Založ si blog

Trest. oznámenie na N-ovinárku Tódovú za ohrozenie utaj. skutočnosti podal Forisch

Gen.Prokuratúra SR
Štúrova 2, Bratislava

Osobne podané:
30.7.2020 o 10:18

VEC: Oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti a vyzvedačstva

Vzhľadom na skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin, podávam v zmysle §196 ods.1 Trest.poriadku trestné oznámenie na osoby,ktorých verejné konanie indikuje podozrenie zo spáchania trestných činov:
Ohrozenie utajovanej skutočnosti podľa §319 T.Z. a
Vyzvedačstva podľa §318 T.Z.

I. Čas, miesto, priebeh a páchatelia trest.činu

Z opatrnosti, ak sa tak doposiaľ nestalo, podávam toto trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a spolupáchateľa Moniku Tódovú, ktorých konanie – vyzradenie utajovanej skutočnosti o príslušnosti osoby Mgr. Lukáša Kyselicu k Vojenskému spravodajstvu – indikuje podozrenie zo spáchania trestných činov:
Ohrozenia utajovanej skutočnosti podľa §319 T.Z. a
Vyzvedačstva §318 T.Z.

Táto zákonom chránená informácia – utajovaná skutočnosť – bola dňa 27.7.2020 uverejnená novinárkou Monikou Tódovou v Denníku N v článku s názvom
Kyselica odišiel z polície do vojenskej tajnej služby. Bol tam, aj keď išiel Balciar po Naďovi
a túto informáciu následne potvrdzovala aj dňa 28.7.2020 v ďalšom uverejnenom článku v Denníku N s názvom
Kyselica odchádza z funkcie. Podľa Matoviča je hrdina

Podľa zákona o Vojenskom spravodajstve a zákonov týkajúcich sa ochrany utajovaných skutočností, príslušnosť konkrétnej osoby k Vojenskému spravodajstvu je sama o sebe utajovanou skutočnosťou a ten, kto takúto skutočnosť zvnútra Vojenského spravodajstva vyniesol sa dopustil porušenia zákona, nehovoriac o možnom následnom ohrození životov príslušníkov Vojenského spravodajstva a im blízkych osôb a samozrejme tiež bezpečnostných záujmov štátu. Utajovaná skutočnosť je chránená pred nepovolanou osobou a cudzou mocou spôsobom ustanoveným v zákone, v predpisoch vydaných na jeho vykonanie a v ďalších osobitných predpisoch.

Nepovolaná osoba – v tomto prípade novinárka Monika Tódová – je podľa zákona č.215/2004 Z.z. o ochrane utajovaných skutočností fyzická osoba, ktorá nie je oprávnená oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami nad rozsah, ktorý jej je určený. A ďalej zákon uvádza, že povinnosťou nepovolanej osoby, ktorá získa informáciu, alebo nájde vec, ktorá je utajovaná, je povinná neodkladne ju odovzdať úradu alebo útvaru Policajného zboru a na požiadanie odovzdávajúceho vydá príjemca doklad o jej prevzatí. Nepovolaná osoba, ktorá sa oboznámi s utajovanými skutočnosťami, je povinná neodkladne to oznámiť úradu alebo útvaru Policajného zboru a o skutočnostiach, s ktorými sa oboznámila zachovávať mlčanlivosť.

Z uvedených informácií nie je zrejmé, kto osobe Monika Tódová poskytol utajované informácie a prečo sa rozhodla nepostupovať podľa jednotlivých ustanovení zákona č.215/2004 Z.z. o ochrane utajovaných skutočností aj keď z uverejnených článkov je naprosto zrejmé, že osobe Monika Tódová boli všetky skutočnosti dobre známe. Je teda dôvodné podozrenie, že neznámy páchateľ a spolupáchateľ Monika Tódová sa dopustili trestných činov:
Ohrozenia utajovanej skutočnosti podľa §319 T.Z. a
Vyzvedačstva podľa §318 T.Z.
a súčasne tieto trestné činy boli spáchané osobitným motívom – na objednávku podľa §140 T.Z.

Orgány činné v trestnom konaní žiadam o výsluch osoby Monika Tódová a ďalej zaistenie digitálnych stôp z komunikačných zariadení a počítačov osoby Monika Tódová s cieľom zistiť aké osoby jej poskytli utajované skutočnosti a či nehrozí opakovaný únik ďalších utajovaných skutočností smerom von z Vojenského spravodajstva k osobe Monika Tódová.

Žiadam, aby OČTK za účelom zistenia skutkového stavu postupovali v súlade s §2 ods.10 Trest.poriadku, a aby som bol o postupe OČTK informovaný v zákonnej lehote v zmysle ustanovení §196 ods.2 Trest.poriadku.

S úctou,

Pavol FORISCH                 

. . .

PRÍLOHA – DEFINÍCIE v T.Z.:

  • Ohrozenie utajovanej skutočnosti podľa §319 T.Z.
    (1) Kto vyzvedá skutočnosť utajovanú na ochranu záujmov SR alebo na ochranu záujmov iného štátu, medzinár.organizácie, nadnár.organizácie alebo združenia štátov, na ochranu záujmov ktorých sa SR zaviazala, označenú podľa zákona stupňom utajenia Prísne tajné alebo Tajné, s cieľom vyzradiť ju nepovolanej osobe, alebo kto s takým cieľom zbiera údaje obsahujúce utajovanú skutočnosť, alebo kto takú utajovanú skutočnosť nepovolanej osobe úmyselne vyzradí, potrestá sa odňatím slobody na 6mesiacov – 3roky.
    (2) …Kto takú utajovanú skutočnosť úmyselne do cudziny vyzradí, potrestá sa odňatím slobody na 1-5rokov.
  • Vyzvedačstvo podľa §318 T.Z.
    (1) Kto vyzvedá skutočnosť utajovanú na ochranu záujmov SR alebo na ochranu záujmov iného štátu, medzinár.organizácie, nadnár.organizácie alebo združenia štátov, na ochranu záujmov ktorých sa SR zaviazala, označenú podľa zákona stupňom utajenia Prísne tajné alebo Tajné, s cieľom vyzradiť ju cudzej moci alebo cudziemu činiteľovi, alebo kto s takým cieľom zbiera údaje obsahujúce takú utajovanú skutočnosť, alebo kto takú utajovanú skutočnosť cudzej moci úmyselne vyzradí, potrestá sa odňatím slobody na 4-10 rokov.
  • §140 T.Z.
    Osobitným motívom sa rozumie spáchanie trestného činu:
    a) na objednávku,
    b) z pomsty,
    c) v úmysle zakryť alebo uľahčiť iný trestný čin,
    d) v úmysle spáchať trestný čin terorizmu…

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2830826x
Priemerná čítanosť článkov: 13167x

Autor blogu