Založ si blog

Koronavírus: Nový Zéland je mu na stope (contact tracing)

Na Slovensku sa novinári už niekoľko týždňov intenzívne zaoberajú prázdnymi a nepodloženými úvahami o tom, ktorá krajina EÚ by mala uvoľniť ktoré opatrenia o týždeň skôr či neskôr, ale podstata problému nám tu vo verejnej diskusií úplne uniká. Tou podstatou kedy uvoľniť a kedy neuvoľniť je pripravenosť tej či onej krajiny zvládať flexibilne aj prípadný zvýšený nápor väčšieho denného prírastku pozitívne testovaných prípadov. Šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana tvrdí, že ak bude priemerný denný prírastok infikovaných pod 100, bude sa o 2 týždne pokračovať 2.fázou otvárania, ak to bude od 100 do 150, Slovensko k 2.fáze zatiaľ nepristúpi. Ak bude však denný nárast viac ako 150 nových prípadov, tak sa zatvoria aj prevádzky, ktoré sa dnes otvorili vrámci 1.fázy. Postavené je to teda na nás občanoch, či chceme skákať ako jojo von z opatrení a naspäť dnu do opatrení… Pre dnešok je to skok von.

V krajine, kde aktuálny stav rozšírenia koronavírusu je veľmi podobný tomu na Slovensku – na Novom Zélande – práve v tomto čase odložili vopred avízované uvoľnenie opatrení o ďalší týždeň, uvedomujúc si rezervy, na ktorých by to celé mohlo zlyhať. Rezervy nie na strane ľudí, ale na strane štátu.

Novozélandská špecialistka na infekčné ochorenia Dr. Ayesha Verrallová z University of Otago napísala nezávislú správu, hodnotiacu systém stopovania kontaktov (angl. contact tracing) nakazených osôb prevádzkovaný Ministerstvom zdravotníctva Nového Zélandu. Kritická správa o kľúčovom opatrení v oblasti verejného zdravia odhalila verejnosti, že systém stopovania kontaktov nových prípadov ochorenia COVID-19 bol preťažený a nestíhal už pri šírení vírusu rýchlosťou okolo 90 nových potvrdených prípadov denne. Dr. Ayesha Verrallová píše, že v tejto kritickej dobe trvalo viac ako 2 dni, kým nedávne kontakty nového prípadu (nakazeného koronavírusom) dostali telefonické upozornenie od štátnych úradov, aby sa izolovali v dom.karanténe.

Stopovanie kontaktov sa tak stalo stredobodom záujmu odbornej aj laickej verejnosti v šíriacej sa obave, že zo všetkých kľúčových prvkov boja proti nekontrolovanému šíreniu koronavírusu práve stopovanie kontaktov zaostáva za ďalšími dôležitými činnosťami, ako kontrola hraníc a počet vykonaných testov na vírus. Odborníci upozorňujú, že ak chce Nový Zéland prežiť aj po ukončení mesiac trvajúceho celoštátneho LOCKDOWN-u, je tu dnes potreba urýchlene zefektívniť štátny systém stopovania kontaktov t.j. pátranie po ľuďoch, ktorí prišli v nedávnej minulosti do kontaktu s aktuálne pozitívne otestovaným na koronavírus.

Premiérka Jacinda Ardernová pri ohlásení predĺženia 4-týždňového LOCKDOWN-u krajiny v pondelok 20.apríla oznámila, že vláda práve rozhodla investovať ďalších 55mil.NZ$ (30mil.€) na posilnenie systému stopovania kontaktov. Ministerstvo zdravotníctva už predtým vytvorilo národnú „ústredňu“ zriadenú špeciálne pre stopovanie kontaktov v krajine, zvanú National Close Contact Service (Národná služba pre kontakt blízkeho druhu), ktorá začala fungovať 24.marca, teda iba deň predtým, ako premiérka vyhlásila LOCKDOWN. Regionálne úrady verejného zdravia, ktoré mali v pôsobnosti stopovanie kontaktov v jednotlivých okresoch, mohli vystopované blízke kontakty nového prípadu COVID-19 nahlásiť pracovníkom na centrálnej ústredni pre prípadné ďalšie pátranie.

Do 6.apríla bolo vyškolených 200 zamestnancov na prácu v novom systéme stopovania kontaktov, prepojeným s kontaktnými údajmi uvedenými v celoštátnej databáze „Národný zdravotný index“. Počas týchto prvých dvoch týždňov LOCKDOWN-u trvalo úradníkom v priemere 2 a pol dňa od identifikácie pozitívneho prípadu COVID-19 po oznámenie vystopovanému nedávnemu kontaku nakazenej osoby, aby sa izoloval v dom.karanténe.

