Založ si blog

Koronavýpoveď Talianov: Slováci, zastavte sa bratia! Tým i apokalypsu

Tri týždne nazad evidovali v talianskom kraji Lombardia menej ako 100 nakazených na koronavírus. V PIATOK 13.marca už 10tisíc!! Preto už dnes, keď sa počty nakazených Slovákov evidujú v desiatkach, sa v skutočnosti rozhoduje, koľko našich blízkych a známych v dôchodkovom veku prežije aj deň po epidémii. Ak ste mladí a nemáte príznaky, neznamená to, že nemáte v sebe koronavírus a že ho aj ďalšie 2 týždne nebudete prenášať ďalej na ľudí, ktorých stretnete… Prečítajte si prosím trpezlivo a pozorne krátky list od pani RNDr. Evy Kvasničkovej, ktorá prednáša štatistiku na univerzite v Taliansku, priamo v epicentre nákazy. Práve o smrtonosnom víruse a o tom, čo by sme v týchto dňoch mali resp. nemali robiť na Slovensku, nám pani Eva spísala toto svedectvo:

Drahí rodáci,

žijem dlhodobo v Taliansku, mám tu manžela, malé 18-mesačné dieťa prácu na univerzite, kde prednášam ekonomickú štatistiku. Určite z médií viete, čo sa v Taliansku deje, ja zase sledujem, čo sa deje resp. NEDEJE NA SLOVENSKU, ako sú stále otvorené fitness centrá, aquaparky, lyžiarske strediská. Ľudia chodia húfne do práce, po večeroch na návštevu ku svojim rodičom a starým rodičom. Až príliš veľa Slovákov považuje našu situáciu v Taliansku za nafúknutý výmysel médií.

Dovolím si popísať Vám v skratke to, čo sa tu už deje a teda to, čo sa bude diať za pár dní aj na Slovensku. Tu, kde žijem ja, zomierajú denne ľudia, niektorých poznám osobne. Len túto noc zomreli dvaja lekári v miestnej nemocnici. Starí 75-roční ľudia sú odpájaní od prístrojov, aby mohli napojiť mladších, 60-ročných. Mŕtvi ľudia sa pochovávajú bez pohrebov, pretože aj tie sú (logicky) zakázané. Môj sused zubár, pediatrička môjho dieťaťa, moja klientka z fitness centra, očná lekárka, všetci tí dávno zatvorili svoje ambulancie a pracujú od rána do večera, od večera do rána, na pohotovosti. Zachraňujú umierajúcich ľudí. Veľa z nich sa nakazí. Počet nakazených stále rastie exponenciálne.

A už o pár dní rovnaká situácia vybuchne na Slovensku. Ak neviete, čo je to exponenciálne šírenie a neviete, čo presne znamená inkubačná doba, veľmi vás prosím – prečítajte si napr. článok priložený na konci tohoto listu, informujte sa, informujte svoju rodinu, známych a kolegov. Veľmi vás prosím, zavrite svoje fitness centrum aj svoj obchod. Veľmi vás prosím, noste ochrannú rúšku, ak je vypredaná, vyrobte si ju sami. Pre seba aj celú svoju rodinu. Myslite prosím na všetkých nad 60 rokov, na rodičov aj susedov dôchodcov odvedľa – urobte im nákup potravín, nech nemusia chodiť do obchodu a riskovať nákazu.

Ak ste mladí a nakazíte sa, nič sa vám zrejme nestane, ale budete 2 týždne (priemerná inkubačná doba) roznášať vírus medzi všetkých naokolo. Preto vás žiadam, minimalizujte počet ľudí, s ktorými ste v kontakte a minimalizujte šancu, že sa nakazíte.

Peklo, ktoré je aktuálne tu, bude o týždeň, maximálne dva aj na Slovensku. Je úplne jedno či ste progresívni, či voliči Smeru, Kotlebu, OĽANO či Kollára, v tomto musíme všetci ťahať za jeden povraz. Je nutné priebeh pandémie čo najviac spomaliť, a snažiť sa o to, aby naše zdravotníctvo pod návalom nakazených nekolabovalo úplne, ako to sledujem aktuálne v Taliansku.

Ja ako jedinec nezmôžem takmer nič ani tu ani doma na Slovensku. Jediné, čo môžem urobiť, je podať Vám moje svedectvo z epicentra tejto katastrofy a poprosiť Vás o to, aby ste ZAČALI KONAŤ TERAZ. Ak toto urobíme všetci naraz, alebo aspoň veľa z nás, šírenie nákazy určite spomalíme! V tomto štatistika neklame.

RNDr. Eva Kvasničková
12.marca 2020 v Termoli (Università di Economia)
. . .

Pani Ida pochádza zo Žiliny a pracuje v zdravotníctve v talianskom meste Bergamo, najväčšom epicentre nákazy v EÚ. Z uzavretého mesta tiež varuje pred podcenením situácie. Vírus sa totiž v Taliansku dramaticky rozšíril v priebehu iba pár dní:

„Je to tu kritické. Robím u všeobecného lekára, denne volá min. 50 ľudí, všetci s tými istými príznakmi – chrípka, príp. koronavírus. Doktor je vyčerpaný, pracuje nonstop. V nemocniciach už neprijímajú pacientov pre nedostatok lôžok a dýchacích prístrojov. Príjmu len toho, kto má vážne problémy s dýchaním. Všetkých ostatných chronických pacientov presúvajú do iných nemocníc, kde to nie je ešte taká hrôza. Šíri sa to neuveriteľne rýchlo a ak si niekto myslí, že je to len obyčajná chrípka, tak je na omyle, lebo tá nemá také rýchle šírenie a nezasahuje pľúca – všetci pacienti s ťažším priebehom majú obojstranný zápal pľúc – až končia na intenzívke v kóme pre dýchanie… na začiatku to tu všetci dosť podcenili.

Dodržiavajte hygienu a používajte rúška a rukavice. A OSTAŇTE DOMA! Žiadne preplnené miesta. Tu v Bergame je už všade prázdno, všetko zavreté, reštiky a bary niektoré fungujú, ale aj tak sú prázdne. Každopádne, žiadna sranda. Na Slovensku mali úrady dávno prijať RÁZNE OPATRENIA proti šíreniu nákazy. Veď pred 3 týždňami aj tu boli iba 3 prípady a dnes už je to 10-tisíc nakazených. Ľudia robia paniku, čo sa potravín týka, pritom je to všetko zásobované normálne a nič nechýba. Púšťajú len do obchodov a lekárni postupne istý počet ľudí, ktorí musia dodržiavať odstup min. 1 meter.“
. . .

ZÁKLADNÉ INFO ČLÁNKY:

-> 25 otázok a odpovedí o Covid-19: čo treba vedieť o nákaze a prevencii

-> Prečo sa chrániť hygienou rúk a nedotýkaním sa tváre?

-> Ako si správne umývať ruky

-> Funguje ochrana pomocou rúšok a respirátorov?

-> Ako postupovať pri podozrení na nákazu

-> Čo sú to vírusy a ako sa šíria?

DOPLNKOVÉ INFO o Covid-19, novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan:

-> Koronavírus, exponenciálne šírenie: Prečo musíme okamžite konať

-> Ako sa vírus preniesol zo zvierat na ľudí?

-> Kto sú to superprenášači?

-> Ako sa nový koronavírus rozšíril vo svete? (graf)

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2831615x
Priemerná čítanosť článkov: 13170x

Autor blogu