Založ si blog

2. tragédia v Prešove: KDH na radnici

6.dec.2019: Výbuch plynu v 12-podlažnej bytovke na prešovskej Mukačevskej ulici. Nešťastie si vyžiadalo 8 ľudských životov a desiatky zranených.

9.dec.2019 TASR: Ministerstvo financií SR uvoľnilo z kapitoly Všeobecná pokladničná správa 1 milión eur, ktoré odsúhlasila vláda pre mesto Prešov. Riaditeľka tlač.odboru MF SR Alexandra Gogová: „Peniaze sú určené na riešenie mimoriadnej situácie v súvislosti s odstraňovaním následkov výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove.“

14.dec.2019 ČTK: Do Prešova už dorazil z ČR mohutný demolačný stroj, ktorý bude rozoberať horné podlažia 12-poschod. bytovky poškodenej výbuchom. Búracie práce majú začať už 16.dec.2019 a potrvajú zhruba 4 dni. Pomoc v Anglicku vyrobeného (a v Írsku upraveného) stroja, ktorý je v EÚ unikátom, pretože jeho rameno dokáže pracovať až vo výške 68 metrov, ponúkla Prešovu firma CANNONEER Group, ktorý sa na demolácie špecializuje. Podľa jej konateľa Zbyňka Ortmanna prácu firma vykoná za symbolické 1 euro. „Beriem to ako charitatívnu vec. Pomoc tomu mestu.“ Firma však už nedokáže zo svojich zdrojov pokryť náklady na prepravu kolosu a všetky povolenia, ktoré sú na to potrebné. Tie už budú zaúčtované. Suma bude vyše 100-tisíc eur. „Doprava je veľmi drahá, pretože je to cez 700km a súpravy s demolačným strojom rozobraným na 7 častí budú na Slovensko cestovať dvakrát,“ dodal Ortmann… Do Prešova pricestoval tím zhruba 20 pracovníkov spoločnosti a jej subdodávateľov. Stroj priviezla z Kladna kolóna 4 ťahačov, panelový dom bude odstraňovať s pomocou teleskopického ramena, trosky horných poschodí bude likvidovať nožnicami po menších kusoch. Tie bude zhadzovať pozdĺž plášťa domu aj vnútornou šachtou zrúteného schodiska: „Budeme sa snažiť, aby ľudia žijúci v okolí mali na Vianoce pokoj a aby im katastrofu nič nepripomínalo,“ povedal novinárom Zbyněk Ortman, riaditeľ firmy CANNONEER, ktorej stroj patrí. 23.dec.2019 Robo Hakl v denníku Pravda:
Jiří Raszka, tech.riaditeľ spoločnosti CANNONEER Group, ktorá má skúsenosti s podobnými demoláciami, vysvetľuje, že ak by panelák nezbúrali, zrútil by sa: „Verím, že pohľad z diaľky na panelák mohol pred jeho asanáciou vzbudzovať v ľuďoch dojem, že je takmer v poriadku. Niektorým sa mohlo napr. zdať, že by stačilo vziať len metly a upratať, zaskliť okná a po vymaľovaní by bolo všetko zase v úplnom poriadku,“ konštatuje Raszka. Statici však už krátko po výbuchu a požiari upozorňovali, že zrejme bude nutné zbúrať celý panelák. „Keď sa pozriete na fotografie, uvidíte, že všetko je inak. Panely obvodového plášťa vytlačenej explóziou, boli zaizolované tepelnou izoláciou, ktorá je vysoko nasiakavá. Každá kvapka vody ju preťažila a panely sa mohli zrútiť kedykoľvek! Celé schodisko sa zrútilo, a nielen že bolo jedným zo stužujúcich prvkov stavby, ale hlavne bolo jediným prístupom do bytových jednotiek… Keď sa pozriete na fotografie vnútorných konštrukcií, myslím si, že aj pre neštudovaného človeka v odbore staviteľstvo, či kohokoľvek bez znalosti stavebnej statiky, je jednoznačne zrejmé, že stačilo v úvodzovkách kýchnuť a všetko sa mohlo okamžite zrútiť… Ak sa k tomu pripočítajú obrovské teploty požiaru, ktoré úplne zmenili fyzikálne vlastnosti betónových konštrukčných prvkov, popravde sa čudujem, že to zostalo držať tak dlho…“ 14.jan.2020 Robo Hakl v denníku Pravda:
Výber firmy na dokončenie búrania prešovského paneláka a odvoz stavebného materiálu na stráženú skládku, vyvoláva otázniky. Objednávka z polovice dec.2019 bola stanovená na sumu 1 milión eur, no podľa hovorcu prešovskej radnice Vladimíra Tomeka zatiaľ boli náklady na samotný vývoz sutín predbežne vyčíslené približne na 350-tisíc eur. Na odstránenie následkov výbuchu plynu a požiaru vyčlenil z rezervy premiér Peter Pellegrini 1 milión eur. S búraním zničeného paneláka začala česká firma 16.dec.2019, búracie práce dokončila už o 2 dni. Spoločnosť Cannoneer group si za práce účtovala iba symbolické 1 euro, žiadala preplatiť iba náklady na prevoz demolačného stroja z ČR na Slovensko a späť vo výške 166-tisíc eur. Prešovský krízový štáb nevyužil ponuku ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý deklaroval pripravenosť pomôcť s odstraňovaním následkov výbuchu v panelovom dome. Nakoniec dom dobúrava a sutiny vyváža firma z Kružlova. Mesto oslovilo viacero firiem, nakoniec však cenovú ponuku poslala iba firma Matijka. Kontakt na majiteľa však nemožno nájsť na internete. Podľa obch.registra sa firma venuje dokončovacím stavebným prácam, uskutočňovaniu stavieb a ich zmien či nákladnej cestnej doprave, vykonávanej vozidlami s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony vrátane prípojného vozidla. V predmete činnosti však nemá oprávnenie na demolačné a zemné práce či podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom… Česká firma CANNONEER zbúrala 7 vrchných poschodí, firma z Kružlova odvážala sutiny a dobúrala spodných 5 poschodí prešovského paneláka. Objednávka v príp. 2.firmy hovorí o prácach v hodnote milióna eur. Hoci v Košiciach asanácia 7-poschodového paneláka na Luníku IX a odvoz stavebného materiálu stál 109-tisíc eur.

