Založ si blog

Matovič v diskusii s Kotlebom. Štátnik či blázon?

V nedeľu 2.feb. sme opäť videli v diskusii M.Kotlebu. Ten odvážny, ktorý sa nebál už v októbri ako prvý ísť s ním do duelu, bol Igor Matovič. Presne 4 týždne pred voľbami si tento duel zopakovali v RTVS. Posledná relácia o5min12 vyrobila verejnoprávnej televízii najvyššiu sledovanosť za posledné 2 roky.

Medzitým sa M.Kotleba objavil už aj v ďalších TV diskusiách. Napr. aj v tej pamätnej o5min12 s Alojzom Hlinom a T.Druckerom, kde p.predseda KDH „kresťanskému hnutiu“ dobré meno veru nespravil. Namiesto logických argumentov a vecných faktov na oponenta M.Kotlebu vyťahoval predovšetkým množstvo osobných invektív a krivých obvinení zo sexuálnej deviácie. Vyšetrovanie M.Kotlebu v prípade obťažovania mladistvého dievčaťa Polícia SR zastavila ako neopodstatnené, p.predseda KDH bol upozornený, no s osobnými útokmi neprestal. 

„Nebudem reagovať na urážky tohoto liberála,“ úsečne a s úsmevom konštatoval M.Kotleba. Komu tým p.Hlina pomohol? Pre priaznivcov ĽSNS a dokonca aj pre náhodných, politicky slabšie zorientovaných kresťanov, onedlho voličov, bol pomyselným víťazom tejto nešťastnej konfrontácie M.Kotleba.

Možno si poviete, že to nebolo o odvahe, či zbabelosti, keď donedávna ostatní politici odmietali diskusie s účasťou zástupcu ĽSNS. Že je to o dôslednom odmietaní extrémizmu. Ale odhliadnuc od toho, že sa M.Kotleba v októbrovej relácii verejne dištancoval od popierania holokaustu, nenávisti a násilia voči Rómom, apod., kto pasoval ostatných politikov do role tých svätých, ktorí sú bez chyby?

Ak by sme šli meno po mene: p.Trubana mala jeho propagácia drog medzi študentami na akademickej pôde katapultovať preč z politiky skôr, než v nej začal.

Pána exprezidenta Kisku zase jeho obvinenie z vážneho daňového podvodu, za podobné prípady boli v minulosti niektorí podnikatelia už aj obžalovaní aj odsúdení. To je fakt, na ktorom nič nemenia ani opakované klamstvá novinárov v časopise .týždeň a denníku SME.

A čo blízka spolupráca p.Beblavého s ministrom p.Kaníkom(SDKÚ), čo jeho popieranie kauzy GORILA vo voľbách 2012, čo jeho následné založenie strany #SIEŤ?

A čo p.Mihál, šedá eminencia strany p.Beblavého, ktorý bol už v r.2006 zakladajúcim členom a jedným z volebných lídrov strany NÁDEJ, financovanej J.Haščákom a J.Malchárkom? (Ako nám sami porozprávali v nahrávke GORILA)

A čo p.Štefunko, ten čo ťahá nitkami strany p.Trubana, bývalý priateľ a horlivý podporovateľ R.Fica, ktorý predtým než založil a financoval rozbeh strany, zbohatol aj čerpaním fondov od vlády Smeru? S požehnaním ľudí ako Pellegrni, Raši…? Ktorých dnes p.Truban kritizuje, že tie fondy sa vo veľkom rozkrádali?

A čo p.Hlina a jeho angažovanosť pre Mečiarovo HZDS aj po r.1998, kedy už bolo všade dosť informácii o tom, že Mečiarov režim bol zločinecký režim? A čo fyzické napadnutie poslanca v parlamente p.poslancom Hlinom?

A čo Igor Matovič, ktorý, bohužiaľ, práve takéhoto p.Hlinu na kandidátke OĽANO v r.2012 mal, i keď pôvodne na defacto nezvoliteľnom mieste? A nedá mi tu nespomenúť aj Igorovu kauzu z 1.sv.prijímania, ktorá u nás v Trnave rezonuje dodnes.

Kto z nás, čo sami seba nálepkujeme ako DEMOKRATICKÁ OPOZÍCIA je bez viny? Ten nech prvý hodí kameň.

