Založ si blog

Drucker HLÁSna trúba SMERu trúbi falošne

Tomáš Drucker je šéfom mimoparlamentnej strany Dobrá voľba, ktorá v posledných parlamentných voľbách získala 3,06%. V poslednej dobe si však tento bývalý riaditeľ Slovenskej Pošty a exminister zdravotníctva za Fica, či 3-týždňový minister vnútra v Pellegriniho vláde z Gen.Prokuratúry spravil fetiš. Trest.oznámenia od Tomáša Duckera tam pristávali vari častejšie ako lietadlá na letisku Schwechat, no nie je to len útlmom letov počas korony 😉

2.sep.2020 denník Plus1deň:
T.Drucker dostal priestor na konci článku: „Podal som trestné oznámenia na pána Miškoviča, v súvislosti so súčasným vicepremiérom Holým, aj na Záchranky, aj v súvislosti s dianím vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, aj v súvislosti so Slovenskou zdravotníckou univerzitou, Úradom verejného zdravotníctva atď.,“ povedal Drucker. Zároveň potvrdil, že väčšina bola odmietnutá. Podľa jeho názoru neprávom….

11.sep.2020 vo svojom FB-statuse T.Drucker uviedol:
„Minister zdravotníctva Marek Krajčí premrhal celé leto, aby sa Slovensko pripravilo na 2.vlnu pandémie koronavírusu. V dôsledku jeho neschopnosti dnes hygienici musia prosiť vládu o peniaze aj ľudí…“

  • Faktická poznámka na okraj: Išlo o HOAX, pretože v tom čase RÚVZ (tzv.“hygienici“) mali už mesiac k dispozícii finančné prostriedky 1,5 milióna eur určených na prijímanie nových zamestnancov, či brigádnikov pre pomoc s dohľadávaním kontaktov. T.Drucker vo svojich ďalších vyjadreniach už priznáva, že hygienici nemusia peniaze pýtať, lebo ich už dostali, pridáva však ďalší HOAX, vraj ich dostali až po medializácii. Začiatkom augusta, kedy o tom vláda rozhodla, som si žiadnu hlasnú medializáciu na túto tému nevšimla. Ani za ten pôvodný HOAX sa však nikdy neospravedlnil.

17.sep.2020 TASR/Pravda.sk:
„Ako pripravil pán minister Slovensko na koronakrízu, keď si Úrad verejného zdravotníctva musel niekoľko mesiacov pýtať peniaze na zvládnutie náporu práce a dostal ich až po medializácii?“ Pýta sa Drucker. V súvislosti s polročným pôsobením ministra zdravotníctva Mareka Krajčího povedal, že zo vzletných rečí o novej kapitole v slovenskom zdravotníctve ostali len plané sľuby. Kritizuje Krajčího za sfušované netransparentné výberové konania, odchod atestovaných lekárov, petície zamestnancov v nemocniciach, stúpajúci dlh štátnych nemocníc a najmä nezvládnutie boja s novým koronavírusom… O nekvalifikovanom postupe ministra má podľa Druckera svedčiť i to, že predseda vlády I.Matovič neustále mení rozhodnutia pandemickej komisie. Drucker je presvedčený, že Krajčí by mal pristúpiť k sebareflexii a zvážiť abdikáciu.