  • 15.jan.2020, na druhý deň, Robo Hakl v denníku Pravda svoj článok opravil:
    Keď mesto Prešov riešilo v decembri problém, čo s panelákom, oslovilo niekoľko firiem, ktoré chceli pomôcť s búraním domu a odvozom sutín. Potvrdil hovorca mesta Vladimír Tomek s tým, že ani jedna z nich však nepredložila konkrétnu cenovú ponuku. Návrh ozbrojených síl vraj museli odmietnuť. „Nedisponujú dostatočným množstvom techniky so sklopnou ložnou plochou v danom regióne a ani dostatočným objemom potrebným na prevoz a manipuláciu sutín v takom veľkom rozsahu,“ sprostredkoval stanovisko radnice Tomek. Hovorkyňa rezortu obrany však v čase návštevy ministra Petra Gajdoša tvrdila, že majú kapacity na „odvoz sutín, prevoz nábytku a ďalšieho osobného majetku“. Tomek ďalej vysvetľuje, že mesto komunikovalo so 7 firmami. Vybralo firmu Matijka z Kružlova v okr.Bardejov. „Až keď mesto Prešov zverejnilo predbežnú objednávku na záchranné práce, začali sa firmy ozývať s tým, že by ich dokázali zrealizovať lacnejšie,“ pokračuje hovorca Prešova. Na pripomienku, že Matijka nemá v predmete činnosti nakladanie s iným ako nebezpečným odpadom, Tomek argumentuje, že firma predložila platný výpis zo živnostenského registra, kde je aj tento predmet podnikania. „Nakladanie s iným ako nebezpečným tovarom okrem iného zahŕňa aj separáciu odpadu, prípravné práce na realizáciu stavby, zahŕňa aj demolačné práce. Odvoz sutín na skládku nám firma deklarovala prostredníctvom 3 subdodávateľov,“ doplnil Tomek. Otázniky okolo tejto firmy sa vynorili, keď mesto zverejnilo predbežnú objednávku na demoláciu domu a odvoz sutín na výšku vyše milióna eur.
  • Predpokladaný rozpočet nájdete v Objednávke mesta Prešov u firmy Matijka