Dr. Ayesha Verrallová: „Včasnosť procesu bola nedostatočná. Telefonicky sa ľahko darilo zastihnúť iba 60% zo všetkých vystopovaných kontaktov. Buď z dôvodu nesprávnych kontaktných údajov uvedených v databáze, alebo z dôvodu, že niektorí ľudia neprevezmú hovory z neznámeho čísla. Pre riešenie 1.problému boli vytvorené prepojenia medzi databázou „Národný zdravotný index“ a ďalšími zdravotnými databázami v krajine. Zamestnanci regionálnych úradov verej.zdravia boli často opatrný v delegovaní svojich vystopovaných kontaktov na ústredňu, keďže nemali prístup do centrálneho systému stopovania kontaktov, aby si v ňom overili ako rýchlo sa podarilo štátnym úradníkom nadviazať s nimi spojenie.“

„Regionálne úrady národného zdravia, ktoré môžu delegovať iba časť svojej stopovacej práce na ústredňu, budú musieť byť lepšie finančne či personálne zabezpečené. Je veľmi pravdepodobné, že počas najbližšieho roku bude existovať viacero prípadov komunitného prenosu, ktoré si budú vyžadovať stopovanie kontaktov na intervaloch a po celej krajine. Aby sa v budúcnosti predchádzalo k pravidelným celoštátnym návratom k celoštátnemu LOCKDOWN-u, je potrebné zvýšiť kapacitu regionálnych úradov verej.zdravia… Potrebujú kapacitu na spoľahlivé riadenie jednotlivých prípadov i „strapcov“ prípadov prostredníctvom kombinácie:
1.) izolácie prípadov,
2.) stopovania ich kontaktov
3.) potenciálne cielené obmedzenia pohybu.
… Vláda N.Z. a miestni vývojári vyvíjajú aplikáciu pre smartfóny, ktorej použitie sa stále zvažuje. Avšak akákoľvek mobilná aplikácia, ak by mala byť pri stopovaní kontaktov efektívne nápomocná bude musieť byť rýchlo vyvinutá a spustená, a bude ju musieť začať používať veľký počet Novozélanďanov.“

Potenciál je tu pre využitie dvoch aplikácii:
1.) taká, čo by si v telefóne ukladala zoznam osobných stretnutí detekovaných skrze fyzickú blízkosť iného zariadenia s Bluetooth, podľa vzoru TraceTogether vyvinutej vládou na Singapúre,
2.) appka, ktorá by používala skenovanie QR-kódov pri vstupe do prostriedkov verejnej dopravy alebo napr. kaviarní a v prípade potreby by sa dalo vystopovať, kto sa s nakazeným takto náhodne stretol v uzavretom priestore.

Ministerstvo zdravotníctva N.Z. v pondelok potvrdilo, že pracuje na vytváraní nástrojov, ktoré by boli „užitočné na zabezpečenie vyplnenia medzier v pamäti ľudí, a identifikáciu ich kontaktov blízkeho druhu a prípadov zdieľania spoločných uzavretých priestorov s osobami, ktorých spovedaný človek s testom pozitívnym ani nemusel osobne poznať“.

Generálny riaditeľ Dr. Ashley Bloomfield uviedol, že už o pár dní sa im podarí dosiahnuť „zlatý štandard“ stopovania kontaktov – schopnosť spoľahlivo vystopovať 80% nedávno uskutočnených kontaktov nakazenej osoby a izolovať ich v dom.karanténe do 3 dní. Verrallová vraj „doplnila“ prácu, ktorá sa vykonáva na zlepšení systému, a zistila iba malé medzery a že národná ústredňa pre stopovanie kontaktov má dnes kapacitu vystopovať až 5 tisíc kontaktov denne. „Avšak naďalej pokračujeme v budovaní kapacity, to čo chceme dosiahnuť je schopnosť flexibilného škálovania našej činnosti v prípade náhlej potreby.“

Premiérka J.Ardernová dodala, že zostáva rovnako dôležité mať v systéme stopovania kontaktov aktívnych aj pracovníkov s lokálnou znalosťou komunít a práve preto budú regionálne úrady národného zdravia dotované 55mil.NZ$ (30mil.€) navyše. a ich operačné kapacity sa zvýšia o ďalšiu stovku pracovníkov na plný úväzok.

