Založ si blog

O Lučanskom v Leopoldove už i vrabce čvirikajú

Iba 92 minút pred začiatkom predvolebného moratória zverejnil 2.najčítanejší spravodajský portál sme.sk výpoveď bývalého viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Málika:
Lučanský má ďaleko k nezávislosti, aj on kryl Kočnera

… článku samotnému nemožno veľa toho vytknúť, hádam len to načasovanie. Prečo sa pán Jaroslav Málik v spolupráci s redakciou SME snažili dúchať do pahreby až takto tesne pred voľbami? Keď už dávno si o Lučanskom ešte i tie vrabce v Leopoldove čvirikajú, že
– mal priateľské väzby na mafiánov zvučných mien: Kán, Mello, Sátor, Chynoradský
– od r.2015 nevie vydokladovať, ako financoval kúpu svojich 3 nehnuteľností

Bolo to 6 týždňov po vražde Jána Kuciaka a zároveň 2 mesiace predtým, ako na povel neskoršie dovymenovanej ministerky Sakovej zakotvil Milan Lučanský v čele Policajného zboru SR. Na stoličku ministra vnútra si v tej dobe mal pôvodne sadnúť náhradník Jozef Ráž ml., ktorý mal po 10 rokoch vystriedať exministra Róberta Kaliňáka, no v médiach sa prevalilo, že snáď jediná jeho kvalifikácia na tento post bola blízke priateľstvo s exministrom.

Peter Pellegrini ako nastupujúci premiér po vražde Jána Kuciaka nominoval na kľúčový post ministra vnútra Jozefa Ráža ml., ktorého jedinou odbornou kvalifikáciou bola oddanosť exministrovi R.Kaliňákovi (Zdroj FOTO: Pluska.sk)

Pán prezident Andrej Kiska naveľa naveľa nakoniec v duchu svojich slov o „zásadnej rekonštrukcii vlády“ s vymenovaním Kaliňákovho priateľa motorkára nesúhlasil a prinútil Smer-SD, aby na kľúčový post ministra vnútra nominovali iného náhradníka za tohoto náhradníka… Ako inak opäť len z radov ľudí R.Kaliňákovi veľmi blízkych a oddaných. Keďže však nimi nájdený náhradník za náhradníka už bol ministrom zdravotníctva v práve odstúpenej Ficovej vláde, spĺňal „logicky“ aj predstavy pána prezidenta, skryté v slovách o „zásadnej rekonštrukcii vlády“, a do funkcie ministra vnútra už bol vymenovaný bez okolkov. (Ako sa neskôr ukázalo, vymenovaný bol iba na to, aby ho do mesiaca vystriedala štátna tajomníčka Saková, priamo pravá ruka R.Kaliňáka.) No a práve v tejto pohnutej dobe prišiel do kancelárie ministra vnútra priamo z Leopoldova tento doporučený list:

Vážený pán minister vnútra JUDr.Ing. Tomáš Drucker.

Vopred Vám ďakujem, že si medzi svojimi pracovnými povinnosťami nájdete čas a osobne si prečítate tento môj list. I keď som už 20 rokov obmedzený na osobnej slobode, aj ja vnímam nálady v spoločnosti a všímam si stupňujúce rozhorčenie obyčajných ľudí aj nad pomermi v Policajnom zbore. Aktuálne nepokoje v spoločnosti sú zrkadlom nálady, že Policajný zbor nemá medzi ľuďmi veľkú dôveru.

Prosím, aby ste tento môj list určite nechápali ako iniciatívu, v rámci ktorej by som si robil nároky určovať Vám, čo máte ako minister vnútra robiť, prípadne, ako máte konať, lebo toto by som si ani nedovolil. Chcem sa s Vami iba podeliť o moje skúsenosti, ktoré mám ja osobne s niektorými príslušníkmi Policajného zboru SR. Návrat dôvery v Policajný zbor bude nepochybne závisieť aj od ľudí, ktorými sa ako minister vnútra obklopíte.

