Založ si blog

Markíza i DenníkN servírujú Pelle-bludy ešte teplé. Kto z nich ich pečie?

V pondelok na nás vyskakovali konšpiračné teórie o SMS správach, vraj s návodom ako majú svedkovia vypovedať.
24.máj.2021 o 13:25, teda ihneď po tlačovke Petra Pellegriniho, redakcia TV Markíza na svojich spravodajských weboch tvnoviny.sk / markiza.sk zverejnila „naliehavo“ vyzerajúcu 1.verziu článku:
Pellegrini: Kolujú SMS týkajúce sa ovplyvňovania svedkov v kauzách
Tvrdí, že mali zadržať ľudí, ktorí ich posielajú.
Po Slovensku kolujú kópie SMS správ policajtov a prokurátorov, v ktorých reálne dávajú svedkom pokyny, ako majú vypovedať. Vyhlásil to predseda strany HLAS-SD P.Pellegrini s tým, že mali zadržať ľudí, ktorí ich posielajú. Premiéra E.Hegera vyzval, aby povedal, čo sa dialo na stretnutí 17.mája v miestnosti SIS a ako naložil s informáciami.
„Chcem vedieť, čo urobili s informáciami prezidentka alebo predseda NRSR. Ide tu o bezpečnostné ohrozenie štátu. Dúfam, že koalícia zahlasuje a schôdza bude. Môže byť aj v mimoriadnom režime,“ zdôraznil. Pellegrini tvrdí, že sľubovaná očista verejného života sa zvrhla v zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politickú a osobnú pomstu. Je presvedčený, že stretnutie v SIS ukazuje, že ovplyvňovanie tzv. kajúcnikov prerástlo vládnej koalícii cez hlavu.
„NRSR musí v primeranom režime dostať od premiéra Hegera ako organizátora schôdzky informáciu, či sú pravdivé spravodajské informácie o ovplyvňovaní svedkov a či moc na Slovensku postupne nepreberá skupina ľudí zo silových zložiek štátu,“ uviedol. Opozícia podala v piatok návrh na zvolanie spomínanej schôdze, ktorá by sa mala uskutočniť do 7 dní. Hlavným bodom má byť stretnutie na SIS.

A BODKA. Koniec článku…

Nič viac a nič menej. Koľko pravidiel z etického kódexu novinára porušila redakcia TV Markíza, ak nemala v čase publikovania v rukách Pellegrinim spomínané SMS, už vôbec nie overenú ich pravosť? A ani náznak vyjadrenia dotknutej strany? A koľko pravidiel etického kódexu porušila redakcia najčítanejšieho dezinformačného webu DenníkN, ktorá…

24.máj.2021 o 13:21 zverejnila text:
Po Slovensku podľa šéfa Hlasu Pellegriniho kolujú SMS správy prokurátorov či policajtov, ktoré sa týkajú ovplyvňovania svedkov v korupčných kauzách. Tvrdí, že by mali zadržať ľudí, ktorí ich posielali.

  • ETICKÝ KÓDEX NOVINÁRA:
  • II.2. Hlav.zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov.
  • III.1. Novinár je povinný dôsledne si overiť každú informáciu, ktorú zverejní. Informácie si spravidla overí aspoň z 2 od seba navzájom nezávislých zdrojov.
  • III.2. Novinár je povinný vždy uvádzať zdroj svojich informácií, ak nie sú tieto informácie všeobecne známe…
  • III.3. Novinár alebo médium nezverejňuje žiadne informácie, o ktorých vie, že sú nepravdivé. Pravdivé informácie vychádzajú z faktov a ich objektívnej interpretácie
  • III.6. Novinár a médium majú právo i povinnosť odmietnuť uverejniť nepravdivé, skreslené alebo neúplné informácie.
  • III.7. Titulky článkov nesmú byť nepravdivé vo vzťahu k obsahu textu…
  • III.8. Názory a hodnotiace úsudky musia vychádzať a logicky vyplývať z dostatočného skutkového základu.
  • III.14. Ak sa redakcia ocitne v konflikte záujmov, najmä ak informuje o aktivitách média alebo osoby priamo alebo nepriamo ovládajúcej médium… o tom informuje verejnosť…
  • IV.2. Novinár rešpektuje prezumpciu neviny…
  • V.8. Za okolností ktoré sú uvedené nižšie, môže novinár vo svojej práci použiť aj mimoriadne prostriedky. Nimi sa rozumejú:
    a) použitie utajených spôsobov zhromažďovania informácií, vrátane skrytej kamery či mikrofónu,
    b) použitie utajených a dôverných zdrojov,
    c) zverejnenie neoverených informácií…
    V.9. Mimoriadne prostriedky novinárskej práce je možné použiť iba v prípade, že ich použitie smeruje k naplneniu dôležitého verej.záujmu, iba ak tento nebolo možné dosiahnuť iným spôsobom.
    V.10. Využitie mimoriadnych prostriedkov novinárskej práce musí byť schválené na najvyššej úrovni redakcie.
    V.11. Použitie mimoriadnych prostriedkov musí byť pri zverejnení textu, pri ktorých príprave bolo použité, primerane vysvetlené recipientom informácií.
  • VII.3. Novinár má povinnosť odhaľovať a zverejňovať neetické a protiprávne konanie svojich kolegov.