  • Niekoľko faktických poznámok na okraj:
  • O tom, že minister zdravotníctva Marek Krajči vymenil asi 15 neschopných riaditeľov, ktorí spôsobovali v nemocniciach a štát.poisťovni hospodárske škody som už písala, aj to, že dlh v nemocniciach vyrábala každá Ficova vláda, v r.2018 teda po 2-ročnom pôsobení T.Druckera vo funkcii ministra zdravotníctva to bolo vyše 880 miliónov. Celkový stav dlhu v rezorte zdravotníctva bol ku koncu r.2019 takmer 1,4 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2018 klesol o takmer 123 miliónov eur.
  • Čo sa týka koronavírusovej pandémie :
  • 1.) Vláda P.Pellegriniho nepripravila jednotný pandemický plán, podľa ktorého by RÚVZ postupovali, hrozil chaos. Podrobný pandemický plán vypracovala až pandemická komisia pod vedením nového ministra M.Krajčího, schválený bol v lete 2020.
    2.) Vtedajší minister zdravotníctva P.Pellegrini nepripravil ani len schému reprofilizácie nemocníc, t.j. postupné rozširovanie infekčných oddelení tak, aby tie nekolabovali v prípade väčšieho náporu COVID-pacientov (ten nápor sme na jar mohli vidieť všade na západ od nás). Schému reprofilizácie nemocníc vypracovalo MZ SR až pod vedením nového ministra M.Krajčího, 2 týždne po výmene vlády.
    3.) Pre prípad veľkého náporu pacientov v nemocniciach, nebol pripravený dostatok pľúcnych ventilácií, dnes ich je na Slovensku už 2-tisíc.
    4.) Policajti ani hasiči, ktorí pomáhali v 1.línii v boji s koronavírusom, nemali v marci žiadne zásoby rúšok, či ochranných rukavíc. O štítoch ani nehovoriac.
    5.) Rýchla zdravotná pomoc nemala dosť ochranných pomôcok, väčšina posádok sanitiek v marci ani nebola dosť chránená, aby mohla zasiahnuť v prípadoch s podozrením na koronavírus (napr. u pacientov s cestovateľskou anamnézou).
    6.) Lekári v ambulanciách nemali v marci takmer žiadne zásoby osobných ochranných pomôcok.
    7.) Personál nemocníc nemal v marci takmer žiadne zásoby osobných ochranných pomôcok, často ani nebol uzrorumený s tým, ako manipulovať s pacientmi s podozrením na koronavírus. Spomeňme si na prípad, keď pacient s koronavírusom chodil po bratislavskej nemocnici hore-dole, vystavil do karantény desiatky zdravotníkov, iba preto, že „poslal ho J.Široký…“.

Minister zdravotníctva Marek Krajči sa obhájil slovami„Tá otázka kapacity vyhľadávania kontaktov sa už riešila aj počas 1.vlny, my sme opakovane ponúkali pomoc aj Úradu verejného zdravotníctva, dokonca aj p.premiér to verejne povedal. Tvrdili, že oni majú všetko pod kontrolou a že takú pomoc nepotrebujú. Ponúkali sme im aj pomoc dobrovoľníkov počas augusta, žiaľ v mnohých prípadoch došlo zo strany RÚVZ k ich odmietnutiu. Na jednej strane chápem, že naši epidemiológovia robia vysoko odbornú činnosť, na 2.strane možno sa treba inšpirovať krajinami, ktoré si na takéto vyhľadávanie kontaktov vyslovene draftovali aj dobrovoľníkov, ktorých vytrénovali. U nás skrátka nebol záujem. Nakoniec my máme momentálne zamestnaných až 2-tisíc ľudí na úradoch verejného zdravotníctva, mohlo by ich byť aj viac, na to sú vyčlenené finančné prostriedky, že priestor na to, aby si zamestnali aj ľudí z regiónov, ktorí by im mohli pomáhať, či už na dohodu alebo aj do trvalého pracovného pomeru, tam stále je. My sme im dali v pol.augusta nemalé financie (1,5 mil.€) a keď nám ukážu, že tie peniaze na dohody alebo nové pracovné miesta už aj míňajú, tie peniaze budú opäť veľmi rýchlo navýšené. RÚVZ sú poddimenzované a nie je to vizitka súčasnej vlády, ale že boli zdecimované za uplynulé volebné obdobia, pretože to nebolo zaplatené, nebol o túto prácu záujem. Oni v drvivej väčšine stíhajú kontakty dohľadávať načas, s výnimkou aktuálneho náporu v Bratislave… Tiež si nemyslím, že minister má na starosti posielať dobrovoľníkov na RÚVZ, hoci nakoniec som to aj urobil, no boli odmietnutí.“