Jedným z kandidátov o Vašu priazeň bude určite aj Mgr. Milan Lučanský, súčasný riaditeľ Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Píšem to preto, nakoľko sa nedávno dostali ku mne informácie, že niektorí bývalí mafiáni, Ján Kán a spol… sa už tešia na výmenu policajného prezidenta. Lebo vraj sa na miesto pána Tibora Gašpara chystá ich človek, ktorým je práve Mgr. Milan Lučanský. Z nedávno medializovaných informácii, ako aj osobných skúseností, však prechovávam vážne pochybnosti o jeho spôsobilosti zastávať významnú funkciu v štruktúrach Policajného zboru SR.

Podľa zverejnených informácii bol totiž Mgr. Milan Lučanský zo strany vtedajšieho vedenia Policajného zboru a Ministerstva vnútra SR podozrievaný, že spolu s ďalšími osobami pomáhal mafiánovi Karolovi Mellovi skrývať sa v zahraničí. Sám sa do médii vyjadroval v čase, keď bol Karol Mello už na úteku, že má informácie, kde by sa mohol nachádzať, ale že na Slovensku už nie je. Nikdy pritom neboli objektívne vyvrátené medializované podozrenia o jeho nadštandartnom vzťahu s týmto mafiánom Karolom Mellom, či o jeho angažovanosti na úteku Karola Mella…

Mgr. Milan Lučanský vyvoláva pochybnosti o jeho dôveryhodnosti aj v dôsledku jeho ďalšieho správania sa.

V čase, keď sa na základe mojich priznaní začínala vyšetrovať najzávažnejšia násilná trestná činnosť v dejinách SR, sa Mgr. Milan Lučanský osobne zúčastnil na 2 poradách vyšetrovacích tímov, kde opakovane prítomným vyšetrovateľom zo svojej vtedajšej pozície viceprezidenta Policajného zboru (v r.2014) tvrdil, aby mi nič, čo budem vypovedať neverili. Tento jeho neprofesionálny prístup zvolil aj napriek tomu, že nevedel, čo budem vypovedať a ani nevedel, či moje tvrdenia budú podporovať aj iné vykonané dôkazy.

Nechcem zachádzať do doposiaľ vykonaných dôkazov, iba pre názornosť dávam do pozornosti, že vyšetrovateľom NAKA, Expozitúra Západ, Stred a Východ sa od januára 2014, keď som s nimi začal spolupracovať, podarilo objasniť 22 skutkov vrážd spáchaných v podsvetí v 90-tych rokoch. A pravdivosť mojich výpovedi potvrdili aj niekoľkí znalci, pribratí z konania vyšetrovateľmi, vo svojich znaleckých posudkoch.

Mgr. Milan Lučanský sa aj napriek tomu naďalej pokúša zasahovať do nezávislosti vyšetrovania aj v ďalších veciach. čo preukazujú aj jeho vyjadrenia v článku publikovanom v denníku Nový čas dňa 20.02.2018… Ako inak, iba osobnou zaujatosťou možno odôvodniť jeho mimoriadne neprofesionálny prístup, keď vysoký funkcionár Policajného zboru mediálne vystupuje vo veci, o ktorej nemá žiadne informácie. Pričom sa doslova vysmieva zodpovednej práci konajúcich vyšetrovateľov a prokurátorov.

Môže mať na to aj dôvod?

V tejto súvislosti by som rovnako rád poukázal na skutočnosť, že už v r.2016 som konajúcim vyšetrovateľom mjr.JUDr.Vladimírovi Čechovi z NAKA, Expozitúra Stred a npor.JUDr.Štefanovi Sendekovi z NAKA, Expozitúra Východ oznámil podaniami, že mám dôverné informácie, ako sa môj bývalý blízky človek Ján Kán chváli kontaktami na Milana Lučanského, pričom ho údajne má aj platiť. Že táto informácia je relevantná, sa potvrdilo tento rok, keď som si v denníku SME dňa 13.02.2018 prečítal článok, v ktorom trestne stíhaný podnikateľ na úteku Milan Chynoradský, ktorého osobu ja vôbec ani nepoznám, na nahrávke hovorí o tom, že Mgr. Milan Lučanský má kontakty s podsvetím a že ho financuje Ján Kán. V tejto súvislosti by bolo adekvátne preveriť si aj majetkové pomery pána Mgr. Milana Lučanského, keďže podľa medializovaných informácii má mať pri Martine luxusnú vilu v hodnote 330 tis.Eur, v Bratislave byt v hodnote 85 tis.Eur a na Floride v USA apartmán v hodnote viac ako 75 tis.Eur. Rovnako by bolo vhodné preveriť, kedy sa začalo pánovi Mgr.Milanovi Lučanskému ako policajtovi takto dariť a či to skutočne nebolo práve v čase, keď začal jeho bývalý tím, ktorému od r.2005 do r.2010 sám šéfoval – riešiť trestnú činnosť, spáchanú tzv. skupinou „Černákovci“, a z celej organizovanej skupiny obvinil len mňa a pár, v tom čase už mŕtvych mafiánov. Ján Kán a ďalší si dodnes užívajú slobodu s nie malým kapitálom, a podľa mojich informácii do r.2005 Mgr.Milan Lučanský nebol vôbec bohatým policajtom.

