Založ si blog

Pellegrini vs. Mikulec

Jeden v neustálom tieni predsedu strany a ten druhý dlhé roky neprávom prenasledovaný. Expremiér a minister vnútra spolu diskutovali 30.apr.2020 v relácii TV JOJ Na hrane. Celá debata však bola trochu zvláštna, medzi zástupcami strany Smer-SD a hnutia OĽaNO panovala doposiaľ nevídaná atmosféra.

V prvom bloku otázok zameraných na zvládnutie Korona situácie na Slovensku boli vyjadrenia na oboch stranách vcelku vecné. Kameňom úrazu sa stali DSS-ky, kde situáciu podľa expremiéra vláda nezvládala, hoci zo strany súčasného premiéra padali na jeho hlavu obvinenia z toho, že podcenil rómske komunity. A tu nastupuje prvý zvláštny moment, keď expremiér radí “ v dobrom“ ministrovi vnútra Mikulcovi, ako šéfovi ústredného krízového štábu, že by privítal častejšie práve jeho vystúpenia na tlačovkách. Že by to mal byť minister vnútra, kto informuje verejnosť o opatreniach. Roman Mikulec zareagoval konštruktívne, že ďakuje pekne za radu a vezme si ju k srdcu.

Následne sa debata zvrtla k opatreniam v ekonomike a tu expremiér hovorí o tom, že sa vláda správa k podnikateľom ako k deťom, „budete poslúchať, dostanete cukrík, nebudete poslúchať, nedostanete cukrík“ a že sa názorovo prikláňa k Sulíkovi v tom, že netreba v otváraní jednotlivých fáz uvoľnenia opatrení zastať.

Druhý blok otázok sa týkal boja proti korupcii, konkrétne najviac kauzy gen.tajomníčky služoného úradu na MV SR, pani Anny Bilecovej. P.Pellegrini tvrdil, že zo zapletenia do podvodov s DPH ju podozrieva vyšetrovateľ Milan, ktorý kauzu CHOVANEC vyšetroval. Minister Mikulec vysvetlil, že táto kauza sa týkala predovšetkým exministrov Počiatka a Kaliňáka a zároveň vytkol, že ani za 10 rokov Pellegrinim citovaný vyšetrovateľ Milan nebol schopný kauzu vyšetriť. A uzavrieť aj to, či je o.i. vinná aj p.Bilecová. R.Mikulec nikde nevidel žiadny dôkaz o tom, že p.Bilecová, ktorá už sama odstúpila z postu gen.tajomníčky služ.úradu spáchala trestný čin. Myslí si, že je ľahké takto na niekoho ukazovať prstom. Peter Pellegrini zareagoval, že minister hovorí správne a mal by to povedať aj v centrále svojej strany, pretože koľko ľudí odstúpilo len na základe novinového článku a ich zlyhanie sa nakoniec nepotvrdilo. Mikulec mu zakontroval, že naopak, u koľkých sa podozrenie potvrdilo a zostali nedotknute sedieť vo svojich funkciách.

Ďalšia téma bola výmena policajného prezidenta. Minister už má vraj viac informácií, s niečím spokojný je a s iným zas nie je. Na právnej úprave spôsobu voľby policajného prezidenta chce začať pracovať po schválení Prog.vyhlásenie vlády. Pellegrini zas vyhlásil, že môže garantovať, že ani on, ani p.Saková nevedeli o policajných akciách a tak to má byť a preto sa obáva, že policajného prezidenta má vymenovať a riadiť priamo minister. Matovič sa k tejto téme už vyjadril, že je to autonómne rozhodnutie ministra a záleží na tom, aby kandidát prešiel previerkami. Pellegrini na tieto slová zareagoval, že je to jasná snaha ovládnuť políciu. Polícia má podľa neho stíhať všetkých. A boli kauzy, ako napr. PPA, ktoré sa začali riešiť už počas jeho vlády. Mikulec poznamenal, že boli aj také, ktoré dlhé roky nikto neriešil, ako napr. Kajetán Kičura (Korupcia sa Správou Štátnych hmotných rezerv prepletá už od r.2014 a K.Kičura neodišiel ani počas 2.Ficovej vlády ani počas 3.Ficovej vlády ani počas Pellegriniho vlády…). Pellegrini chce však ministra vnútra povzbudiť, aby sa jeho úrad sústredil na boj proti korupcii a mafii.