Pozrime sa však na zúbky samotnému T.Druckerovi počas jeho pôsobenia na Slovenskej Pošte a vo vláde

9.jún.2016 Ján Kuciak pre Aktuality.sk:
SBS Bonul už roky podniká s nálepkou: firma blízka SMERu. Pri predposledných voľbách strážila stranícku centrálu, na ich večierku rečnil predseda vlády a SMERu R.Fico a šéf SBS-ky zvykne poľovať s exministrom pôdohospodárstva Ľ.Jahnátkom. V štátnych zákazkách sa Bonulu v posledných rokoch darí viac než dobre. Len pred niekoľkými týždňami podpísal ďalšiu lukratívnu zmluvu. Podľa zistení Aktuality.sk bude počas najbližších 4 rokov strážiť Slovenskú poštu – za takmer 27 miliónov eur. V elektronickej aukcii bojoval Bonul o zákazku s jediným súperom. Vyhral s ponukou nižšou o pribl. 25-tisíc eur, pričom 3.uchádzača pošta vylúčila, lebo nesplnil požiadavky.
SBS Bonul pracovala pre poštu aj doteraz, na zákl. tendra z r.2012. Vtedy uspela s ponukou, ktorá bola o pribl. 200-tisíc eur nižšia, než tá súčasná. Nad súťažou však visel tieň pochybnosti. V komisii, ktorá ponuky vyhodnocovala totiž sedel muž, ktorý len rok pred tým pracoval priamo v SBS Bonul. „Marek Grzybowski, jeden z troch členov výberovej komisie Slovenskej pošty, ktorá mastný kontrakt priklepla tejto SBS, pracoval pre Bonul ešte v roku 2011 ako riaditeľ úseku technických služieb…“
„Nie je to v poriadku,“ pripustil v r.2014 v tejto súvislosti aj vtedajší gen.riaditeľ pošty Tomáš Drucker. Výberová komisia, ako aj podmienky súťaže, boli podľa neho stanovené počas Radičovej vlády. Keď úrad prevzal, „súťaž už bola procesne ukončená“. On sám by vraj Grzybowskeho do komisie nikdy nedal: „Bez neho by bolo oveľa jednoduchšie ten tender vysvetliť. Zbytočne to vrhá tieň pochybnosti na Slovenskú poštu.“

  • Kolegovia novinári Laura Kellöová+Martin Turček, 4 mesiace po vražde Jána Kuciaka, kauzu „BONUL“ Druckerovej pošty z r.2015-16 uzavreli preverením pravdivosti slov T.Druckera z r.2014:
    Vo výberovej komisii, ktorá v r.2015-2016 posudzovala ponuky uchádzačov a vybrala SBS Bonul za víťaza tendra, sedel aj Dušan Brath. Na pošte pracoval od r.2011, v čase verejného obstarávania bol vedúcim odboru špecifických bezpečnostných činností. D.Brath podpísal čestné vyhlásenie, že nie je v konflikte záujmov. Zamlčal však dôležitý fakt, ktorý by ho zrejme v komisii diskvalifikoval. Jeho rodinný príslušník Peter Brath bol v minulosti zamestnancom SBS Bonul, teda firmy, ktorá napokon získala štedrú 27 miliónovú zákazku. „ÚVO berie vami zaslané informácie na vedomie a podrobí ich skúmaniu v kontexte verejného obstarávania,“ napísala hovorkyňa úradu Janka Zvončeková. Za porušenie zákona – aj v súvislosti s možným konfliktom záujmov – hrozí pošte pokuta.
    Bonul sa voči účelovému zasahovaniu do tendra ohradil… na otázku o pôsobení Petra Bratha vich službách však už Bonul neodpovedal. Pošta dnes tvrdí, že Petrov brat Dušan Brath už pre nich nepracuje: „O tom, že by blízky rodinný príslušník Ing.Dušana Bratha pracoval v SBS Bonul,s.r.o., Slovenská pošta nemá vedomosť.“ Podľa hovorkyne pošty Martiny Mackovej dodržali pri menovaní členov komisie stanovený postup. „Slovenská pošta je pripravená preveriť informácie o možnom konflikte záujmov a prípadnú mieru vplyvu na výsledok verejného obstarávania.“
    Súťaž za 27 miliónov eur prebiehala v čase, keď bol riaditeľom pošty Tomáš Drucker: „Nevidím ľuďom do hlavy. O možnom prepojení Dušana Bratha na spoločnosť Bonul som nevedel.“