18.jan.2020 Robo Hakl v denníku Pravda:
Primátorka Andrea Turčanová sa stretla s premiérom. „Keďže stále platí mimoriadna situácia, štát vie všetky náklady, ktoré tam ešte dodatočne vzniknúť môžu, uhradiť. Ak teda jeden milión eur na pokrytie aktivít nebude postačovať, vláda v rámci definitívneho vyúčtovania vie uhradiť aj dodatočné náklady,“ uviedol premiér Pellegrini. Podľa primátorky Prešova A.Turčanovej (KDH) sa náklady na odstraňovanie následkov výbuchu a požiaru paneláka vyšplhali na vyše 1,3 milióna eur. Primátorka premiérovi vysvetľovala objednávku na demolačné práce a vývoz sutín vyčíslenú na 1,1 milióna eur. „Nie som ani súdny znalec, ani stavbár, aby som vedel, koľko stojí kilometer za odvoz sutiny a podobne. Na to sa musia pozrieť odborníci. Po definitívnom ukončení prác a vyhlásení ukončenia mimoriadnej situácie sa na okr.úrade Prešov spolu s krízovým štábom zverifikujú všetky náklady, ktoré môže preplatiť vláda. Ak niektoré sumy nezodpovedajú bežnej realite, štát ich nepreplatí,“ vyhlásil Pellegrini a zdôraznil, že faktúry za práce budú hradené zo štátneho rozpočtu, nie z verejnej zbierky na pomoc obyvateľom. „Napr. dobúranie troch podlaží je v sume 185-tisíc, nakladanie o odvoz bol stanovený na 384-tisíc eur. Všetky položky sú v jednom rozpočte, ak by sme vystavili objednávky na jednotlivé práce, tak by všetci povedali, že je to všetko v poriadku,“ myslí si primátorka A.Turčanová. V piatok zostala na mieste 12-poschod.domu už len základová doska. „Nesmie byť porušená kvôli vykonaniu vyšetrovacích a zisťovacích úkonov zo strany polície,“ vysvetlil Vladimír Tomek, hovorca prešovskej radnice.

22.jan.2020 (5 týždňov pred voľbami) Presov.dnes24.sk:
Na financovanie prác si posvieti hlavný kontrolór mesta Prešov. Na rokovaní o tom rozhodli mestskí poslanci. Dôvodom je kritika na sociálnej sieti v súvislosti s objednávkou na záchranné práce v objeme 1,1 milióna eur, ktorú vystavilo mesto. Doterajšie odhadované náklady na záchranné práce sú 1,3 milióna eur. Primátorka mesta Andrea Turčanová (KDH) poslancov vyzvala, aby predložený návrh o kontrole podporili:„Pretože nič nie je lepšie, ako keď hlavný kontrolór kontroluje veci transparentne, a naozaj, ak niekde je pochybenie, budeme to riešiť. Pokiaľ mám dobrý úmysel, tak mi nemôže prekážať žiadna kontrola.“ Ako uviedol hlavný kontrolór mesta Martin Brilla: „Podľa môjho názoru táto vec odklad neznesie, a preto výkon kontroly začnem prakticky okamžite. Budem komunikovať s mestom, ako aj s verifikačnou komisiu Okr.úradu v Prešove a veľmi dôkladne preskúmam všetky podklady, ktoré budú predmetom fakturácie.“

16.apr.2020 v denníku NovýČAS:
Firma Matijka ešte v decemri cenu predbežne stanovila na vyše 1 milióna eur, čo v ľuďoch spôsobilo rozhorčenie. Napokon od mesta bude faktúrovať iba 900-tisíc eur. Majiteľ zatiaľ zaslal faktúru o stotisíc nižšiu. 2.faktúra, na stotisíc eur, pribudne čoskoro. „Faktúra od firmy Matijka vo výške 803.400€ bola mestu Prešov doručená vo feb.2020. Mesto pristúpi k úhrade až po doručení znaleckého posudku, ktorý preverí oprávnenosť fakturácie,“ uviedol prešovský hovorca Vladimír Tomek. Konateľ spoločnosti vysvetľuje, prečo pôvodne presahovala milión eur. „Predbežný rozpočet v objednávke bol vystavený v čase, keď sa ešte nevedelo, do akej miery zlikvidovala bytovku česká firma. Napokon je číslo nižšie. Peniaze som ešte nedostal. Z tejto sumy pôjde mojej firme asi 240-tisíc eur. Zvyšok vyplatím dodávateľom a za uskladnenie. Asi by som do toho už druhýkrát nešiel,“ uzavrel konateľ Peter Matijka.

