Založ si blog

Krajčí+Duch Svätý = štátna hrozba?

Denník SME: „Na FB sa objavilo video z kázne, ktorú pred 4 rokmi predniesol Marek Krajčí… Som si spomenul na inú VIDEO-kauzu… Na predsedu PS Michala Trubana a jeho tzv.drogovú prednášku. Krajčího a Trubanovo video majú spoločných niekoľko vecí… Oboje sa zaoberajú životnými hodnotami. Oba prejavy boli určené špecifickej skupine ľudí, ktorá rozumela kontextu… Keď Truban použil drogové zážitky ako referenčný rámec na objasňovanie istých životných skúseností, prihováral sa mestskej liberálnej komunite, ktorá psychedelické zážitky dokáže vnímať ako súčasť hľadania hlbšieho zmyslu. Krajčí sa zas prihováral spoločenstvu veriacich, ktorí nemajú problém pochopiť náboženské vytrženie… prejavy Ducha Svätého… Politici sa záujmu o ich svetonázor a hodnoty nemôžu čudovať, pretože verejnosť sa snaží lepšie rozumieť ich motivácii a rozhodnutiam…“

Autor tejto akože geniálnej paralely medzi dvomi VIDEO-kauzami dvoch verejne známych politikov si zjavne nevšimol 4 malé, no podstatné rozdiely:

1.) Kým p.Truban až do aug.2019 vo svojom verejne známom politickom životopise nikde pravidelné užívanie drog nespomínal, Marek Krajčí sa ku svojej kresťanskej viere, ktorú podobne pravidelne praktizuje, vždy hrdo hlásil a najneskôr od svojho vstupu do politiky v predvolebnej kampani 2015/2016 sa k nej prihlásil aj verejne. Marek Krajčí sa pred voličmi na rozdiel o p.Trubana nehral na iného.

2.) Kým p.Truban v aug.2019 po medializovaní videa z jeho starej prednášky o drogách vyše týždňa klamal a popieral svoje užívanie LSD, Marek Krajčí svoje osobné skúsenosti s Duchom Svätým nikdy nepopieral, naopak hovoril o nich s nadšením v hlase a otvorene s každým, kto sa o to zaujímal. Marek je človek priamy, pravdovravný, vtipný a láskavý.

3.) Kým p.Truban sa snažil svoju neslávnu minulosť zatajovať a následne prekrúcať, bol teda za ňu vydierateľný, Marek Krajčí sa na nikoho hnevať nebude, ak o Duchu Svätom niekto napíše.

4.) Kým trestný zákon v §174 p.Trubanovi jasne hovorí:

  • Ods.(1): Kto zvádza iného na zneužívanie inej návykovej látky než alkoholu alebo ho v tom podporuje alebo kto zneužívanie takej látky inak podnecuje alebo šíri, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až 5 rokov.
  • Ods.(2)písm.(b): Odňatím slobody na 3-8 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v ods.(1) VEREJNE.

zatiaľ však neexistuje paragraf trestného zákona, ktorý by Marekovi Krajčímu zakazoval kontakt s Duchom Svätým, ani taký, ktorý by pojednával o navádzaní iných osôb k takejto skúsenosti, hoci aj verejne. V denníku SME si asi nevšimli, že Duch Svätý zatiaľ nie je ani definovaný zákonom ako návyková látka a keďže sa Trubanova strana do parlamentu nedostala, v najbližšej dobe nám takáto právna úprava našťastie ani nehrozí. Naopak, Marek Krajčí si v kázni zachytenej na videu a či vo svojich textoch publikovaných na internete vykonával iba svoje základné práva a slobody garantované Ústavou SR:

  • v článku (24.)
  • (1) Sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery sa zaručujú. Toto právo zahŕňa aj možnosť zmeniť náboženské vyznanie alebo vieru. Každý má právo byť bez náboženského vyznania. Každý má právo verejne prejavovať svoje zmýšľanie.
  • (2) Každý má právo slobodne prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru buď sám, buď spoločne s inými, súkromne alebo verejne, bohoslužbou, náboženskými úkonmi, zachovávaním obradov alebo zúčastňovať sa na jeho vyučovaní.
  • A v článku (26.)
  • (1) Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.
  • (2) Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie…

V denníku SME ďalej Matúš Ritomský ešte píše: „Až po voľbách sme si uvedomili, že viaceré kľúčové posty v štáte obsadili ľudia, pre ktorých bola hlavnou motiváciou túžba slúžiť bohu. To pochopiteľne vyvoláva otázky, ako si oni túto službu predstavujú…“