☝️…až o 3 hodiny neskôr…
24.máj.2021 o 16:31 DenníkN
rozšíril tento stručný text (tzv.“MINÚTU“) o riadny článok:
O čom je SMS správa, ktorá má dokazovať manipulovanie vyšetrovania?
Medzi politikmi koluje SMS správa, ktorá podľa opozície dokazuje manipulovanie s výpoveďami. Poslal ju údajne vyšetrovateľ kauzy takáčovcov svojmu operatívcovi. Nie však pred výsluchom svedka, ako tvrdí obvinený operatívec, ale až po ňom…

☝️…až 2 hodiny po publikovaní 1.článku sa v redakcii TV Markíza
pochválili, že sa im podarilo získať aj jednu z Pellegriniho SMSiek, hoci teda Pellegrini na tlačovke tvrdil, že „SMSky od vyšetrovateľov kolujú na internete medzi ľuďmi“. Do pôvodného článku TV Markíza vtedy doplnili text:

  • „TV Markíza získala jednu z SMS, o ktorých hovoril Peter Pellegrini. Odosielateľom správy je jeden z vyšetrovateľov, príjemca je neznámy. V SMS majú byť inštrukcie k výpovedi svedka.
  • 22.aug. 9:42 SMS od Jano Čurilla:
    1. Viezol Bandurku do Towers
    2. Telefóny si nechali doma
    3. Bandurka išiel s obálkou kde mal 100.000, Čaba nevie načo boli tie lóve
    4. Vysadil Bandurku a videl cez sklo, že si sadol ku Ferovi a po chvíli k nim prišiel Makó
    5. Bandurka vyšiel bez obálky,nechal ju Ferovi s Makóm
    6. Bolo to v čase, keď sa riešil pozemok na Drotárskej, to riešil Bandurka.“

☝️…až 3 hodiny po publikovaní 1.verzie článku doplnili na jeho záver niečo, čo tam malo byť od samého začiatku. A síce vyjadrenie dotknutej strany, v tomto prípade niekoho kompetentného z PZ SR…

Vyjadrenie policajného prezidenta Petra Kovaříka:
„Je zarážajúce aké hry sa rozohrali prostredníctvom médií a akým zavádzajúcim spôsobom sa niekto snaží o destabilizáciu polície. Vyšetrovateľ Ján Čurilla mi vysvetlil, že túto SMS zaslal operatívcovi, ktorý na prípade pracoval. Dôležitý je fakt, že SMS bola zaslaná 22. augusta 2020 o 9.40 hod. teda dva dni po výsluchoch, ktoré boli vykonané 19.8. a 20.8.2020. Ide o prípad, v ktorom vypovedali dve osoby C.D. a M.Z. (Pozn.: prezývaný Bandurka). Dôležitým faktom je aj to, že hodnovernosť výpovedí týchto osôb je podporená aj listinnými dôkazmi z obdobia, kedy trestná činnosť mala byť spáchaná. Keďže táto situácia vyvoláva veľa otáznikov, ocenil by som, keby vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby MV SR vypočul zainteresovaných policajtov NAKA čím skôr, aby nedochádzalo k takýmto dezinformáciám a prekrúcaniu faktov,“ napísal v stanovisku, ktoré poskytol médiám hovorca prezídia Michal Slivka.