  • Pozn.na okraj: Už o pár týždňov však bolo všetko inak…

25.máj.2020 Robo Hakl v denníku Pravda:
Podľa správy hlav.kontrolóra mesta Prešov, ktorý priebežne faktúry kontroluje, ešte neboli vyčíslené všetky náklady. Podľa poslanca mest.zastupiteľstva Martina Eštočáka bude suma ešte vyššia. „Kedy budeme o konečnej sume za búracie práce, odvoz sutiny a likvidáciu odpadu vedieť? Päť mesiacov je dlhá doba,“ krúti hlavou Eštočák. Spolu s kolegami požiadali o správu hlav.kontrolóra. Ten zatiaľ preveril 2 faktúry, jedna bola vystavená na viac ako 803-tisíc, 2.faktúra na vyše 215-tisíc eur. „Teda už teraz je to viac ako milión eur. Podľa správy tam ešte neboli zahrnuté 3 tony odpadu, sutín a vybúraných hmôt,“ konštatoval poslanec Eštočák. V dokumente, ktorý dostali poslanci, kontrolór M.Brilla píše, že cena za práce nie je konečná. V príp. faktúry na 803-tisíc kontrolór konštatuje, že je vyúčtované iba čiastočné množstvo sutín a odpadu. „S inými jednotkovými cenami, ktoré sú vyššie oproti pôvodnému rozpočtu. Faktúra bola čiastočne vyplatená v sume 250-tisíc eur,“ píše v správe kontrolór mesta. Zdôraznil, že ešte stále čaká na znalecký posudok, ktorý si mesto objednalo v Ústave súdneho inžinierstva v Žiline v polovici marca. 2.faktúra v sume 215-tisíc eur je za drvenie a zneškodnenie stavebného odpadu na skládke. Figurujú v nej položky zneškodnenie odpadu, poplatok za uloženie a treťou sú ostatné práce vo výške 88-tisíc eur. „Faktúra je v štádiu kontroly, avšak môžeme konštatovať, že súpis vykonaných prác obsahuje 5 sporných položiek, ktoré neboli v pôvodnom rozpočte, takzvané ostatné práce. Vzhľadom na túto skutočnosť odporúčame aj druhú faktúru dať posúdiť Ústavu súdneho inžinierstva,“ dodal v správe kontrolór. Prešovská radnica sa k výsledkom kontroly chce vyjadriť až po zverejnení finálnej správy z kontroly. „Čiastkové výsledky kontroly by sa nemali zverejňovať, pretože z nich vyplývajúce závery môžu byť predčasné a neobjektívne. Mesto Prešov prijalo od firmy faktúru vo výške 803.405,49€. 2.faktúra vo výške 215.076,49€ bola tejto spoločnosti vrátená. Prešov bude pri uhrádzaní faktúr postupovať podľa znaleckého posúdenia z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline a podľa záverov verifikácie na okr.úrade Prešov,“ reagoval hovorca magistrátu Vladimír Tomek. Potvrdil, že okr.úrad požiadal o doplnenie údajov, ktoré štandardne nie sú súčasťou fakturácie, ako napr. vysvetlenie prekládky odpadu či doloženie záznamov o prevádzke jednotlivých mechanizmov.