22.mar.2018 Aktuality.sk:
Krízový manažér T.Drucker presadá v polčase vlády z jedného ministerského kresla do druhého, aby nahradil doposiaľ nedotknuteľného R.Kaliňáka. Napriek tlaku verejnosti, ktorá žiada odvolať polic.prezidenta Tibora Gašpara, je T.Drucker pri tomto mene zdržanlivý. V minulosti ste riadili poštu, ministerstvo zdravotníctva, teraz idete na ministerstvo vnútra. Naozaj dokážete byť ministrom čohokoľvek?
T.Drucker: „Neviem, možno nie.“
Aktuality.sk: Napriek tomu ste túto ponuku prijali?
T.Drucker: „Prijal som ju preto, lebo podľa info z rokovania koalície, ako aj designovaného premiéra P.Pellegriniho a prezidenta A.Kisku nebola zhoda na žiadnom inom mene… Ja sa necítim ako odborník na vnútro, ani do rezortu zdravotníctva som neprišiel ako odborník na zdravotníctvo, ale na procesy a riadenie. Na ministerstvo vnútra nejdem zatiaľ robiť zásadnú rekonštrukciu, na to nemám informácie. Idem sa pokúsiť presvedčiť verejnosť, aby dôverovala, že to môže fungovať. Vo veľmi krátkom čase sa môže ukázať, že to neviem, nemám na to, tak by som z toho musel vyvodiť nejaké dôsledky.“

9.apr.2018 TREND.sk:
Predseda OĽaNO Igor Matovič žiada od Tomáša Druckera, aby vysvetlil podozrivo získaný majetok jeho manželky. Na tlačovej konferencii informoval o tom, ako aktuálny minister vnútra za Smer-SD ešte ako šéf Slovenskej pošty zvýhodňoval firmu Rempo. Od ľudí, ktorí za ňou stoja, mala manželka T. Druckera získať pozemky v hodnote 1,5 milióna eur. Zaplatila však výrazne menej. V  čase, keď bol Tomáš Drucker generálnym riaditeľom Slovenskej pošty, mal so spoločnosťou Rempo podpísať viacero zmlúv. Podľa I. Matoviča pre nich robil „nadprácu“ tým, že ich nezverejňoval. Slovenská pošta mala informovať len o tom, že zmluvy s firmou Rempo podpísala, ich obsah ale nebol známy. Keď sa T. Drucker stal ministrom zdravotníctva, mala jeho manželka od ľudí stojacich za spoločnosťou Rempo získať výhodne pozemky v Špačinciach, a to výrazne pod cenu – za 120-tisíc eur. Šéf OĽaNO sa odvolával na rozhovory s jej susedmi, ktorí vraj pozemky kúpili násobne drahšie. Ich celková hodnota mala byť až 1,5 milióna eur.
„Rozdiel medzi tými sumami? 1,38 milióna. A ja sa teraz pána ministra pýtam: Je toto úplatok za to, že bol tak veľmi štedrý a za to, že zatajoval zmluvy s firmou Rempo, ktorej majitelia sú tí, ktorí predali Druckerovcom pozemky?“ pýtal sa vtedy I. Matovič.