Ozývajú sa aj kritické hlasy opozičných politikov, že vláda zlyhala v budovaní postačujúcich kapacít pre stopovanie kontaktov počas 4 týždňov LOCKDOWN-u a preto ho teraz musela predĺžiť o 5.týždeň, aby dobehli zameškané. Ekonomika vraj teraz trpí o týždeň dlhšie len preto, že si vláda nestihla svoju domácu úlohu dokončiť načas.

ZVÝŠENÁ POTREBA STOPOVANIA KONTAKTOV

Príležitosti pre šírenie sa koronavírusu narastú v momente, keď začnú v zvýšenej miere opúšťať domovy a počet ich kontaktov sa tak znásobí. Prve tento fakt viedol odborníkov k volaniu po efektívnejšom systéme stopovania kontaktov.

Lord David Skegg, epidemiológ a nedávny člen špeciálnej parlamentnej komisie zriadenej na boj s koronavírusom, varoval, že práve stopovanie kontaktov by mohlo byť Achyllovou pätou celonárodného boja s koronavírusom. Premiérke J.Ardernovej povedal, že systém potreboval veľmi výrazné zvýšenie kapacít pred ukončením LOCKDOWN-u.

Epidemiológ Prof. Michael Baker z University of Otago so svojimi kolegami (vrátane Dr.Verralovej) publikoval článok označujúci stopovanie kontaktov za „esenciálny prvok úspešnej a trvalo udržateľnej eliminácie“ ochorenia COVID-19. „Taký systém stopovania kotaktov by mal byť podporený efektívnym využitím digitálnych technológii, vrátane mobilných telefónov.“

V článku s názvom Budúcnosť je teraz: Dôsledky COVID-19 pre Nový Zéland, lord Peter Gluckman a jeho kolegovia z University of Auckland popísali existujúce pokusy o stopovanie kontaktov ako „ďaleko od ideálu“. „Stopovanie kontaktov je fundamentálny prvok k znižovaniu rizika, aby sa z infekčného vírusového ochorenia nestala pandémia a bude ešte násobne dôležitejšie po uvoľňovaní prísnych opatrení.“

Lord P.Gluckman, v minulosti aj vedecký poradca na úrade vlády, povedal, že manuálne vykonávané stopovanie kontaktov by nemuselo stačiť, ak by v najbližších mesiacoch prišlok explózii vírusu. „Ľudia nechcú skákať ako yo-yo von z LOCKDOWN-u a naspäť dnu. Ľudia v posledných týždňoch už urobili rozsiahle obete… Dlžíme im to všetkým, aby sme teraz už mali pripravený arzenál všetkých zbraní, ktoré by nás mohli udržať v bezpečí.“

Toto bol preklad článku z novozélandského portálu stuff.co.nz
. . .

Drahí priatelia,
berte to prosím ako ukážku témy, ktorú dôsledne pokrývajú odborníci aj novinári v krajine, kde aktuálny stav rozšírenia koronavírusu je veľmi podobný tomu na Slovensku. Koncept metódy stopovania kontaktov som podrobnejšie vysvetlila v mojom predošlom článku:

Pellegrini koronavírus neriešil, fakty Juž. Kórea, Taiwan, Singapúr

Jedným z najefektívnejších nástrojov v rukách národných úradov verejného zdravia v časoch epidémie vírusu býva vždy detektívna práca: Pri každej objavenej osobe nakazenej vírusom treba čo najskôr zistiť, s kým všetkým bola táto osoba v nedávnom kontakte umožňujúcom prenos nákazy. Pri novom koronavíruse SARS-CoV-2 ide najčastejšie o osobné stretnutie (2m) či zdieľanie spoloč.uzavretého priestoru. Táto technika tzv. stopovania kontaktov pomáha dostať ohniská nákazy pod kontrolu skôr, ako by stihli napáchať rozsiahle škody. Ani jedna z krajín EÚ nebola na efektívne stopovanie kontaktov kapacitne pripravená a preto nakoniec skôr či neskôr zaviedli jednotlivé vlády celoštátne opatrenia karanténneho charakteru v záujme atomizácie spoločnosti ako napr. uzavretie škôl, uzavretie väčších fabrík, zavretie veľkej časti obchodov, plošne zavreté služby, fitnescentrá, či plošné celonárodné kampane „#ZostaňDoma“ … [Pokrač.článku]

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2831056x
Priemerná čítanosť článkov: 13168x

Autor blogu