  • Moja pozn. na okraj: Rádobynefalšovaný údiv novinárov a pocit senzácie, ktorý sa v poslednom týždni snažia vyvolať takmer všetky slovenské ideologicky ladené médiá, nevypovedajú veľa o samotnom charaktere Mareka Krajčího. No viac už o kvalite oných novinárov, ktorí si až do r.2020 nevšimli, že tento odborník bol posledné 4 roky nepretržite poslancom v NRSR a tieňovým ministrom zdravotníctva za OĽaNO. Teda výraznou (hoci prehliadanou) osobnosťou neprehliadnuteľného politického subjektu, ktorý už v r.2016 získal 11% hlasov všetkých zúčastnených voličov. (Pre porovnanie išlo vtedy o pol druha násobok počtu hlasov koalície strán Truban-Beblavý z r.2020.)
  • SME, máj.2020 bez štipky hanby hlása: „Až po voľbách sme si uvedomili…“
    …hoci už v dec.2015…
    Kandidátna listina OĽaNO
    pre voľby do NRSR(2016):
    1. Mgr.art.Veronika Remišová 39r. protikorupčná obč.aktivistka
    2. MUDr.Alan Suchánek 62r. lekár, chirurg, Pešťany
    3. Mgr.art.Viera Dubačová 53r. divadelná režisérka, obč.aktivistka
    4. MUDr.Marek Krajčí 41r. detský kardiológ, riaditeľ platformy Kresťania v meste

V denníku SME ďalej Matúš Ritomský píše: „Krajčímu nepomôže, ak na legitímne otázky o jeho hodnotovom svete Anna Záborská zareaguje falošnou obranou náboženskej slobody. Pretože Krajčímu jeho vieru nikto neberie, snažíme sa iba pochopiť, aké motívy a presvedčenia budú riadiť náš spoločný štát.“

Moja osobná pozn. na záver:
Autor píšuci pre SME opäť raz zamiešal hrušky s jablkami. Pozornosti pani Záborskej na rozdiel od novinára denníku SME totiž zjavne neuniklo znenie

  • Článku (12.) Ústavy SR:
  • (1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Zákl.práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.
  • (2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území SR všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a NÁBOŽENSTVO, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.
  • (4) Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody.

…Ten článok (12.) Ústavy SR zaručuje Marekovi Krajčímu, že aj napriek tomu, že mal tú drzosť a dovolil si pravidelne uplatňovať svoje základné práva a slobody (vrátane náboženských) podľa vyššie citovaných článkov (24.) a (26.) Ústavy SR, mu nesmie byť spôsobená ujma na iných právach – vrátane práv politických …

  • Článok (30.) Ústavy SR:
  • (1) Občania majú právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov…
  • (4) Občania majú za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám.

Toľko k spomínaným „hruškám“ od pani Záborskej. To jablko sváru, ktoré do košíčka hrušiek zamiešali v redakcii SME v podobe slov:

  • „To pochopiteľne vyvoláva otázky, ako si túto službu predstavujú…“
  • „… snažíme sa iba pochopiť, aké motívy a presvedčenia budú riadiť náš spoločný štát.“

…Toto jablko sváru z dielne SME má v skutočnosti s vierou občana Mareka Krajčího pramálo spoločného. Poblúdení páni pre SME píšuci – či komentátori, politológovia, vedec či teológ – budú darmo ľuďom podsúvať, že minister Marek Krajčí plánuje riadiť štát podľa Biblie. Akokoľvek kvalitný je to dokument, nemá pre riadenie štátu právnu relevanciu. Nimi hľadané motívy a presvedčenia na riadenie štátu predsa táto vláda dávno zverejnila a parlament už schválil. Volá sa to Programové vyhlásenie vlády:

  • „Počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať. K verejným financiám a štátnemu majetku budeme pristupovať ako dobrí hospodári a nebudeme tolerovať žiadnu korupciu. Zabezpečíme dôslednú rovnosť pred zákonom a budeme konať tak, aby sme výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú. Včasná a kvalitná zdravotná starostlivosť bude základ…“
  • PVV sú dávno podrobne zodpovedané otázky dezorientovanej redakcie SME, ako si tú verejnú službu ministri predstavujú…

A práve v PVV kapitolu ZDRAVOTNÍCTVO (str.33) písal minister Marek Krajčí osobne. O potrebných reformách v zdravotníctve som mala tú česť s ním diskutovať ešte pred voľbami a či už to má všetko z vlastnej hlavy, alebo mu tie systémové reformy vnukol samotný Duch Svätý…  Podstatné je, že Marek Krajčí je dnes odborníkom na správnom mieste, ktorý svoje poslanie berie ako službu ľuďom.

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Aktuality kopú za Fica

05.02.2024

Dnes sa Bárdy z Aktualít krásne prezradil. Už to ani neskrýva. Vytešuje sa, že Matovič má tak málo percent v prieskume, lebo by sa jeho strana nedostala do parlamentu a vďaka tomu by všetky tie prepadnuté hlasy mohli Ficovi nahnať ústavnú väčšinu. A hneď nato sa teší z toho, ako protesty opozície najviac poškodili Matovičovi, lebo na nich nie je. A kope doňho. Takže vy [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 214
Celková čítanosť: 2824078x
Priemerná čítanosť článkov: 13197x

Autor blogu