rozhovor s p.Jeseňákom:
„… Koncom decembra však dala rozhovor časopisu .týždeň, kde na otázku, či nebolo neúctivé, že Matovič na tlačovej besede, kde ju predstavoval, rečnil 10 minút a ona stála väčšinu času bokom, odpovedala, že bolo.

Mária však v skutočnosti odpovedala na tú istú nezmyselnú „otázku“ dotieravého p.Jeseňáka trikrát:
1.) „Čo som mala urobiť?“
2.) „Pána Matoviča beriem takého, aký je. Buď ľudí beriem so všetkými kladnými aj zápornými stránkami, alebo nie. Keď sa Igor Matovič rozrečnil, tak som ho nechala.“
3.) „Áno, ale asi sa nechal uniesť.“

A ako to sumarizuje článok na titulnej strane denníka SME?
„… odpovedala, že bolo.“
Následne článok SME prináša už len zmesku špekulatívnych náznakov o existencii neexistujúceho sporu s Igorom. A korunu tomu Lucia Praus nasadí citovaním vyjadrenia pána „nezávislého žurnalistu“ Mojžiša k aktuálnemu problému. To vyjadrenie síce vôbec nie je nezaujaté, ale zato niekoľko rokov staré 🤔

Naša Mária, alebo ako ju familiárne voláme Maťa, má zdravotné problémy, no 6 týždňov starý rozhovor pre .týždeň tento jej dnešný stav nijako neprehĺbil. Ten rozhovor preto nemá žiaden logický súvis s tým, že ju dnes nevidno na verejnosti.

Igor Matovič to pohotovo na svojom FB komentoval slovami:
„Niekto silný z pozadia má asi bobky z rastu preferencí OĽANO … a tak nájomní pisálkovia tasia perá a vyrážajú do útoku. Lenže v jednom sa prerátali, myslia si, že naši voliči žerú seno… Nebojte sa, dobre bude, nech si hrajú akékoľvek svoje špinavé hry…“

Mária Šofranko práve teraz natočila video pre svojich priaznivcov na FB

… Vo videu presne popisuje svoj zdravotný stav a pevnú vôľu zotrvať na kandidátke. Lúči sa so slovami:
„Celý ten týždeň, čo som v nemocnici, snažím sa stále sledovať FB a sledujem aj politické debaty. Neušlo ani mne a predpokladám, že ani Vám, koľko zloby, nenávisti, zlosti, vulgarizmov je v nás v ľuďoch. Je to dnes na Slovensku veľmi zlé. Prosím Vás rozdávajme radosť, rozdávajme lásku, pokoj, dobro, šťastie. Toto potrebujeme. Držím palce vám všetkým a držte ich aj vy mne. A verím, že nakoniec sa všetko na dobré obráti. Ahojte.“

Článku môžete dať hlas aj klikom na: Vybrali.sme.sk
(po otvorení linku stačí už len klik na ružové tlačítko „Hlasuj“)

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2832517x
Priemerná čítanosť článkov: 13174x

Autor blogu