K politikom súčasnej vlády sa ani nebudem vyjadrovať, pretože po tom, čo sa na nás od nich valí, by mi na ich kauzy nestačilo ani tisíc článkov.

Ale len jeden zo všetkých mnou menovaných si poctivo váži hlas ľudí, ktorí Kotlebu v parlamente chcú, len jeden z nich nepovyšuje nad voličmi toho druhého, nepohŕda nimi a sadne si za stôl k diskusii. Konštruktívne kritizuje, navrhuje riešenia. A v závere podá ruku. Nepodá M.Kotlebovi ako priateľovi, ale M.Kotlebovi ako volenému zástupcovi občanov Slovenskej republiky. Tak tomu bolo aj v obedňajšej relácii RTVS poslednú nedeľu.

Určite som nikdy nechcela obhajovať klamstvá, populizmus, ekonomické diletantstvo ani hnedú „pospolitú“ minulosť M.Kotlebu a ani dnes tak neurobím. To, čo chcem vyzdvihnúť a oceniť je ďalší ústretový a štátnický krok Igora Matoviča. A to nielen smerom k politickému súperovi, ale i voličom.

Najprv dal Kresťanskej Únii štedrý priestor na kandidátke OĽANO. Potom OĽANO spolu s KÚ ako prví ponúkli predvolebnú koalíciu a polovicu kandidátky pre KDH. V oboch prípadoch išlo o to, aby určite neprepadol ani jeden hlas demokraticky mysliacich a kresťansky cítiacich voličov.

Ďalší štátnicky krok bol, že šiel ako prvý do TV diskusií s niekým, koho donedávna ignorovali všetci ostatní politici. Igor Matovič tam verejne pomenoval veci, ktoré treba nahlas povedať. Násilie v uliciach nie je cesta. Cesta je dialóg. Predovšetkým s frustrovaným voličom. Tento dialóg sa premietol aj do zverejnených otázok, ktoré hnutie OĽANO zverejnilo v sobotu. Z nich voliči ale aj nevoliči hlasovaním vyberú tie, ktoré sú pre nich ťažiskové.

O tomto by mala byť politika. Mať na pamäti ľudí, ich záujmy. Oni politikov zvolili a dali im mandát konať v najlepšom záujme občanov. A základom pre docielenie najlepšieho záujmu je diskusia s analýzou problému, vypočutím protistrany, ale aj konfrontácia s jeho voleným zástupcom za okrúhlym stolom, vysielaná v priamom prenose. Toto Igorovi Matovičovi veľmi kvitujem. Ten, ktorého nálepkujú cirkusant a poloblázon, si v pokoji vedel sadnúť a rozprávať sa s tým, o ktorom tvrdia, že je neznášanlivý.

Nemôžeme o sebe vyhlasovať, že sme kresťania a zároveň povýšenecky odmietať diskutovať s iným človekom. Toto Ježiš neučil.

Nedeľná diskusia Matoviča s Kotlebom bola jedna z mála tých vecných, mala obsah, výpovednú hodnotu, neboli to prázdne všeobecné reči, ani ľúbivé, manipulačné a nič nehovoriace kecy a už vôbec nie osobné invektívy. Ak oponent zavádza a klame, treba na to upozorniť, ale vecne, bez diskusných faulov. Takto si predstavujem diskusiu politikov.

Článku môžete dať hlas aj klikom na: Vybrali.sme.sk
(po otvorení linku stačí už len klik na ružové tlačítko „Hlasuj“)

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Aktuality kopú za Fica

05.02.2024

Dnes sa Bárdy z Aktualít krásne prezradil. Už to ani neskrýva. Vytešuje sa, že Matovič má tak málo percent v prieskume, lebo by sa jeho strana nedostala do parlamentu a vďaka tomu by všetky tie prepadnuté hlasy mohli Ficovi nahnať ústavnú väčšinu. A hneď nato sa teší z toho, ako protesty opozície najviac poškodili Matovičovi, lebo na nich nie je. A kope doňho. Takže vy [...]

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 214
Celková čítanosť: 2823590x
Priemerná čítanosť článkov: 13194x

Autor blogu