5.aug.2020 Robo Hakl v denníku Pravda:
Prešovská radnica celý 1 milión eur neuhradí. Aj vzhľadom na posudok z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity, podľa ktorého reálne náklady za všetky práce predstavujú niečo vyše 781–tisíc eur. Firme Matijka už samospráva vyplatila zálohu 250–tisíc eur. „Boli firmy, ktoré tvrdili, že by to vedeli urobiť podstatne lacnejšie. Teraz to máme potvrdené čierne na bielom, že lacnejšie sa to urobiť nedalo,“ hovorí primátorka Prešova A. Turčanová (KDH). Mesto Prešov firme uhradí v zmysle záverov znaleckého posudku iba 781–tisíc eur. Zostatok na faktúrach (viac ako štvrť milióna eur) neuzná. „Z tých 781–tisíc eur je suma za uloženie sutiny 325–tisíc eur. Ostatné búracie práce a odvoz sutiny predstavujú zhruba 456–tisíc eur,“ poznamenáva prednostka mestského úradu Alexandra Chapčáková. „Je to čerstvá informácia, mesto ma o tom informovalo iba v pondelok. Rieši to môj právnik, ktorý bude komunikovať s mestom. Zatiaľ viac k tomu neviem povedať,“ reagoval majiteľ stavebnej firmy Peter Matijka… Opodstatnenosť a správnosť vykonaných prác preveruje Okr.úrad v Prešove. Až na základe jeho záverov má na sanačné práce uvoľniť finančné prostriedky vláda, ktorá na pomoc mestu odsúhlasila 1 milión eur.

  • Pozn.na okraj: Konečne dobrá správa? Už o pár týždňov bolo nakoniec všetko inak…

11.sep.2020 TASR:
Mesto Prešov priznalo, že nestihlo podať odpor na súd v zákonom stanovenej 15-dňovej lehote. V kauze sa mesto sporí s firmou Matijka o celkovú sumu za asanáciu spodných 5 podlaží, triedenie a odvoz sutín a ich uloženie na skládke odpadov. Firma predložila mestu 2 faktúry v celkovej výške viac ako 1 milión eur. Mesto však firme vyplatilo úhrnom iba 781-tisíc eur, a to v zmysle záverov znaleckého posudku (250-tisíc eur vo februári + 531-tisíc v auguste). Radnica dnes informovala, že o týždeň neskôr, 11.aug.2020, došla na Mest.úrad v Prešove elektronickou poštou zásielka z Okr.súdu B.Bystrica. Tá obsahovala platobný rozkaz v právnej veci žalobcu – firmy Matijka proti mestu o zaplatenie sumy 768.481,98 eura. Išlo o sumu, ktorú firma žiadala mimo už vo februári vyplatenej zálohovej platby 250-tisíc eur. „Kompetentní zamestnanci Mest.úradu v Prešove svojou nečinnosťou zavinili, že odpor na súd mesto Prešov nestihlo podať v zákonom stanovenej lehote. Radnica podala odpor proti platobnému rozkazu ihneď po zistení tejto skutočnosti,“ avšak už po termíne, uviedlo mesto v stanovisku. Zároveň deklarovalo, že naďalej považuje za nedôvodný zvyšok sumy vyfakturovanej firmou Matijka (takmer štvrť milióna eur). Primátorka A.Turčanová (KDH) sa rozhodla okamžite ukončiť pracovný pomer s 3 svojimi zamestnancami. Dôvodom je vážne porušenie pracovnej disciplíny.

  • Pozn.: Trest.oznámenie už podal poslanec MsZ Martin Eštočák.
  • Zamyslenie na záver, napísala ho Monika Kostelníková 5dní po výbuchu:
  • EXPLÓZIA LÁSKY
    Na pomoc obyvateľom poškodenej bytovky sa na transparentnom účte vyzbierali 3 milióny eur. Sme tak malá krajinka a toto všetko sme dokázali. Ľudia poskytujú svoje byty na prenájom zadarmo, reštaurácie jedlo zadarmo, pohrebné služby pohreby zadarmo. Nábytkárske firmy dávajú postele, ďalšie firmy zas plastové okná, sklá a iné služby zadarmo. Ľudia do pár minút priniesli mobily, notebooky, jednému chlapcovi dokonca x-box. Priamo pri bytovke je to hrôzostrašné, ale v meste je cítiť toľko lásky, že som nechápala. Každý spokojne stál v zápche, nikto netrúbil… v obchodoch žiaden zhon. Ľudia sa zobudili. Aspoň v Prešove určite. Mám pocit, že výbuch bytovky spôsobil explóziu lásky v ľudských srdciach. Snáď nie sme stratení.“  

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2834064x
Priemerná čítanosť článkov: 13182x

Autor blogu