Pri Mgr.Milanovi Lučanskom mám pritom podozrenie, že nekonal nielen riadne, ale ani včas. Sám to priznáva vo svojej výpovedi dňa 04.10.2017 (viď jeho výpoveď ako príloha), kde doslovne opisuje ako už od roku 2005 vedel, kde sú pochovaní poškodení, ktoré miesta mu ukázal svedok Miloš Kaštan, ale Mgr.Milan Lučanský ako policajt nekonal. Dokonca sa Mgr. Milan Lučanský priznáva v tejto svojej výpovedi, ako pri odchode z policajného zboru v roku 2010 si všetky zadokumentované materiály v tej najzávažnejšej trestnej činnosti, spáchanej v 90-tych rokoch organizovanou skupinou tzv. „Černákovci“ zobral domov a ticho zničil! Takýmto jeho nekonaním došlo aj k premlčaniu trestného stíhania voči 6 osobám, vrátane Jána Kána. Aj tieto mnou opisované skutočnosti si môžete priamo preveriť u šéfa vyšetrovacieho tímu mjr.JUDr.Vladimira Čecha (NAKA Exp.Stred ), nakoľko sú potvrdené aj uzneseniami viacerých vyšetrovateľov a dozorových prokurátorov, ktorí objasňujú a dokumentujú trestnú činnosť, ku ktorej vypovedám od roku 2014, keď som prelomil svoje mIčanie.

Všetky tieto, aj ďalšie skutočnosti som opísal aj v podrobnom trestnom oznámení, ktoré Vám tiež v prílohe predkladám…

Vážený pán minister, otvorene som Vám v tomto liste popísal skutočnosti, ktoré sa nahlas iní možno boja povedať. napr. aj vyšetrovatelia sami cez svojich šéfov, ale som presvedčený, že ak by ste si zavolali na osobný pohovor napr. niekoho z radových. zodpovedných a čestných vyšetrovateľov a policajtov, ktorých je v Policajnom zbore prevažná vačšina, určite by ste vyhodnotili aj obsah skutočností, opísaných v tomto liste, za opodstatnený. A to aj keď je písaný rukou človeka, ktorý u Vás veľkú dôveru budiť ani nemôže. Z pochopiteľných dôvodov. Práve aj z týchto objektívnych dôvodov som si dovolil Vám označiť napr. šéfa tímu vyšetrovateľov mjr.JUDr.Vladimíra Čecha, ktorý so svojím tímom a inými kolegami objasnili najrozsiahlejšiu a najzávažnejšiu násilnú trestnú činnosť z čias 90-tych rokov. 22 skutkov vrážd… a to aj napriek snahe Mgr.Milana Lučanského, vysokopostaveného funkcionára Policajného zboru, ovplyvniť a nasmerovať vyšetrovanie iným smerom, ako sa k tomu aj sám priznáva vo svojej výpovedi z 04.10.2017… Záverom prajem aj Vám, pán minister, aby ste mali pri svojej práci vedľa seba vždy len statočných a čestných odborníkov, s ktorými sa Vám podarí Zvýšiť dôveru ľudí v Policajný zbor.

S úctou.

Mikuláš Černák
V Leopoldove. 30.marca 2018
. . .