10.apr.2018 Denník SME:
Podnikateľ Vladimír Kušnírik má k ministrovi vnútra Tomášovi Druckerovi bližšie, ako sa na 1.pohľad zdá. Okrem toho, že sú spolužiaci, minister naňho v marci omylom prepísal svoj dom v Chorvátskom Grobe, v časti Čierna Voda, hoci v ňom naďalej žije. Nejde však o 1.vzájomný obchod. Kušnírikova firma KP Solutions dostala v r.2013 zákazku od Slovenskej pošty, ktorú v tom čase riadil práve Drucker. Ten sa ku konfliktu záujmov vyjadrovať nechcel a odkázal na poštu, ktorá zákazku zastrešovala. Slov.Pošta pripustila, že v tomto prípade nerobila riadnu súťaž, ale len prieskum trhu, v ktorom oslovila 3 vytipované firmy: „V predmetných prieskumoch trhu bola jediným hodnotiacim kritériom najnižšia cena,“ povedala hovorkyňa pošty Macková. Ktoré ďalšie firmy boli oslovené, nespresnila. Firma Druckerovho kamaráta V.Kušnírika okrem jednej e-mailovej adresy však na svojej webstránke nemá kontakty na konkr.ľudí, ani žiadne telef.čísla.

16.apr.2018 T.Drucker „vyvodil dôsledky“ (tak ako nedávno sľúbil) a odstúpil z postu ministra vnútra. Policajného prezidenta Tibora Gašpara za ten čas neodvolal…

19.apr.2018 Plus7dní:
ZA REZIGNÁCIOU NOVÉHO MINISTRA VNÚTRA T.DRUCKERA SÚ ZREJME OBCHODY JEHO MANŽELKY
Manželka už bývalého šéfa rezortu vnútra Tomáša Druckera sa v priebehu krátkeho času stala veľkou boháčkou. Týždenník PLUS 7 DNÍ zistil, že po podivných nákupoch pozemkov v Špačinciach a v Trnave si Lucia Druckerová vytvorila apetít na ešte šťavnatejšie sústo. Pred pár týždňami prišla k miliónovému majetku v hlavnom meste. Za koľko ho kúpila a odkiaľ naň zobrala peniaze T.Drucker tají…

Ani na ministerstve zdravotníctva v r.2016-2018 (vo vláde R.Fica) sa však ministrovi T.Druckerovi kauzy nevyhýbali:

22.jún.2018 Denník Pravda:
Nemocničné lôžka, ktoré ministerstvo zdravotníctva, pod vedením T. Druckera nakupuje od minulého roka v celkovej sume viac než 33 miliónov eur, majú byť predražené. Upozornila na to Slavěna Vorobelová predsedníčka strany Národná koalícia. Podľa nej môže ísť o predraženie až o 7 mil.eur…

15.jan.2020 Aktuality.sk:

  • Ešte v r.2017 štátne záchranky vysúťažili firmu, ktorá im na 5 rokov prenajme záchranky s tým, že potom ich odkúpia za symbolickú cenu. Tender opakovali a firmy, ktoré sa na ňom zúčastnili, sa správali prinajmenšom zvláštne. Prvý tender zrušili štátne záchranky pre nehospodárnosť, v druhom vysúťažili horšie ceny. O víťazovi, firme LeasePlan, nakoniec rozhodlo len 53 eur. Konečná cena za prenájom vozidiel vrátane servisu – necelých 31 miliónov eur.
  • LeasePlan mal v minulosti veľkú zákazku aj v Slovenskej pošte. Zhodou okolností to bolo v čase keď na nej pôsobil Jozef Ráž ml., súčasný gen.tajomník služobného úradu na ministerstve zdravotníctva. Pošte vtedy šéfoval Tomáš Drucker, v čase 1.záchrankového tendra už minister zdravotníctva. Firma mala záchranárom postupne zabezpečiť dodávkové autá Ford Transit, prerobené na záchranky. Dodávky niektorých vozidiel však meškali a stále meškajú
  • …vzadu vozidla, teda v zástavbe, je menej miesta. Zástavba je tá časť auta, kde ošetrujú pacientov a kde sú úložné priestory, technika, zdravotnícky materiál, lôžko aj sedačky pre zdravotníkov. Podľa záchranára sú tieto priestory stiesnenejšie a majú menej úložného miesta ako v starých autách: „To auto nie je na prácu dobré, respektíve sťažuje robotu záchranárom,“ skonštatoval. Sťažovali sa aj ďalší a ich pripomienky sa opakovali. Podľa zmluvy s firmou LeasePlan ide totiž o zástavbu nie pre záchranky, ale pre prevozové sanitky (tieto len prevážajú pacientov na vyšetrenie k lekárom): „To, že tam dáte vybavenie, ktoré záchranka má, no to napcháte v podstate do každej dodávky. Ale je otázkou, ako to tam natlačíte, ako je to usporiadané. Toto je prevozová sanitka, to nie je záchranárske auto,“ zhodnotil pred časom šéfredaktor čes.portálu o záchrankách modrahvezdazivota.cz Václav Porkát, ktorý si bol slov.záchranky obzrieť osobne.
  • 10.sep.2017 denník SME:
    Štát sa chystá zbytočne draho prenajať 152 sanitiek pre svoje záchranky v Bratislave a Košiciach, vypočítala Slovenská komora zdravotníckych záchranárov. „Teraz to vyzerá na 230-tisíc eur za jedno vozidlo so servisom na 5 rokov. Nová sanitka s vybavením stojí bežne 90-tisíc eur,“ píše komora na FB o vyhlásenom tendri. Ministrovi zdravotníctva za SMER Tomášovi Druckerovi preto pred 3 týždňami poslala list so 14 otázkami, na ktoré jej dodnes neodpovedal.

Ak boli očkované, nie je ich škoda

11.04.2024

Igor Matovič dal status o pohrebe dievčat z Ľubovne a troll bez tváre mu napísal, že ak boli očkované, nie je ich škoda. Hnus. Ale troll menom Chodiaca katastrofa píše s účelom postupne, plíživo v ľuďoch stierať hranice, aby v nich zahlušili citlivosť na informácie, fakty, dobro. Vlastnosti ako ľudskosť, súcit v ľuďoch potierať a vnášať nenávisť, agresiu. Človek, [...]

O Dankovi píše arogantný Bárdy, Matoviča zamlčal

26.02.2024

Šéfredaktor Aktualít sa dnes pustil do Andreja Danka a SNS. Peter Bárdy však všetky fakty čerpal z investigatívnej práce I.Matoviča, ktorému sa nielen, že nepoďakoval za to, že robí za nich náročnú prácu, ale on Igora v celom článku ani len nespomenul. Je Peter Bárdy plagiátor? Posúďte sami: P.Bárdy píše: „Veď kto vie v noci zbúrať semafor, nezavolať [...]

Matovič zjednotil PS+Smer +novinárov cez Šimkovičovú

22.02.2024

Fico aspol radi dávajú Matoviča a jeho hnutie do jednej kopy s progresívcami, s prezidentkou. A všetky liberálne médiá podľa nich vraj píšu v jeho prospech. Už 3roky sa deje presný opak. V Aktuality, SME, DenníkN takmer denne Matoviča doslova šikanovali. A stále to pokračuje. Komentáre v Aktualitách, okrem šéfredaktora Bardyho, pravidelne venuje Matovičovi ešte [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Mária Benová

Vyštudovala som psychológiu na Trnavskej univerzite. V praxi som sa venovala väzňom a narkomanom. Som vydatá a mám 4 deti. Hrám na klavíri, rada čítam a chodím do prírody. Kandidovala som vo voľbách do NRSR za OĽaNO s č.100. fb.com/PhDr.Maria.Benova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 2833635x
Priemerná čítanosť článkov: 13180x

Autor blogu