  • –> Popri „aktualizácii“ textu redakcia zmenila aj titulok článku
  • Ale tie 3 hodiny od 13:25, kedy publikovali 1.verziu článku na tvnoviny.sk (na ich FB-stránke od 13:43), to čo malo znamenať? Takto vyzerá „nestrannosť, vyváženosť, objektivita, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov“ v redakcii TV Markíza?

. . .

26.nov.2020 na chodbe NRSR odchytilo pár novinárov Petra Pellegrini v dosť biednom psychickom rozpoložení, na kameru sa im☝️priznal:
Treba priznať, že som absolvoval niekoľko stretnutí s americkým veľvyslancom a s predstaviteľmi americkej ambasády, ako aj s predstaviteľmi Markízy, kde som ich naopak uistil, že ja keď budem premiér, urobím všetko preto, aby súdy a spravodlivosť platili pre všetkých rovnako.“!!!

Redaktorka: „Ale považujete za správne, že vtedajšia štát.tajomníčka M.Jankovská riešila živý súdny spor?“

Peter Pellegrini: „Ja to samozrejme považujem za nesprávne, ale ja som si nie istý, ani vedomý, že ona mňa o tom informovala a že by odo mňa žiadala k tomu nejaký komentár. A preto ja neberiem za to žiadnu zodpovednosť, naopak ja som všetkých prijal, aj predstaviteľov Markízy, ktorí boli u mňa, aj Spojené štáty, pretože išlo o investíciu amerického investora a som ich uistil, že ja, keď bude premiér, urobím všetko pre to, aby súdy dopadli tak, ako dopadnúť majú a chvalabohu tak aj dopadli. Ak to robila, tak samozrejme robila niečo nezákonné a určite to nerobila na môj pokyn. Ak sa pýtala niekoho iného a ten jej to kázal robiť, tak ten sa za to musí zodpovedať. Ja som absolútne v tomto mimo.“

Redaktorka: „A ak by ste mali takéto informácie, riešili by ste to na polícii?“

Peter Pellegrini: „Ak by si ona odo mňa pýtala povolenie, že toto ide riešiť, tak by som jej určite povedal, že či je blbá a že čo to stvára. A nech dá ruky preč od toho a nerobí takéto veci… Ja spávam dobre a môžu vám to potvrdiť na americkej ambasáde, že som ich uistil, že pokiaľ ja budem premiérom, tak urobím všetko preto, že súdy dopadnú spravodlivo a chvalabohu tak aj dopadli.“

  • Faktické poznámky:
  • P.Pellegrini sa opakovane priznal, že sa v mar.2018, ešte predtým, ako padlo rozhodnutie o nástupcovi R.Fica v premiérskom kresle, osobne stretával so zástupcami americkej ambasády a predstaviteľmi TV Markíza, sľubujúc im hory-doly „keď ja budem premiérom“… Tak čo je vlastne napísané v Ústave SR? Členovia vlády sa zodpovedajú poslancom NRSR? Alebo predstaviteľom TV Markíza a zástupcom americkej ambasády?
  • Túto prekvapivú Pellegriniho spoveď (pôv.dĺžka 4 min.)majú na zázname 4 slovenské redakcie, medzi nimi DenníkN i TV Markíza. Napriek tomu sa ho nikto z novinárov nikdy neopýtal, prečo potreboval požehnanie od akýchsi „tajomných síl“, dokonca ešte skôr, ako ho za premiéra vymenoval prezident a ako jeho vláda získala dôveru poslancov NRSR. Ani len obyčajný prepis tohto rozhovoru žiaden z novinárov nikde nepublikoval.

Niektorým redakciám vôbec neprekáža, že ich zamestnanci už dlhodobo a systematicky nerešpektujú ani základné princípy profesionality práce, minimálne, pokiaľ ide o PRezentáciu bludov z dielne Petra Pellegriniho. Potom sa však natíska otázka: Kto tie bludy vlastne pečie a kto to celé financuje? Kto je tu cisárov pekár a kto pekárov cisár?

. . .

Pôvodné HOAX-znenie správy, ktorú 24.mája v redakcii TV Markíza vyprodukovali tesne po tlačovke Petra Pellegriniho: . . .

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2831500x
Priemerná čítanosť článkov: 13170x

Autor blogu