V predposlednom kole diskusie sa venovali Programovému vyhláseniu vlády a Mikulec povedal, že bude veľmi rád a privíta podnety k odbornej diskusii v otázke oznamovania korupcie za zisk 50% z úplatku či hmotnej zodpovednosti, aj zo strany expremiéra a súhlasí s Pellegrinim, že to treba pripraviť tak, aby nebolo viac škody ako osohu.

Úplný záver debaty, pre mňa najviac prekvapivý. Bol o ambícii Pellegriniho kandidovať za predsedu Smeru. Smer je podľa neho zrelý na to, aby už mohol kandidovať na predsednícku stoličku aj niekto iný ako zakladateľ. Bude kandidovať za akýchkoľvek okolností, pretože chce,aby strana mala pred sebou ďalších 20 úspešných rokov. „Budem sa uchádzať o druhú etapu novej sociálnej demokracie na Slovensku.“

Mikulec sa prekvapivo aj k tejto téme zapojil: „Nie celkom to ukazuje na to, že pán predseda Fico je ten, ako ste hovorili, že ten najlepší možný predseda strany SMER. Ale ja chápem to, čo hovoríte a ja to aj podporujem,“ dodal minister vnútra. Moderátor pripomenul, že minister Mikulec si počas vlády Smeru zažil aj dlhoročné prenasledovanie v súvislosti s obvinením a do tohto zas skočil expremiér slovami: „Mňa osobne mrzí, že ste si museli prejsť takouto štrapáciou.“ Tak toto bol podľa mňa vrchol celej debaty.

Pellegrini má charizmu, úplne chápem, že mu ľudia veria a „žerú“ ho. Vypracoval sa na rázneho rečníka, pracuje s emóciami, obrazmi, vie hrať na city. Tentoraz nebol veľmi ostrý, ale skôr sa to dá označiť za také „škádlenie“. Mikulec pôsobí veľmi úprimne, až nevinne. A zároveň pokojne a vecne argumentuje. Ako politický nováčik bol skúsenému expremiérovi veľmi zdatným a rovnocenným súperom.

Celá debata bola popretkávaná na oboch stranách slovami ako privítam, súhlasím, budem rád, pripájam sa, chápem to, podporujem to, mrzí ma to…

Dojem z nej hovorí o novej politickej kultúre, alebo?
. . .

 

Iba pár hodín pred diskusnou reláciou na TV JOJ si predseda strany Smer-SD R.Fico zorganizoval tlačovku, kde nechal nastúpiť väčšinu poslancov (bez P.Pellegriniho). Faktografický rozbor niektorých tvrdení R.Fica som spísala v mojom predošlom článku:

Fico: „Jak takí debili sme“

R.Fico dnes na tlačovke s pátosom vyhlásil: „Dámy a páni, deficit v r.2019 skončil na úrovni 1,3% a pokiaľ išlo o znižovanie verejného dlhu skončili sme na 48% čo sú historické výsledky v porovnaní s inými štátmi!“ To sú slová R.Fica. Aká je však pravda? 20 krajín EÚ malo v r.2019 lepšie hospodárenie ako Slovensko. Horší deficit v tomto mimoriadne hospodársky „úrodnom“ roku zaznamenalo iba 6 krajín EÚ…  [Pokrač.článku]
. . .

 

Drahí priatelia,
kauzu CHOVANEC, o ktorej bola reč v diskusii TV JOJ, som si 4 roky po tom, čo o nej písal Ján Kuciak, pripomenula článkom:

Kuciak písal o Kaliňákovi s Počiatkom, už 4 roky nazad

18.feb.2016 Ján Kuciak napísal: „Zločineckej skupine, ktorá mala pripraviť štát o 75 mil.eur, údajne pomáhal aj sudca Najvyššieho súdu SR. Pre podozrivú firmu z kauzy DPH pracovala aj jeho manželka. Viliam Dohňanský ml. je jeho synom. Polícia ho obvinila zo založenia zločineckej skupiny a daňových trestných činov. Mal byť pravou rukou organizátora daňových podvodov Milana Chovanca…“ Podvody s vratkami DPH boli hlavnou činnosťou Milana Chovanca a jeho spoločnosti TTC, ktorá bola srdcom celého karuselu. Ten mal štátnu kasu na nadmerných odpočtoch DPH pripraviť spolu o 75 mil.eur. M.Chovanec po zadržaní políciou začal svedčiť a odkryl celú podvodnú sieť…

[Pokrač.článku]

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2833679x
Priemerná čítanosť článkov: 13180x

Autor blogu