SME (26.feb.2020): Čo ste si pomysleli, keď ste sa v roku 2018 dopočuli, že práve Lučanský má nahradiť odchádzajúceho Gašpara na poste šéf polície?
Jaroslav Málik (býv.viceprezident PZ): „Že je to to najhoršie, čo sa mohlo pre políciu stať. Keby sa vtedy stal policajným prezidentom ktokoľvek iný, niekto naozaj nezávislý, tak sme dnes úplne inde. Namiesto toho sa polícia len pretransformovala do inej formy. Nedávno na jednej z diskusií zaznelo, že je Lučanský je lepším policajný prezidentom, než bol Gašpar. To je však veľmi nízko nastavená latka.“

SME: Hovoríte, že s nezávislým policajným prezidentom mohli veci vyzerať inak. Čo napríklad?
Jaroslav Málik (býv.viceprezident PZ): „Nemuseli by sme byť všetci sklamaní, ako to vyzerá pri Dobroslavovi Trnkovi a podobných kauzách. To, že Trnku zadržali a potom hneď prepustili, považujem za trápnosť. Najmä to vysvetľovanie prezidentke, že zlyhala koordinácia medzi vyšetrovateľom a prokurátorom. To je predsa hlúposť. Polícia konzultuje veci s prokuratúrou každý deň. A to aj veci omnoho menej závažného charakteru.“

SME: Vnímali ste zadržanie Trnku ako divadlo?
Jaroslav Málik (býv.viceprezident PZ): „Samozrejme, som o tom presvedčený. Keby Trnku zavreli, tak jeden z prvých, o kom by začal rozprávať, by bol Lučanský. V rokoch 2008 a 2009 veľmi úzko spolupracovali a robili si navzájom PR. V tých rokoch Kočner chodil na prokuratúru rozkopávajúc dvere. Vtedy tam bol Peter Šufliarsky (býv.námestník Gen.prokuratúry) na stáži ešte ako mladý prokurátor, bol to Lučanského výtvor. A zakaždým, keď prišiel Kočner na prokuratúru k Trnkovi, tak Šufliarskemu iba zavolali, aby sa k nim pridal, a potom sedel s nimi za zatvorenými dverami. Bola to jedna veľká partia.“

SME: Lučanský aj Šufliarsky mali naozaj veľké zásluhy napr. aj na chytení banoskobystrického mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka.
Jaroslav Málik (býv.viceprezident PZ): „Samozrejme, že kus práce na Černákovi urobili. No bola to taká polovičatá práca. Neviem, ako sa Lučanský každé ráno zobúdza s tým, že Ján Kán (bývalá pravá ruka Černáka) je vonku. Pretože Černák a Kán vraždili úplne rovnako. S rovnakou intenzitou aj rovnakou radosťou. A tvrdiť, že Černák je ten zlý a Kán je ten dobrý, ktorý ho pomohol usvedčiť, je absolútne mimo. Hovorí sa však, že keby šiel do väzenia aj Kán, stiahol by so sebou aj Lučanského a Šufliarskeho.
… sú tam rôzne dohody a prepojenia. Pri Kánovi existuje napríklad prepojenia na Tatravagónku Poprad, kde Kán nejakým spôsobom profitoval. Dnes Tatravagónku vlastní Alexej Beljajev a ten je v super priateľskom vzťahu s Lučanským. Nie je žiadnym tajomstvom, že Lučanský, Zurian a spol. chodia napríklad v Bratislave cvičiť do posilňovne, ktorá patrí Beljajevovej dcére. Hlásia sa tam ako Mrkva, Kaleráb a Petržlen, nič neplatia a všetci sú kamoši.“

. . .

Pred mesiacom som na mojom blogu pripomenula príbeh z obdobia 2010-2012, v ktorom bol elitný policajt menom Milan Lučanský cez svojho priateľa na Gen.prokuratúre P.Šufliarskeho napojený na Kočnerovo-Trnkovu pupočnú šnúru. A to ešte aj v čase, keď ho vtedajší prezident PZ prepustil zo služby… Ten príbeh nájdete v článku:
Lučanského človek od Kočnera bol aj pravou rukou Čižnára

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2833342x
Priemerná čítanosť článkov: 13178x

Autor blogu